Hoofdhuid psoriasis: van symptomen tot natuurlijke remediesBekijk alle artikelen

Hoofdhuid psoriasis: van symptomen tot natuurlijke remedies

Ben je het zat om die vervelende jeuk en schilfers genaamd psoriasis te bestrijden die zich heeft gevestigd op je hoofdhuid? Of je nu al lange tijd last hebt van hoofdhuid psoriasis, je afvraagt of je nieuw verschijnende symptomen in feite psoriasis in het beginstadium zijn, ik sta voor je klaar.

Het navigeren door hoofdhuid psoriasis kan een verwarrende reis zijn, maar vrees niet. In dit artikel duik ik in de wereld van psoriasis symptomen, tot het verkennen van verschillende hoofdhuid psoriasis behandelingen.

Hoewel er veel medische behandelingen voor psoriasis op de hoofdhuid zijn, groeit de interesse om met de kracht van de natuur milde psoriasis op de hoofdhuid te verzachten en te behandelen.. Diverse natuurlijke remedies en veranderingen in levensstijl kunnen zorgen voor mogelijke verlichting van klachten.

Laten we dus samen de details in duiken en op zoek gaan naar een gelukkigere en gezondere hoofdhuid.

Inhoud

Wat houdt hoofdhuid psoriasis in?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de groeicyclus van huidcellen versnelt, wat leidt tot de vorming van schubben en plekken op de huid, inclusief de hoofdhuid. Psoriasis wordt gekenmerkt door een aanhoudende jeuk, roodheid, en het kenmerkende teken van schilferige of korstige plekken.

De impact van hoofdhuid psoriasis strekt zich uit voorbij de fysieke symptomen. Het is niet alleen een ongemak; het kan het dagelijks leven en het algehele welzijn beïnvloeden. De aanhoudende jeuk en zichtbare tekenen kunnen het zelfvertrouwen beïnvloeden, waardoor sociale omgang en persoonlijk vertrouwen iets uitdagender kunnen worden.

Je vraagt je misschien af, "Hoe vaak komt dit probleem voor?". Als je psoriasis hebt, ben je zeker niet de enige. Onderzoek heeft aangetoond dat 2-3% van de bevolking last heeft van psoriasis, en ongeveer de helft van de mensen met psoriasis dit op de hoofdhuid hebben..

Herken symptomen van hoofdhuid psoriasis

Psoriasis hoofdhuid symptomen

Hoe weet je of je symptomen eigenlijk psoriasis zijn en niet alleen een droge hoofdhuid of roos? Hier zijn de meest voorkomende psoriasis symptomen op de hoofdhuid:

 • Schilferige plekken: De aanwezigheid van zilverachtig-witte schubben of schilferige plekken op de hoofdhuid is een visueel teken van psoriasis. Deze verkleurde, gekorste plekken verschijnen meestal rond je haargrens, voorhoofd, nek en oren. Deze plekken op de huid zijn de kenmerkende psoriasis symptomen.
 • Jeuk: Sommige mensen met hoofdhuid psoriasis ervaren jeuk, wat vaak onophoudelijk is en het dagelijks comfort aanzienlijk kan beïnvloeden
 • Roodheid (erythema): Het verschijnen van rode plekken op de hoofdhuid is een onderscheidend kenmerk, wat kan duiden op een ontsteking.
 • Droogheid en irritatie: Psoriasis op de hoofdhuid leidt vaak tot droogheid, wat irritatie en een gevoel van strakheid of branderigheid op de hoofdhuid veroorzaakt.
 • Haarverlies: Hoewel psoriasis op de hoofdhuid niet onmiddelijk de oorzaak is van haaruitval, kunnen intens krabben, hevig plukken aan schilferige gebieden, harde behandelingen en de bijbehorende stress bijdragen aan tijdelijk haarverlies.

Het begrijpen van deze symptomen is cruciaal voor het op tijd herkennen en een effectieve behandeling van hoofdhuid psoriasis. Het is echter even belangrijk om psoriasis op de hoofdhuid te onderscheiden van andere vergelijkbare aandoeningen op het hoofd.

Het verschil tussen hoofdhuid psoriasis en vergelijkbare aandoeningen:

 • Roos: Hoewel beide aandoeningen gepaard kunnen gaan met schilferige huid, roos produceert doorgaans kleinere, minder opvallende vlokken. Psoriasis vlokken zijn meestal groter en hebben een zilverachtige uitstraling. Roos wordt meestal veroorzaakt door gist, terwijl psoriasis een auto-immuunziekte is.
 • Seborroïsch eczeem: Deze aandoening vertoont gelijkenissen met hoofdhuid psoriasis, waaronder roodheid en schilfering. Seborroïsch eczeemvlokken zijn echter meestal gelig en vettig.
 • Eczeem op de hoofdhuid: Eczeem kan ook de hoofdhuid aantasten, maar het veroorzaakt doorgaans meer wijdverspreide roodheid en ontsteking, vaak gepaard gaand met aanhoudende jeuk.

Voor een nauwkeurige diagnose van je symptomen wordt aanbevolen om een arts of zorgverlener te raadplegen.

10 Behandelingen voor hoofdhuid psoriasis

Allereerst is het cruciaal om te vermelden dat psoriasis, inclusief hoofdhuid psoriasis, een chronische aandoening is en dat er geen permanente genezing bestaat. Desondanks kunnen effectieve behandelplannen de symptomen van psoriasis op de hoofdhuid aanzienlijk verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren. Het omarmen van een holistische benadering, inclusief veranderingen in levensstijl, gerichte behandelingen en een responsieve zorgroutine, is essentieel om de chronische aard van psoriasis te verkennen en op lange termijn welzijn te bevorderen.

Hier zijn enkele van de meest gangbare behandelingen en medicijnen die de ruggengraat vormen van medische interventies, vooral voor ernstige gevallen van hoofdhuid psoriasis.

 1. Topische Corticosteroïden: Deze ontstekingsremmende medicijnen helpen roodheid, jeuk en ontsteking op de hoofdhuid te verminderen. Topische corticosteroïden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder crèmes, zalven en oplossingen.
 2. Topische calcineurine remmers: Deze medicijnen reguleren de immuunrespons en kunnen bijzonder nuttig zijn op gevoelige gebieden, zoals het gezicht en de hoofdhuid. Verkrijgbaar in de vorm van crème of zalf, worden ze rechtstreeks op de aangetaste hoofdhuid gebieden aangebracht.
 3. Salicylzuur preparaten: Salicylzuur helpt om de schubben te verzachten en hun verwijdering te bevorderen, wat helpt bij de behandeling van hoofdhuid psoriasis. Salicylzuur preparaten worden meestal aangetroffen in shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid of in topische oplossingen en worden op de hoofdhuid aangebracht om de afschilfering en verwijdering van schubben te vergemakkelijken.
 4. Koolteer producten: Koolteer heeft ontstekingsremmende en antiproliferatieve effecten, waardoor de groei van huidcellen vertraagt. Deze traditionele behandeling van hoofdhuid psoriasis wordt vaak opgenomen in shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid, oliën en crèmes die zijn ontworpen voor toepassing op het hoofd.
 5. Vitamin D-analogen: Deze synthetische vormen van vitamine D helpen bij het reguleren van de groei van huidcellen en kunnen gunstig zijn bij het beheersen van symptomen van psoriasis op de hoofdhuid. Deze topische oplossingen worden rechtstreeks op de hoofdhuid aangebracht.
 6. Systematische medicijnen: In ernstige gevallen kunnen orale of injecteerbare medicijnen worden voorgeschreven om de immuunrespons te beïnvloeden. Houd er rekening mee dat medicijnen vaak gepaard gaan met mogelijke bijwerkingen.
 7. Biologicals: Biologicals richten zich op specifieke componenten van het immuunsysteem om ontstekingen geassocieerd met psoriasis op de hoofdhuid te verminderen. Afhankelijk van het type worden biologics meestal toegediend via injectie.
 8. Anthralin: Anthralin helpt om de DNA-activiteit in huidcellen te normaliseren, waardoor de overmatige groei en ontwikkeling van cellen wordt vertraagd. Deze crèmes, zalven of pasta's worden gedurende een bepaalde tijd op de hoofdhuid aangebracht voordat ze worden afgewassen.
 9. Topische of orale retinoïden: Retinoïden zoals topisch tazaroteen of oraal acitretine helpen de groei van huidcellen te normaliseren. Orale retinoïden worden vaak alleen overwogen bij de behandeling van ernstige gevallen van psoriasis op de hoofdhuid.
 10. Hydraterende producten en Emollients: Hoewel geen onmiddelijke behandelingen, helpt regelmatig gebruik van hydraterende producten, oliën en emollients bij het verlichten van droogheid en jeuk en vullen ze andere behandelingen voor psoriasis op de hoofdhuid aan.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de keuze van de behandeling afhangt van de ernst van de aandoening, individuele reacties en medische voorgeschiedenis. Raadpleging van een dermatoloog is essentieel om de meest geschikte aanpak te bepalen en te zorgen voor een effectieve hoofdhuid psoriasis behandeling.

In het volgende gedeelte zal ik de fascinerende wereld van natuurlijke remedies verkennen, en een holistisch perspectief bieden op de zorg voor psoriasis op de hoofdhuid. Ze bieden een complementair perspectief op medische behandelingen voor psoriasis op de hoofdhuid.

7 Natuurlijke middelen voor psoriasis

Natuurlijke middelen voor hoofdhuid psoriasis

Aloë Vera

Aloë vera bevat ontstekingsremmende eigenschappen en biedt verlichting bij jeuk en roodheid, waardoor het een uitstekend natuurlijk middel is voor psoriasis op de hoofdhuid. Het werkt als een wondermiddel tegen psoriasis als het aankomt op verlichting van jeuk op de hoofdhuid.

Toepassing: Breng pure aloë vera gel rechtstreeks aan op de hoofdhuid en laat het even intrekken voordat je het uitspoelt. Als alternatief kun je kiezen voor milde haar- en hoofdhuid verzorgingsproducten die rijk zijn aan aloë vera om de symptomen van psoriasis op de hoofdhuid te verzachten.

Haver

Haver heeft kalmerende eigenschappen die jeuk en irritatie kunnen verlichten.

Toepassing: Maak een haverpasta door fijn gemalen haver met water te mengen en breng het aan op de hoofdhuid. Spoel grondig af na een korte periode. Of zoek naar producten zoals milde shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid geformuleerd met haverextract.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen en helpt ontstekingen te verminderen.

Toepassing: Verdun tea tree olie met een draagolie en masseer het voorzichtig in de hoofdhuid. Laat het een korte tijd inwerken voordat je het afspoelt. Zoals bij alle essentiële oliën, raad ik aan om eerst een patch test op een klein gebied uit te voeren. Of gebruik zorgvuldig samengestelde producten die precies de juiste hoeveelheid tea tree olie bevatten voor een veilige maar effectieve behandeling.

Zeezout uit Italië

Beroemd om zijn therapeutische eigenschappen vanwege het rijke gehalte aan mineralen zoals magnesium, calcium en kalium, wordt zeezout uit Italië geprezen vanwege het vermogen om jeuk te verlichten en ontstekingen te verminderen.

Toepassing: Of het nu gaat om toegewijde shampoos of behandelingen thuis, het kan zachte exfoliatie bieden, de verwijdering van schubben bevorderen en ontstekingen verminderen.

Dennenhout teer

Vergelijkbaar met steenkoolteer, helpt natuurlijke dennenhout teer de groei van huidcellen te vertragen en ontstekingen te verminderen.

Toepassing: Opgenomen in veel shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid of topische oplossingen, breng zoals aangegeven aan voor effectieve resultaten.

Olijfolie

De hydraterende eigenschappen van olijfolie kunnen droogheid en schilfering verminderen.

Toepassing: Masseer de olie in de hoofdhuid. Laat het een tijdje intrekken voordat je het uitspoelt.

UV-straling

Gecontroleerde en gematigde blootstelling aan UV-straling van de zon kan de groei van huidcellen vertragen. Houd altijd rekening met de risico's van blootstelling aan UV-straling en breng zonnebrandcrème aan op gebieden die niet door psoriasis zijn aangetast.

Toepassing: Blootstelling aan de zon of UV-lampen voor fototherapie, onder begeleiding van een zorgprofessional, kan worden overwogen.

Aanbevelingen

Deze natuurlijke remedies kunnen vooral gunstig zijn voor milde psoriasis op de hoofdhuid, verlichting bieden van symptomen en een gezondere hoofdhuid bevorderen. In ernstige gevallen of naast medische behandelingen kan het opnemen van deze natuurlijke remedies voor psoriasis op de hoofdhuid traditionele medicijnen aanvullen en een holistische benadering bieden voor de gezondheid van de hoofdhuid.

Onthoud dat individuele reacties kunnen variëren en het raadzaam is om een zorgprofessional te raadplegen voordat je nieuwe behandelingen opneemt, vooral als je momenteel onder medische zorg bent.

Shampoos voor hoofdhuid psoriasis

Als het gaat om het verzorgen van de hoofdhuid, speelt gespecialiseerde shampoo voor hoofdhuid psoriasis een cruciale rol bij het bieden van verlichting en het behouden van een gezonde hoofdhuid.

De hieronder vermelde shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid zijn niet bedoeld als primaire behandelingen voor psoriasis, maar vanwege hun zachte samenstellingen rijk aan kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten, kunnen ze waardevol zijn bij het ondersteunen van het behandelen van milde symptomen van psoriasis op de hoofdhuid. Alle genoemde shampoos zijn vrij van siliconen, sulfaten, minerale oliën en parabenen, en zijn gecertificeerd biologisch en veganistisch. Voor degenen met ernstige symptomen wordt aanbevolen om speciale medicinale shampoos te overwegen.

Moisture Hero™ Shampoo - Diep hydraterende shampoo voor droog haar en hoofdhuid

De belangrijkste ingrediënten voor hoofdhuid psoriasis: aloë vera, glycerine, ontstekingsremmende vlierbloesem- en theeblad extracten, jojobaolie en cacaoboter.

Een hydraterende optie voor droog haar en een droge hoofdhuid Moisture Hero™ Shampoo zit boordevol ontstekingsremmende ingrediënten, waardoor het een gunstig middel is tegen psoriasis op de hoofdhuid.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo - Anti-microbiële shampoo voor een schilferige hoofdhuid

De belangrijkste ingrediënten voor hoofdhuid psoriasis: tea tree olie, aloë vera, glycerine en antimicrobiële dermosoft® decalact MB.

Speciaal ontwikkeld voor roos, kunnen de actieve ingrediënten van Instant Relief™ Dandruff Shampoo ook verlichting bieden voor mensen die psoriasis hebben, dankzij de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Split Fix™ Shampoo - Kalmerende shampoo voor droge punten en hoofdhuid

De belangrijkste ingrediënten voor hoofdhuid psoriasis: aloë vera, zeezout uit Italië, haverextract en hydraterende oliën.

Geformuleerd voor droog en breekbaar haar dat gevoelig is voor gespleten punten, is de sulfaatvrije Split Fix™ Shampoo zacht en hydraterend. De kalmerende formule maakt het geschikt voor mensen met psoriasis op de hoofdhuid.

Curl Crush™ Shampoo - Voor diegenen met krullen en milde psoriasis op de hoofdhuid

De belangrijkste ingrediënten voor hoofdhuid psoriasis: aloë vera, zeezout uit Italië en glycerine.

Op maat gemaakt voor krullend haar, biedt deze milde sulfaatvrije shampoo hydratatie en een milde reiniging. Een ideaal alternatief voor mensen die hun krullen omarmen, inclusief personen met milde hoofdhuid psoriasis.

Grow Perfect™ Shampoo - Hoofdhuid stimulerende shampoo voor haaruitval en psoriasis

De belangrijkste ingrediënten voor psoriasis op de hoofdhuid: Aloë vera, zeezout uit Italië, glycerine en glucose.

Ontwikkeld met het oog op haargroei, biedt de hoofdhuid balancerende en stimulerende Grow Perfect™ Shampoo ook verlichting voor mensen met psoriasis vanwege de kalmerende en hydraterende eigenschappen.

Het maximaliseren van resultaten met shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid

Het bereiken van optimale resultaten met shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid vereist een holistische benadering, waarbij zorg verder gaat dan alleen het aanbrengen van shampoo. Hier zijn enkele deskundige tips om je ervaring te verbeteren:

Gebruik altijd conditioner

Het gebruik van conditioner is essentieel om de vochtbalans van de hoofdhuid en het haar te behouden. Hoofdhuid met psoriasis in het beginstadium profiteert van de extra hydratatie die wordt geboden door een hoogwaardige conditioner.

Tip: Kies een conditioner die geschikt is voor jouw haartype en zorg ervoor dat het de hydraterende effecten van de shampoo aanvult. Scalp Delight™ Detox Conditioner is een uitstekende optie voor droge en geïrriteerde hoofdhuid dankzij de lichte en verzachtende formule met aloë vera en glycerine. In tegenstelling tot veel andere conditioners kan deze veilig op de hoofdhuid worden aangebracht.

Masseer met een zachte siliconen hoofdhuid borstel

Het gebruik van een zachte siliconen hoofdhuidmassage borstel kan helpen bij het verwijderen van schilferige plekken. De masserende werking helpt om de shampoo voor psoriasis op de hoofdhuid gelijkmatig te verdelen en bevordert exfoliatie.

Tip: Wees voorzichtig en zacht bij het gebruik van de borstel. Vermijd krachtig schrobben of krabben, omdat dit de psoriasis symptomen kan verergeren. Een zachte, cirkelvormige massage is voldoende voor effectieve resultaten.

Door deze tips in je huidverzorgingsroutine te integreren, kun je de voordelen van shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid maximaliseren. Onthoud, consistentie is belangrijk en een zachte aanpak gaat lang mee in het bevorderen van de gezondheid van je hoofdhuid.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

8 Levensstijl veranderingen voor psoriasis

Levenstijl veranderingen voor hoofdhuid psoriasis

Naast gespecialiseerde shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid en behandelingen, spelen levensstijl aanpassingen een cruciale rol bij het beheren van hoofdhuid psoriasis. Overweeg de volgende praktijken op te nemen in je dagelijkse routine:

Dieet overwegingen

Het aannemen van een ontstekingsremmend dieet kan bijdragen aan het beheersen van symptomen van psoriasis op de hoofdhuid. Eet fruit, groenten, volle granen en omega-3-vetzuren, terwijl je bewerkte voedingsmiddelen minimaliseert. Zorg er ook voor dat je dagelijks voldoende water drinkt, aangezien een goede hydratatie de gezondheid van de huid, inclusief de hoofdhuid, ondersteunt.

Stressmanagement

Stress staat bekend om het verergeren van psoriasis symptomen. Neem deel aan stress verlichtende activiteiten zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om emotioneel welzijn te bevorderen

Regelmatig wassen en hydrateren

Regelmatig wassen helpt bij het voorkomen van ophoping van schilfers, terwijl hydratatie de vochtbalans van de hoofdhuid behoudt. Kies wel voor sulfaatvrije en zachte haarverzorgingsproducten.

Vermijd bekende triggers

Herken en vermijd triggers die je psoriasis symptomen verergeren. Dit kunnen specifieke haarverzorgingsproducten, omgevingsfactoren of voedingskeuzes zijn.

Handhaaf een gezonde levensstijl

Een gezond gewicht, minimale alcoholconsumptie en stoppen met roken dragen bij aan algemeen welzijn, en kunnen mogelijk symptomen van psoriasis op de hoofdhuid verlichten.

Vermijd krabben of pulken

Weersta de drang om te krabben of pulken aan de hoofdhuid, aangezien dit kan leiden tot verdere irritatie en schade. Kies voor zachte massagetechnieken met een zachte siliconen borstel voor de hoofdhuid of gebruik in plaats daarvan salicylzuur als middel tegen hoofdhuid psoriasis.

Overweeg een kort kapsel

Sommige mensen vinden dat het behouden van korter haar het gemakkelijker maakt om behandelingen toe te passen en te onderhouden. Het kan de effectiviteit van topische oplossingen verbeteren en algemene zorg vereenvoudigen. Voor inspiratie, bekijk deze trendy korte dameskapsels.

Beperk het gebruik van hitte styling tools

Overmatige hitte van styling tools kan bijdragen aan uitdroging. Beperk het gebruik van warme styling tools en kies waar mogelijk voor aan de lucht drogen en haarhanddoeken om de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen.

Door deze levensstijl veranderingen toe te passen, kun je een ondersteunende omgeving creëren voor het onderhouden van psoriasis op de hoofdhuid. Consistentie en een holistische benadering zijn essentieel voor het bevorderen van je algehele welzijn en het behouden van een gezonde hoofdhuid.

Medische hulp zoeken voor psoriasis

Zoek medische hulp als je een van de volgende psoriasis op de hoofdhuid symptomen ervaart:

 • Aanhoudende of verergerende symptomen: Wanneer vrij verkrijgbare middelen voor psoriasis op de hoofdhuid geen verlichting bieden en de symptomen aanhouden of verergeren.
 • Ernstig ongemak: Intense jeuk, pijn of ongemak dat aanzienlijk van invloed is op het dagelijks leven.
 • Verspreiding of nieuwe symptomen: Psoriasis verspreidt zich naar nieuwe gebieden of gaat gepaard met nieuwe en zorgwekkende symptomen.
 • Moeite met dagelijkse activiteiten: Psoriasis op de hoofdhuid bemoeilijkt routinematige activiteiten zoals haarverzorging.
 • Emotionele impact: Emotionele stress, waaronder angst of zelfbewustzijn, vereist professionele aandacht.
 • Tekenen van infectie: Toegenomen roodheid, zwelling, warmte of afscheiding duiden op een mogelijke infectie.
 • Bijwerkingen van de behandeling: Bijwerkingen of ongewenste reacties op behandelingen voor psoriasis op de hoofdhuid vereisen onmiddellijke aandacht.
 • Zwangerschap of borstvoeding: Raadpleeg een zorgverlener voordat je behandelingen gebruikt tijdens je zwangerschap of het geven van borstvoeding

Voor behandeling van psoriasis in het beginstadium, vroege interventie en een persoonlijk zorgplan, raadpleeg je zorgverlener als je aanhoudende uitdagingen of twijfels hebt.

In onze verkenning van psoriasis zijn we ingegaan op de nuances van symptomen van psoriasis op de hoofdhuid en holistische benaderingen van zorg. We hebben natuurlijke remedies voor psoriasis op de hoofdhuid belicht, wondermiddelen tegen psoriasis benoemd, gespecialiseerde shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid en levensstijl aanpassingen toegelicht. Of je nu milde shampoos in je routine opneemt, natuurlijke remedies voor psoriasis op de hoofdhuid verkent, of medische begeleiding zoekt wanneer nodig, de reis naar een gezondere hoofdhuid omvat het omarmen van een veelzijdige aanpak.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

 • droge en jeukende hoofdhuid

  Last van een droge en jeukende hoofdhuid? Probeer deze 9 tips

 • Je haarborstel schoonmaken: een stap-voor-stap gids

  Je haarborstel schoonmaken: een stap-voor-stap gids

 • beste clarifying shampoo

  De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

 • Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

  Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

Bekijk alle artikelen