Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstelBekijk alle artikelen

Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

In de wereld van haarstyling blijft het verkrijgen van volume en textuur een tijdloze zoektocht. Of je nu streeft naar een stijlvol opsteekkapsel of een nonchalante warrige look, het leren touperen van haar kan je veel plezier opleveren.

Hoewel de jaren 80 de kunst van het touperen van haar naar nieuwe hoogten hebben gebracht (letterlijk), blijft deze styling techniek relevant in de steeds veranderende beauty wereld van vandaag.

In deze uitgebreide handleiding zal ik ingaan op hoe je haar kunt opkammen zonder schade en welke onmisbare middelen dit allemaal mogelijk maakt: de toupeerborstel. Naast het traditionele gebruik zal ik innovatieve technieken en alternatieve stijlmethoden verkennen, zodat je het volledige potentieel van deze veelzijdige stijlborstel kunt benutten.

Dus, pak je toupeerborstel erbij en laten we beginnen.

Inhoud

Wat betekent haar opkammen?

Het touperen van haar, ook wel bekend als backcombing, is een haartechniek waarbij volume en textuur worden gecreëerd door strategisch delen van het haar richting de hoofdhuid te kammen. Dit proces verstoort de natuurlijke gladheid van het haar, wat leidt tot meer volume en lift bij de aanzet. Hoewel het eenvoudig lijkt, vereist het leren hoe je haar kunt opkammen zonder schade, precisie, techniek en de juiste middelen.

Waarom zou je je haar touperen?

Voordat we ingaan op de details van hoe je haar kunt touperen, laten we het even hebben over wat je kunt bereiken door je haar te touperen.

1. Meer volume

Het touperen van haar staat misschien wel het meest bekend om meer volume en volheid aan kapsels te krijgen. Of je nu streeft naar een kapsel met volume of een getextureerde paardenstaart, door het opkammen kun je je look onmiddelijk verbeteren door de illusie van dikker, voller haar te creëren.

2. Verbeterde textuur

Naast volume voegt het touperen van haar ook textuur en dimensie toe aan je kapsel. De opgestoken secties creëren een ruwere oppervlakte, waardoor het gemakkelijker wordt om het haar in verschillende vormen en stijlen te krijgen. Deze textuur kan het algehele kapsel er een stuk interessanter uit laten zien, waardoor het meer diepte en karakter krijgt.

3. Langdurigheid van kapsels

Het touperen van haar kan kapsels helpen langer mee te gaan door een stevige basis te creëren waarop en aan spelden, klemmetjes en andere styling accessoires kunnen worden bevestigd. Dit kan vooral handig zijn voor formele gelegenheden of evenementen waarbij je wilt dat je kapsel urenlang meegaat zonder zijn vorm of volume te verliezen.

4. Professionele stijling technieken

Het touperen van haar is een veelvoorkomende manier onder kappers bij het werken met technieken zoals balayage of haarextensies. Bij het aanbrengen van balayage highlights helpt het opkammen van delen van het haar bij het creëren van een natuurlijke overgang tussen kleuren. Op dezelfde manier kan het opkammen van de aanzet bij het plaatsen van hairextensions zorgen voor een betere grip om de extentions op hun plaats te houden.

Al met al is het touperen van haar een transformerende techniek die tal van voordelen biedt voor het bereiken van volumineuze, getextureerde kapsels. Wanneer het op de juiste manier en met zorg wordt gedaan, kan het leren hoe je je haar moet opkammen, je look transformeren van gewoon naar buitengewoon.

Risico's van haar touperen

Risico's van haar touperen

Hoewel het touperen van haar prachtig volume en textuur kan creëren, is het essentieel om je ervan bewust te zijn dat deze haartechniek niet zonder risico's is. Onjuiste opkam technieken of overmatig opkammen kunnen leiden tot verschillende problemen die de gezondheid en het uiterlijk van je haar kunnen aantasten. Hier zijn enkele mogelijke nadelen en risico's verbonden aan het touperen van haar:

Haarschade

Misschien wel het grootste risico van het touperen van haar is het potentieel voor schade, vooral wanneer dit te veel of te agressief gebeurt. De herhaalde wrijving en spanning veroorzaakt door het opkammen kan de haarvezel verzwakken, wat kan leiden tot haarbreuk, gespleten haarpunten en algemene schade aan het haar.

Verwarring en klitten

Haar touperen vergroot de kans op verwarring en klitten, vooral bij de haaraanzet waar het opkammen plaatsvindt. Het voorzichtig ontwarren van opgestoken haar kan helpen om schade te minimaliseren en verdere klitten te voorkomen.

Pluizigheid en uitstekende haartjes

Haar touperen kan pluizigheid verergeren en uitstekende haartjes creëren, vooral bij haar dat snel uitgedroogd is. Het opkammen kan de cuticula-laag van het haar verstoren, waardoor het erg ruw wordt. Daarnaast kan het statisch haar veroorzaken, wat bijdraagt aan onhandelbaar haar. Om pluizigheid en uitstekende haartjes te verminderen, gebruik hydraterende producten voor het opsteken en een lichte haarlak om eventuele losse babyhaartjes onder controle te houden.

Verstoring van natuurlijke krulpatroon

Voor mensen met natuurlijk krullend of golvend haar kan het opkammen ervoor zorgen dat het natuurlijke krulpatroon verstoord raakt, wat leidt tot verlies van definitie en vorm. Als je krullend haar hebt, raad ik aan om andere technieken voor krullend haar te leren kennen en een toupeerborstel of slick back borstel alleen te gebruiken voor het stylen van je haarlijn.

Hoewel het touperen van haar een waardevol hulpmiddel kan zijn om volume en textuur te creëren, is het cruciaal om ermee om te gaan met voorzichtigheid en aandacht. Door de mogelijke risico's te begrijpen en de juiste technieken en middelen te gebruiken, kun je genieten van de voordelen van het opkammen terwijl je schade minimaliseert en de gezondheid en integriteit van je haar behoudt.

Wat is een toupeerborstel?

Een toupeer borstel is een gespecialiseerde stijlborstel dat speciaal is ontworpen voor het opkammen of backcombing. Ook bekend als een toupeerkam of gewoon een toupeerborstel, heeft deze borstel een uniek ontwerp dat is bedoeld om volume en textuur in het haar effectief te creëren en tegelijkertijd minimale schade te veroorzaken.

Ondanks de naam dienen toupeerborstels vaak als veelzijdige haarborstels voor het creëren van een breed scala aan kapsels, van strak en verfijnd tot nonchalant en getextureerd. Daarom worden vergelijkbare borstels door verschillende merken aangeduid als toupeerkammen, stijlborstels en slick back borstels. Hoewel ze misschien verschillend klinken, delen deze borstels vaak opmerkelijk vergelijkbare kenmerken en functionaliteiten:

 • Fijne, dichte haren: Of ze nu worden aangeduid als toupeerborstels, stijlborstels of als slick back borstels, deze haarborstels hebben meestal fijne, dicht op elkaar gepakte haren die specifiek zijn ontworpen om het haar effectief vast te pakken, glad te maken en op te steken. Deze haren zijn meestal gemaakt van materialen zoals nylon of varkenshaar, en bieden de perfecte balans tussen flexibiliteit en stevigheid.
 • Puntige punt: Veel toupeerkammen en stijlborstels hebben een puntige of toelopende punt, waardoor het mogelijk is om het haar nauwkeurig te verdelen en op te kammen. Deze puntige punt kan ook worden gebruikt om nette scheidingen of secties te maken tijdens het stylen van het haar.
 • Smal ontwerp: Het smalle ontwerp van een toupeerborstel maakt gerichte styling mogelijk, of je nu haar toupeert voor volume of strakke stijlen creëert. Het slanke ontwerp maakt het gemakkelijker om de borstel door het haar te manoeuvreren en zorgt tegelijkertijd voor maximaal volume en lift zonder klitten of beschadigingen te veroorzaken.
 • Comfortabele handgreep: Een comfortabele handgreep is essentieel voor moeiteloos stylen, vooral bij het opkammen van grote delen van haar. De beste toupeerborstels hebben ergonomische handgrepen met een anti-slip grip, waardoor je tijdens het stylen meer controle en stabiliteit hebt.
 • Duurzame constructie: Gezien de repetitieve aard van het touperen van haar, is duurzaamheid van essentieel belang bij het kiezen van een stijlborstel. Hoogwaardige toupeerborstels zijn gemaakt van duurzame materialen die regelmatig gebruik kunnen doorstaan zonder te buigen of te breken.
 • Veelzijdigheid: Hoewel toupeerborstels voornamelijk worden gebruikt voor het touperen van haar, werken ze ook geweldig voor het creëren van strakke looks en het temmen van uitstekende haartjes. Daarom worden deze soorten borstels soms ook wel slick back borstels genoemd. Sommige stijlborstels hebben ook een dubbelzijdig ontwerp, met aan het ene uiteinde punt voor styling.

Al met al is een toupeerborstel een onmisbaar middel om verschillende kapsels met gemak en precisie te stijlen. Of je nu streeft naar een stijlvol opsteekkapsel, een nonchalante paardenstaart, of iets daar tussenin, deze stijlborstel kan je kapsels naar een hoger niveau tillen en eindeloze mogelijkheden voor creatieve expressie onthullen.

Hoe je voorzichtig kunt opkammen

Het leren hoe je je haar voorzichtig kunt opkammen is essentieel om schade te minimaliseren en de gezondheid en integriteit van je haar te behouden. Volg deze stapsgewijze instructies om volumineus haar te krijgen zonder de gezondheid ervan in gevaar te brengen:

Hoe je voorzichtig kunt opkammen

 1. Bereid je haar voor: Zorg ervoor dat je haar proper, droog en vrij van klitten is. Ontwar je haar voorzichtig met een toupeerborstel om eventuele knopen of klitten te verwijderen.
 2. Breng stylingproducten aan: Gebruik producten om je haar extra textuur en grip te geven om je te helpen bij het opsteken. Probeer haarproducten voor meer volume, zoals een volume poeder of volume spray.
 3. Verdeel je haar in secties: Het is gemakkelijker om kleine secties tegelijk op te steken. Door in beheersbare secties te werken, hoef je elke sectie minder terug te kammen, wat klitten voorkomt en zorgt voor een gelijkmatiger resultaat.
 4. Kies de juiste toupeerborstel: Gebruik een toupeer borstel met fijne, dicht op elkaar gepakte haren die zacht zijn voor het haar.
 5. Begin voorzichtig met opsteken: Neem een kleine sectie haar van de kruin of het gewenste gebied voor volume. Houd de sectie haar strak met één hand vast en plaats de opsteekborstel een paar centimeter (5-10 cm) vanaf de aanzet. Gebruik een stijlborstel en lichte druk. Kam het haar voorzichtig richting de wortels in korte, neerwaartse bewegingen.
 6. Herhaal indien nodig: Ga door met het opsteken van kleine secties haar en werk zo rond het gewenste gebied voor volume.
 7. Gladstrijken van de opgestoken secties: Zodra je het gewenste volume hebt bereikt, gebruik je de toupeerborstel om de opgestoken secties glad te strijken. Dit helpt om het opgestoken haar te mengen met de rest van je haar en een naadloze afwerking te creëren. Wees echter voorzichtig dat je niet te veel doet, anders verlies je misschien het volume.
 8. Ga verder met het stylen van je haar zoals gewenst: Afhankelijk van het kapsel dat je wilt bereiken, ga je verder met het stylen van je haar, of dat nu betekent dat je het opsteekt in een dot of wat krullen toevoegt aan je volumineuze haren.
 9. Fixeer met haarlak: Om het volume vast te zetten en je stijl op zijn plaats te houden, besproei je je haar lichtjes met een natuurlijke haarspray.

7 Fouten bij het touperen van haar

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en zachte opkam technieken toe te passen, kun je volumineuze kapsels bereiken terwijl je de gezondheid en integriteit van je haar behoudt.

 1. Het gebruiken van de verkeerde borstel: Het gebruik van een borstel die niet specifiek is ontworpen voor het touperen van haar kan leiden tot schade en een rommelige, vogelnest achtige uitstraling. Kies voor een slanke toupeerborstel met fijne, dicht op elkaar gepakte haren voor nauwkeurig opsteken en minimale klitten.
 2. Nat haar touperen: Opkammen moet altijd gebeuren wanneer het haar droog is. Niet alleen is het moeilijker om volume te bereiken in nat haar, het is ook vatbaarder voor haarbreuk..
 3. Overslaan van secties: Niet werken in secties kan resulteren in ongelijkmatig volume en textuur.
 4. Het opkammen van de punten van je haar: Concentreer het touperen op de haaraanzet om volume te creëren. Voor de meeste looks is het niet nodig om de lengtes en punten op te steken, omdat dit de broze uiteinden kan beschadigen en je kapsel er rommelig uit kan laten zien.
 5. Agressief opkammen: Te agressief opkammen kan onnodige schade en haarbreuk veroorzaken. Gebruik zachte, gecontroleerde bewegingen bij het opkammen van je haar om volume te bereiken zonder de gezondheid van je haar in gevaar te brengen.
 6. Het negeren van het ontklitten: Na het stylen, zorg ervoor dat je je haar voorzichtig ontwart voordat je onder de douche stapt. Gebruik een vegan varkenshaar borstel of slick back borstel, zoals mijn favoriete Vegan Bristle Brush. Ontwar je haar in kleine secties, beginnend bij de uiteinden en werk langzaam naar de wortels toe. Vermijd trekken aan het haar om haarbreuk en schade te voorkomen.
 7. Elke dag opkammen: Elke dag je haar touperen, zelfs als je het voorzichtig doet, kan in de loop der tijd tot opbouwende schade leiden. Beperk het opkammen en kies voor minder schadelijke kapsels, zoals hitteloze krullen of een wetlook kapsel.

5 Technieken met de toupeerborstel

Hoewel toupeerborstels voornamelijk bekend staan om het creëren van volume en textuur, bieden deze handige stijlborstels ook veelzijdigheid buiten hun traditionele doel. Hier zijn vijf alternatieve manieren om het meeste uit je toupeerborstel te halen:

5 Technieken met de toupeerborstel

1. Beheers uitstekende babyhaartjes

Toupeerkammen zijn uitstekende borstels om uitstekende haartjes glad te strijken en pluizigheid onder controle te houden. Borstel eenvoudigweg zachtjes over het haar om eventuele onhandelbare plukjes glad te strijken en een strakke uitstraling te creëren. Maak je look af met een hair stick voor hold en extra glans..

2. Creëer strakke stijlen

Voor strakke en gepolijste kapsels, gebruik je je borstel als een slick back borstel. Breng wat styling gel aan en borstel het haar naar achteren, beginnend bij de haarwortels en werkend naar de punten, om een gladde en strakke afwerking te bereiken.

3. Verdeel en maak scheidingen

Toupeerborstels zijn perfect om schone, precieze scheidingen in het haar te creëren. Gebruik het puntige uiteinde van de toupeerkam om het haar in secties te verdelen of een scherpe scheiding te maken, of je nu een strakke paardenstaart of een volumineuze opsteekkapsel stijlt.

4. Stijl babyhaartjes

Toupeerborstels zijn ideaal om babyhaartjes of randen langs de haargrens te stylen. Gebruik een kleine hoeveelheid styling gel of edge control-product en gebruik je stijlborstel om babyhaartjes te boetseren en vorm te geven voor een strakke uitstraling.

5. Creëer ingewikkelde opsteekkapsels

Toupeerborstels zijn onmisbaar voor het creëren van ingewikkelde opsteekkapsels en uitgebreide kapsels. Gebruik de borstel eerst om secties van het haar op te steken voor extra volume en textuur, strijk het haar vervolgens glad en geef vorm voor een gepolijste afwerking.

Door deze alternatieve technieken voor je toupeerkam te leren kennen, kan je de volledige potentie ervan benutten.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Nu weet je alles over het touperen van haar en de bijbehorende technieken. Van het creëren van volumineuze opsteekkapsels tot strakke, gepolijste stijlen, de veelzijdigheid van het touperen van haar kent geen grenzen. En in het hart van dit alles ligt het essentiële tool: de toupeerborstel.

Gedurende deze gids heb ik de onderdelen van het touperen van haar verkend, van de basisprincipes van opsteken tot het innovatieve gebruiken van een toupeerborstel. Dus, of je nu opsteekt voor extra volume, precieze scheidingen creëert, of het gebruikt als een slick back borstel, vergeet niet het gebruik van de juiste technieken.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom een zonnespray voor het haar te gebruiken?

 • Haarborstel van zwijnenhaar vs. vegan haarborstel: Voor- en nadelen

  Haarborstel van zwijnenhaar vs. vegan haarborstel: Voor- en nadelen

 • Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

  Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

 • De Wet hair look: zo krijg je het + de benodigde producten

  De Wet hair look: zo krijg je het + de benodigde producten

 • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

Bekijk alle artikelen