roos in haarBekijk alle artikelen

Roos in je haar: wat je schilferige hoofdhuid je probeert te vertellen

De meeste mensen praten er niet graag over, maar bijna iedereen krijgt er wel eens last van. Correct, ik heb het over roos op je hoofdhuid. Of je het nu één keer in je leven hebt gehad of dagelijks worstelt met een droge hoofdhuid vol schilfers of roos in je haar, je weet vast dat het hoe dan ook geen pretje is.

Schilfers in je haar kan je favoriete kapsels in de weg zitten, ervoor zorgen dat je haarverzoringsroutine onnodig lang duurt en je zelfvertrouwen flink aantasten. Daarom heb ik dit uitgebreide artikel samengesteld, waarin ik je uitleg hoe je voor eens en altijd met je droge, schilferige hoofdhuid met pelletjes in je haar kan afrekenen.

Wil je weten waardoor roos in je haar wordt veroorzaakt en hoe je die vervelende schilfers in je haar kan stoppen? Blijf dan lezen voor mijn go-to-gids voor het voorgoed afrekenen met schilfers in je haar.

Inhoud

Wat zijn de oorzaken van roos in je haar?

In essentie is hoofdroos niets anders dan losse huidcellen op je hoofdhuid. Net zoals de huidcellen van de rest van je lichaam, zijn hoofdhuidcellen zich voortdurend aan het delen en vermenigvuldigen en worden ze vervangen door nieuwe cellen. De dode cellen laten los en vormen pelletjes in je haar. Normaal gesproken is dat het einde van het verhaal.

Maar als de hoofdhuidcellen zich te snel delen, ontstaat er een probleem. Je zal merken dat de dode huidcellen zich ophopen, afschilferen en uiteindelijk hoofdroos vormen. Zoals bij de meeste haarproblemen, zijn er veel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan pelletjes in je haar.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van roos in je haar:

1. Overgroei van schimmelgist op de hoofdhuid

Verreweg de meest voorkomende oorzaak van roos op de hoofdhuid is een overgroei van een bepaalde gistschimmel die van nature op de hoofdhuid voorkomt. De gist heet pityrosporum ovale of malassezia furfur. Wanneer zich te veel van deze gist ontwikkelt, neemt ook de productie van huidcellen in de hoofdhuid toe, met als gevolg een grotere hoeveelheid dode huidcellen, ook wel roos in het haar. En het maakt niet uit of je hoofdhuid droog of vet is, want als er meer huidcellen worden aangemaakt, zullen er ook meer afsterven en in roos op de hoofdhuid veranderen.

2. Je hoofdhuid is gevoelig voor bepaalde haarproducten

Je kent waarschijnlijk een paar voedingsmiddelen die je maag van streek maken, maar wist je dat haarproducten je hoofdhuid precies zo kunnen beïnvloeden? Echt waar. Niet elk haarproduct is geschikt voor iedereen en als je last hebt van roos in je haar, kunnen de haarproducten in je badkamer mogelijk de boosdoener zijn, vooral als je een gevoelige hoofdhuid hebt.

Overweeg om over te stappen op verzorgingsproducten die speciaal zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw haar en hoofdhuid, in plaats van een product te blijven gebruiken dat je niets oplevert of de roos op de hoofdhuid zelfs verergert. Kies daarom altijd voor een shampoo zonder sulfaten en een shampoo zonder siliconen, zoals de Instant Relief™ Dandruff Shampoo die speciaal is ontwikkeld tegen hoofdroos.

Wat ook goed kan werken als behandeling voor een droge en schilferige hoofdhuid, is de Instant Relief™ Scalp Spray, die specifiek is gemaakt om te voldoen aan de behoeften van schilferige en geïrriteerde hoofdhuiden, in plaats van vast te houden aan een product dat je misschien niet helpt bij het beheersen van roos.

Iets anders dat je misschien gemakkelijk over het hoofd ziet, is hoe proper je haarborstel en andere stylingtools zijn. Om irritatie van de hoofdhuid te voorkomen, moet je regelmatig je haarborstel schoonmaken. Als je blijft borstelen met een vieze borstel met roosresten van je hoofdhuid, kan dat het probleem van pelletjes in je haar alleen maar verergeren.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

3. Je wast je haar niet vaak genoeg

Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.

Als je een product junkie bent, zou je moeten overwegen om af en toe je gewone shampoo te vervangen door een hoofdhuid scrub. Mijn aanbeveling? De Scalp Delight™ Detox Scrub. Deze sulfaat vrije scrub zal jouw hoofdhuid in een mum van tijd resetten.

4. Je hoofdhuid is droog

Een droge hoofdhuid is vrijwel precies zoals het klinkt - je hoofdhuid is niet voldoende gehydrateerd! Wanneer dat gebeurt, raakt je huid geïrriteerd en ontstaan er schilfers in je haar die tot hoofdroos leiden.

Een droge en geïrriteerde hoofdhuid kan meestal komen doordat de hoofdhuid uitdroogt bij zeer koud of warm weer, door veroudering, wanneer de huid dunner en gevoeliger wordt of als reactie op de shampoo die je gebruikt, die mogelijk agressieve, uitdrogende ingrediënten bevat zoals sulfaten en parabenen.

In de zomer raad ik aan je hoofdhuid te beschermen met een hoed of haar zonnebrand zoals Sun Defense Hair Mist, die het haar en hoofdhuid beschermt tegen UV-stralen.

Weersta de neiging om weer te krabben als je hoofdhuid jeukt om infectie en beschadiging van de wortels te voorkomen.

5. Je eetpatroon en levensstijl moeten veranderen

Het is bekend dat een slecht eetpatroon en een inactieve levensstijl tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden, maar wist je dat het ook pelletjes in je haar kan veroorzaken? Een dieet rijk aan suiker en simpele koolhydraten kan insulinepieken veroorzaken. Deze pieken kunnen leiden tot overproductie van talg, waardoor roos op de hoofdhuid ontstaat.

6. Je hoofdhuid is vet en geïrriteerd

Net zoals een vette gezichtshuid een puistje kan veroorzaken, kan je hoofdhuid op dezelfde manier reageren wanneer de talgkliertjes overmatig veel olie produceren.

Er kunnen veel verschillende boosdoeners verantwoordelijk zijn voor een vette hoofdhuid, inclusief genen, eetpatroon, hormonale onbalans, zwangerschap en menopauze. Een shampoo voor vet haar kan je hierbij helpen!

7. Je hebt een huidaandoening zoals psoriasis of eczeem

Bepaalde huid- of hoofdhuidaandoeningen kunnen een droge en schilferige hoofdhuid veroorzaken of verergeren, wat zorgt voor pelletjes in het haar. Raadpleeg een arts of dermatoloog als je vermoedt dat dit het geval is.

7 manieren om voorgoed afscheid te nemen van roos in je haar

Ben je helemaal klaar met het bestrijden van hoofdroos? Er zijn verschillende manieren om de gezondheid van je hoofdhuid te herstellen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je een droge hoofdhuid vol schilfers voorgoed gedag kunt zeggen!

1. Probeer een anti-roos shampoo

De beste behandeling tegen roos? Een anti-roos shampoo van hoge kwaliteit. Ik raad aan een zachte, sulfaatvrije shampoo te kiezen die je hoofdhuid niet uitdroogt en nog meer irriteert. Let op de actieve ingrediënten en zoek naar producten die antimicrobiële ingrediënten bevatten, zoals Dermosoft® decalact MB. Dit is een natuurlijk, zeer effectief actief ingrediënt dat is ontwikkeld om micro-organismen te bestrijden die schimmelachtige huidaandoeningen zoals roos op de hoofdhuid en voetschimmel veroorzaken. Naar mijn mening is de beste hoofdroos shampoo de Instant Relief™ Dandruff Shampoo die een zachte, antimicrobiële formule heeft. Voor de beste resultaten, combineer het met de verzachtende Instant Relief™ Scalp Spray!

2. Pas je eetpatroon aan

Pas je eetpatroon aan

Zoals al eerder werd genoemd, is je eetpatroon belangrijker voor je gezondheid dan je je misschien realiseert. Als je last hebt van hoofdroos en een droge, schilferige hoofdhuid die pelletjes in je haar veroorzaken, overweeg dan om je eetpatroon een make-over te geven.

Het toevoegen van biotine, ijzer en omega-3 vetzuren aan je voedingspatroon, samen met veel fruit en groente, kan de talgproductie van je hoofdhuid reguleren en de algemene gezondheid van je huid, haar en nagels verbeteren. Als het lastig is om al deze haarvitamines en mineralen tegelijkertijd aan je dieet toe te voegen, neem dan een haar supplement om je op weg te helpen.

3. Was je haar vaker

Was je haar vaker

Vaak hoor je dat we ons haar te vaak wassen. En hoewel dat voor sommige haartypes en mensen met droog haar zeker geldt, zou je je haar vaker moeten wassen als je last hebt van pelletjes in je haar door een droge, schilferige hoofdhuid.

Was je je haar momenteel slechts 3 keer per week? Probeer dan je haar om de dag te wassen. En als je je haar al dagelijks wast, overweeg dan de volgende tip.

4. Probeer een hoofdhuidscrub

Probeer een hoofdhuidscrub

Een van de makkelijkste manieren om je hoofdhuid te zuiveren van overmatige productophoping en hoofdroos is met behulp van mijn favoriete behandeling voor een schilferige en droge hoofdhuid: de hoofdhuid scrub. De Scalp Delight™ Detox Scrub is speciaal geformuleerd om productresten, overtollig talg en mineralen uit hard water te verwijderen. Zo is je hoofdhuid binnen no-time weer in topvorm.

Gebruik de scrub één keer per week onder de douche en was daarna je haar zoals gewoonlijk met shampoo en conditioner.

5. Niet krabben

Niet krabben

Weet je nog dat je moeder altijd zei dat je niet aan je puistjes moest komen? Nou, hetzelfde principe geldt voor een droge hoofdhuid met schilfers en puistjes op de hoofdhuid. We weten dat het verleidelijk kan zijn om je hoofdroos eraf te krabben (vooral als je hoofdhuid jeukt), maar dit is een van de minst nuttige dingen die je kan doen om schilfers in je haar tegen te gaan.

In plaats van met scherpe nagels te krabben, waardoor je hoofdhuid nog meer geïrriteerd raakt, kun je beter zachtjes met de palm van je hand op je hoofdhuid tikken om het jeukende gevoel te verlichten.

6. Verander van haarverzorgingsproducten

Verander van haarverzorgingsproducten

Als je huidige haarverzorgingsroutine je hoofdhuid geen goed doet, is het tijd om van producten te veranderen. Een goede shampoo en conditioner zouden je haar moeten voeden, beschermen en hydrateren zonder meer roos op de hoofdhuid of irritatie te veroorzaken.

Ben je op zoek naar een complete haarverzorgingslijn die al deze vakjes aanvinkt? Zoek dan niet verder naar geschikte haarverzorging bij hoofdroos! De Split Fix™ Duo helpt je haar zichtbaar gezonder en veerkrachtiger te worden. Bovendien hebben we ook een speciale formule voor dunner wordend haar!

Dankzij de zachte, sulfaatvrije formule kan de Instant Relief Dandruff Shampoo ook altijd worden gebruikt tegen pelletjes in het haar!

7. Wissel van kussensloop

Wissel je kussensloop

Stop echter niet bij producten die je alleen onder de douche gebruikt. Je kan je hoofdhuid een groot plezier doen door ook goed voor je haar te zorgen terwijl je slaapt. Hoewel de meeste kussenslopen zijn gemaakt van materialen die niet goed ademen en ruw zijn, beschermt een bamboe kussensloop, zoals de Silky Bamboo Pillowcase je haar tegen schade en pluishaar. Dit is vooral nuttig voor mensen met een gevoelige hoofdhuid.

Doe-het-zelf behandelingen voor een droge, schilferige hoofdhuid:

Als nieuwe producten nog geen optie zijn of als je sneller resultaten wilt zien, kun je altijd een huis-tuin-en-keuken-aanpak overwegen om je droge hoofdhuid met schilfers aan te pakken.

Rozemarijnolie

rozemarijnolie

Je hebt misschien wel eens gehoord dat rozemarijnolie kan helpen om acne en vettige huid te bestrijden, maar wist je dat het ook een zeer effectieve manier kan zijn om een droge, schilferige hoofdhuid te behandelen die de pelletjes in je haar veroorzaken? Rozemarijn heeft bewezen antimicrobiële eigenschappen, waaronder anti-schimmel werking. Mensen die roos in het haar ervaren, hebben meestal te veel van de veelvoorkomende huidschimmel Malassezia. De antimicrobiële effecten van rozemarijnolie kunnen dus zorgen dat het microbioom van jouw hoofdhuid weer in balans gebracht wordt.

Door 4-5 druppels rozemarijnolie aan je shampoo toe te voegen, kun je snel een hoofdhuidbehandeling creëren die kan helpen om je haar weer voldoende te voeden en normaliseren. Of gebruik gewoon de Grow Perfect™ Thickening Spray, dat zowel verfrissende rozemarijnolie als pepermuntolie bevat!

Rozemarijnolie helpt overigens ook bij het bedwingen van roos op de hoofdhuid door de overgroei van gist op de hoofdhuid te verminderen, waardoor eventuele jeuk en pijn verlicht kan worden die vaak gepaard gaan met een droge, schilferige hoofdhuid.

Appelciderazijn

Een ander geweldig middeltje om je droge hoofdhuid met schilfers te behandelen is het oude vertrouwde appelciderazijn. Voeg een eetlepel toe aan je shampoo of spray het direct op je hoofdhuid om roos in je haar het nakijken te geven.

De zure aard van appelciderazijn stopt de groei van bepaalde microben die hoofdroos veroorzaken en kan helpen zoals een pH neutrale shampoo om de pH-waarde van je hoofdhuid weer in evenwicht te brengen.

Kokosolie

Is er dan werkelijk niets waar kokosolie niet goed voor is? Het blijkt dat deze wonderolie dankzij zijn intens hydraterende eigenschappen zeer verzachtend werkt bij een droge, schilferige hoofdhuid, wat ook de pelletjes in je haar verhelpt.

Breng voordat je je haar wast een royale hoeveelheid kokosolie aan op je hoofdhuid als een masker, laat het 15-20 minuten zitten en was daarna je haar zoals gewoonlijk. Herhaal dit één keer per week om schilfers in je haar tegen te gaan.

Aloë vera

Dit is nog een geweldige behandelmethode voor een droge, schilferige huid die je misschien nog niet kende. Iedereen weet dat aloë vera verlichting biedt bij een zonverbrande huid, maar net zoals kokosolie kan aloë vera een droge hoofdhuid ook intens hydrateren. Daarnaast heeft aloë vera ontstekingsremmende eigenschappen die een jeukende hoofdhuid kunnen kalmeren.

Breng de aloë vera net zoals een haarmasker aan op je hoofdhuid, laat het enkele minuten zitten en was daarna je haar zoals gewoonlijk.

Citroen

Even goed opletten. Deze behandeling voor een droge hoofdhuid vol schilfers en pelletjes in je haar is misschien natuurlijk, maar moet toch met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat het irritatie kan veroorzaken bij een gevoelige hoofdhuid.

Overweeg je een citroenbehandeling om roos in je haar tegen te gaan, dan raden wij je aan om het citroensap niet direct op je hoofdhuid aan te brengen. Meng een eetlepel sap met een mengsel van kokosolie en suiker om een milde scrub te creëren om je hoofdhuid te zuiveren van schilfers en productresten. Stop onmiddellijk wanneer je een branderig gevoel, roodheid of irritatie opmerkt!

Zout

Meng zout in plaats van suiker met je favoriete olie om een scrub voor je droge, schilferige hoofdhuid te maken. Na het scrubben (op milde wijze!), was je je haar met shampoo en conditioner. Je kent je eigen routine als geen ander.

Olijfolie

Dit heeft bijna iedereen in de keuken staan. Als je regelmatig last hebt van een droge, schilferige hoofdhuid die pelletjes in je haar veroorzaken, kan olijfolie binnen no-time verlichting bieden.

Masseer eenvoudigweg één minuut lang 1-2 eetlepels olie in je hoofdhuid. Gebruik de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush voor een extra relaxte hoofdhuid! Laat het intrekken, spoel je haar en gebruik daarna shampoo zoals gewoonlijk. Dit is bovendien ook een geweldige behandeling om futloze, doffe lokken nieuw leven in te blazen!

Nu je dit artikel gelezen hebt, weet je zo’n beetje alles wat er bekend is over roos op de hoofdhuid. We hopen dat je die vervelende schilfers in je haar voor eens en altijd kan verbannen!

Heeft Hairlust je geholpen om voorgoed afscheid te nemen van roos in je haar en die droge, schilferige hoofdhuid? Laat ons je voor-en-na-foto’s zien en vergeet ons niet te taggen op Instagram met @hairlust!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • bamboe kussensloop

    Bamboe versus zijden kussensloop: 4 redenen om voor bamboe te gaan

  • shampoo tegen haaruitval

    Werken shampoos tegen haaruitval echt? Dé ingrediënten om naar uit te kijken

  • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

    Zonnebescherming voor het haar: Waarom een zonnespray voor het haar te gebruiken?

  • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

    De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

    Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

Bekijk alle artikelen