Je haarborstel schoonmaken: een stap-voor-stap gidsBekijk alle artikelen

Je haarborstel schoonmaken: een stap-voor-stap gids

Kan je je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst je haarborstel hebt schoongemaakt? We hebben dat allemaal al meegemaakt. Maar vergeet niet dat vuile haarborstels de gezondheid van je haar en hoofdhuid ernstig kunnen beschadigen. Dus als je er nog geen gewoonte van hebt gemaakt, raad ik je zeker aan om er nu mee te beginnen; met regelmatig je haarborstel schoonmaken. Lees verder om te leren hoe je je haarborstel reinigen precies moet doen.

Als iemand die al een tijdje meedraait in het haarspel, weet ik hoe belangrijk het is om haarborstels te reinigen. Niet alleen zorgt je haarborstel schoonmaken voor een betere haarstyling ervaring, maar het verlengt ook de levensduur van je borstels. Daarom wil ik vandaag mijn tips en tricks delen voor de beste manier voor je borstel schoonmaken. Dus of je nu een doorgewinterde pro bent of net begint, lees verder voor het antwoord op de vraag: hoe maak je je haarborstel schoon en hoe zorg je ervoor dat deze in topvorm zijn en vooral blijven!

Inhoud

Waarom je haarborstel schoonmaken?

Waarom is je haarborstel reinigen eigenlijk zo belangrijk? Ten eerste is het essentieel voor het behoud van zowel gezond haar als een gezonde hoofdhuid. Vuile haarborstels kunnen bacteriën, schimmels en andere schadelijke microben herbergen die onder andere huidinfecties kunnen veroorzaken en hoofdhuidproblemen kunnen verergeren. (Als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid of vettig haar, is het een goed idee om te checken hoe schoon jouw haarborstels zijn.)

waarom zou je je haarborstel schoonmaken?

Je haarborstel schoonmaken is ook noodzakelijk omdat een vuile borstel het stylen van het haar kan bemoeilijken. Na verloop van tijd kan er een ophoping van vuil, olie en stylingproducten in je haarborstels komen, wat de prestaties van jouw haarborstel kan beïnvloeden. Vuile borstels kunnen je haar ook warrig maken en knopen doen ontstaan. Bovendien kunnen de borstelharen stijf en ineffectief worden, waardoor het moeilijk wordt om je haar te ontwarren of om je haarproducten gelijkmatig te verdelen.

Om al bovenstaande redenen is het essentieel dat om regelmatig je haarborstel schoon te maken. Zo houd je jouw borstels in goede conditie, voorkom je de ophoping van vuil en olie en houd je jouw haar en hoofdhuid gezond. Lees verder voor meer informatie op de vraag: hoe maak je je haarborstel schoon?

Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?

Hoe vaak je jouw haarborstels moet reinigen hangt af van verschillende factoren, zoals het type borstel, hoe vaak je ze gebruikt en het aantal stylingproducten dat je gebruikt. Als algemene regel wordt echter aanbevolen om om de 2 tot 4 weken je haarborstels te reinigen. Als je bijvoorbeeld veel haarproducten gebruikt (denk dan vooral aan een natuurlijke droogshampoo), dan moet je wellicht vaker je haarborstels reinigen dan bij iemand die bijvoorbeeld geen haarproducten gebruikt.

hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?

Tussen de wasbeurten door is het belangrijk om overtollig haar uit jouw borstel te verwijderen. Doe dit minstens één keer per week! Kam door de borstelharen om vastzittend haar te verwijderen, of trek het haar eruit met je vingers. Als je haarborstel er stoffig of vies uitziet na het verwijderen van het overtollige haar, is het duidelijk tijd voor een grondige wasbeurt.

Uiteindelijk is het belangrijk om op het uiterlijk van je borstel te letten en deze schoon te maken als het er vuil of stoffig uitziet. Door regelmatig je haarborstel schoon te maken, houd je je borstel in goede conditie en voorkom je de ophoping van vuil en oliën die je haar en hoofdhuid kunnen beschadigen. Lees snel hieronder verder voor onze uitgebreide stappenplan over je haarborstel schoonmaken.

Hoe maak je je haarborstel schoon: benodigdheden

De eerste stap in het leren over je haarborstel schoonmaken is het verzamelen van de benodigdheden. Dit zijn de benodigdheden die je nodig hebt om je haarborstels te reinigen:

Hoe maak je je haarborstel schoon: benodigdheden

 • Zeep of shampoo (je hebt geen speciale zeep nodig; de shampoo die je voor je haar gebruikt werkt prima)
 • Een tandenborstel of kleine schoonmaakborstel
 • Een kam of pincet om haar en ander vuil dat in de borstelharen vastzit te verwijderen
 • Een schaar (om geknoopt haar te verwijderen)
 • Een kom of schone wasbak
 • Een schone, droge handdoek

Zodra je jouw benodigdheden voor het schoonmaken van jouw haarborstels hebt verzameld, kun je aan de slag met onderstaande instructies om zo op de beste manier haarborstels schoon te maken, dit per haarborsteltype.

De beste manier voor je borstel schoonmaken, per type haarborstel

De volgende stap in het leren over haarborstels reinigen is het identificeren van het materiaal van jouw haarborstel. Ongeacht de vorm (rond, plat, enz.), zijn de meeste haarborstels gemaakt van plastic of hout/bamboe met plastic, een metaalsoort of everzwijnhaar. Ontdek om welke materialen het gaat, en lees dan hieronder hoe je haarborstels per type het beste kunt schoonmaken.

Hoe maak je een haarborstel schoon, gemaakt van plastic?

Volg deze instructies om plastic haarborstels te reinigen, zoals de Wet Hair Detangler Brush en de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Je kunt ook deze instructies volgen voor een haarborstel van plastic met metalen haren of andere synthetische materialen die tegen water kunnen.

 1. Verwijder eerst alle haren met je vingers. Als er haren overblijven, gebruik dan een pincet of het uiteinde van een toupeerborstel om ze te verwijderen.
 2. Sommige haarborstels (zoals deze Scalp Massage Brush) kun je openen om ook de binnenkant te wassen. Als je de borstel kunt openen zonder hem te breken, is het aan te raden om alle delen afzonderlijk schoon te maken.
 3. Laat de haarborstel minstens 10 minuten weken in warm zeepwater.
 4. Gebruik een tandenborstel of je vingers om de borstel te schrobben om zo al het vuil te verwijderen.
 5. Spoel af met schoon water en leg de borstel met de kant van de haren naar beneden op een handdoek om te drogen. Gebruik geen haardroger en plaats de borstel niet in de buurt van een warmtebron, want dat kan de haren van je borstel beschadigen.

Hoe maak je een haarborstel schoon, gemaakt van hout of bamboe?

Hoe maak je een haarborstel schoon die gemaakt is van hout of bamboe? Enkele voorbeelden zijn: Bamboo Vented Brush en Bamboo Defining Brush die een bamboe handvat hebben.

De beste manier om haarborstels gemaakt van hout schoon te maken is om ze vooral niet te weken, want dat zou ze kunnen beschadigen. Eerst volg je dezelfde stappen als bij een plastic haarborstel schoonmaken. Het enige verschil is dat je ze in plaats van te weken, slechts eventjes in water moet onderdompelen. Dat betekent dat je misschien meer tijd moet besteden aan het schrobben van de borstel met je vingers of een tandenborstel.

Laat de borstel ook drogen met de haren naar beneden. Zo kan het overtollige water uit het borstelkussen druipen, zodat de haarborstel volledig droogt en het hout niet kromtrekt. De meeste houten of bamboe borstels hebben een klein gaatje in het kussentje waar het water uit kan lopen.

Hoe maak je een haarborstel schoon met zwijnenhaar?

Hoe maak je een haarborstel schoon met zwijnenhaar of andere natuurlijke vezels? Om een borstel van zwijnenhaar schoon te maken, volg je de bovenstaande stappen als bij een haarborstel schoonmaken van plastic. Wees wel extra voorzichtig om de delicate natuurlijke vezels niet te beschadigen. Laat een borstel van everzwijnhaar niet weken en was hem alleen met een sulfaatvrije shampoo om te voorkomen dat de haren uitdrogen.

Hoe maak je een haarborstel schoon die extra vuil is?

Soms zijn de bovenstaande stappen voor het reinigen van haarborstels niet voldoende om een ​​extra vuile haarborstel schoon te maken. Als je in die situatie terechtkomt, probeer dan enkele van deze tips voor ontzettend vuile haarborstels schoonmaken:

 • Gebruik een pincet, schaar of een toupeerkam – Gebruik deze hulpmiddelen voordat je de borstel wast om losse haren en klitten in de borstelharen te verwijderen. Dit maakt het gemakkelijker om grondig de haarborstel schoon te maken.
 • Borstel zowel horizontaal als verticaal – Gebruik na het verwijderen van de klitten een zachte borstel of je vingers om de borstelharen voorzichtig horizontaal en verticaal te borstelen. Dit zal helpen om vuil of product ophoping in de borstelharen los te maken.
 • Concentreer je op elke borstelhaar – Om effectief je haarborstel schoon te maken, focus je je best één voor één op elke borstelhaar. Gebruik een zachte borstel of je vingers om elke haar voorzichtig te schrobben en zorg ervoor dat je alle hoekjes en plekjes bereikt.
 • Weken in azijn – Voor haarborstels gemaakt van plastic met plastic of metalen borstelharen, kan het weken in een oplossing van warm water en azijn helpen bij het verwijderen van vuil en product ophoping. Azijn is ook een uitstekende manier om luizen te doden.

4 fouten bij je haarborstel schoonmaken

Je haarborstel schoonmaken is niet eenvoudig en deze 4 verschillende veelgemaakte fouten kunnen de levensduur van je borstel verkorten en je borstel beschadigen. Houd hier rekening mee bij het leren van de beste manier voor je borstel schoonmaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij hun haarborstel reinigen:

1. Niet vaak genoeg je haarborstel schoonmaken

Een van de meest gemaakte fouten is niet vaak genoeg je haarborstels reinigen. Als gevolg hiervan kunnen vuil, olie, product ophoping en afgebroken haren zich snel ophopen en de borstelharen verstoppen. Hierdoor wordt het moeilijk om je haar te stylen en dit leidt tot een ongezonde hoofdhuid. Als je vuil of stof op je haarborstel ziet, is het over het algemeen tijd om het schoon te maken!

2. Borstels van hout of bamboe laten weken

Je mag geen houten of bamboe borstels in water laten weken, omdat ze het water kunnen absorberen en hierdoor kunnen kromtrekken of uit elkaar vallen. Je haarborstel schoonmaken die gemaakt is van bamboe of hout, doe je het best met een zachte borstel of doek om eventuele geknoopte haren en vuil voorzichtig te verwijderen. Je kunt de haarborstels nat maken door ze in water te dompelen, maar zorg ervoor dat je ze goed afdroogt.

3. Gebruik van agressieve reinigingsmiddelen

Het gebruik van agressieve producten; zoals reinigingsmiddelen op alcoholbasis, kunnen de haarborstel beschadigen en ervoor zorgen dat de borstelharen afbreken. Kies in plaats daarvan voor zachtere, meer natuurlijke reinigingsoplossingen zoals: zeep, sulfaatvrije shampoo, water en azijn.

4. Geen aandacht schenken aan hoe je de borstel droogt

Na het reinigen van je haarborstel is het essentieel om hem goed te drogen. Als je laks omgaat met hoe je de borstel droogt, kan er water in blijven zitten, waardoor de borstel beschadigd raakt en schimmelgroei wordt gestimuleerd. Haarborstels met een borstelkussen moeten altijd met de borstelharen naar beneden worden gedroogd, zodat het water uit het borstelkussen kan druppelen. Houd borstels uit de buurt van warmtebronnen en laat ze aan de lucht drogen in plaats van een föhn te gebruiken.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Wanneer is het tijd voor een ​​nieuwe?

De meeste borstels kunnen jaren meegaan als ze goed worden onderhouden en regelmatig worden schoongemaakt. Maar zelfs als je de beste manier volgt om haarborstels schoon te maken, zal je uiteindelijk je borstel moeten vervangen.

Het is tijd om een ​​nieuwe haarborstel te kopen wanneer de borstelharen beginnen te rafelen, stijf worden of uitvallen, het handvat los gaat zitten of de borstel er versleten en verkleurd uitziet. Bovendien, als je merkt dat je haarborstel niet langer effectief je haar ontwart of in stijl brengt, overweeg dan om hem te vervangen. Tot slot, als je opheldering nodig hebt over de vraag of het tijd is om een ​​nieuwe borstel te kopen, is een eenvoudige test om voorzichtig aan de borstelharen te trekken; als ze gemakkelijk of in grote aantallen uitkomen, is het tijd om te investeren in een nieuwe borstel.

Je haarborstels reinigen is essentieel voor het behoud van gezond haar en hoofdhuid en om jouw borstels in goede staat te houden. Door de beste manier voor je borstel schoonmaken te volgen en veelgemaakte fouten te vermijden, kunnen vuil, olie, product ophoping en andere verontreinigende stoffen effectief worden verwijderd. Bovendien is je haarborstels reinigen op een regelmatige basis goed om infecties, huidaandoeningen en andere problemen helpen te voorkomen en ook de levensduur van jouw borstels te verlengen. Door deze tips voor je haarborstel schoonmaken te volgen, kun je elke dag genieten van gezond, goed gestyled haar.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

 • Hoofdhuid psoriasis: van symptomen tot natuurlijke remedies

  Hoofdhuid psoriasis: van symptomen tot natuurlijke remedies

 • droge en jeukende hoofdhuid

  Last van een droge en jeukende hoofdhuid? Probeer deze 9 tips

 • beste clarifying shampoo

  De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

 • Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

  Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

Bekijk alle artikelen