Hoofdhuid puisten: Oorzaken en tips om puistjes op de hoofdhuid te behandelenBekijk alle artikelen

Hoofdhuid puisten: Oorzaken en tips om puistjes op de hoofdhuid te behandelen

Heb je puistjes op je hoofdhuid opgemerkt? Hier lees je alles over mogelijke oorzaken van puisten op je hoofd en natuurlijke behandelingen voor puistjes die écht werken.

Als iemand met een gevoelige hoofdhuid weet ik heel goed hoe frustrerend die pijnlijke puisten op je hoofd kunnen zijn. Maar maak je geen zorgen, ik kan je helpen! Door de oorzaak van je hoofdhuid puisten te achterhalen, kun je voorgoed afscheid nemen van die vervelende en pijnlijke pukkels.

In dit uitgebreide artikel duiken we in de wereld van puistjes en andere puisten op het hoofd. We bekijken de oorzaken en nog het allerbelangrijkste: effectieve natuurlijke behandelingen en leefstijlveranderingen om voorgoed van pukkels op je hoofdhuid af te komen. Laten we beginnen!

Inhoud

Verschillende soorten hoofdhuid puisten

Laten we eerst eens kijken welke pukkeltjes en puistjes er op de hoofdhuid kunnen ontstaan. Het is heel belangrijk om eerst het type en de oorzaak van je hoofdhuid puisten vast te stellen om de beste behandeling te kunnen bepalen.

Soorten puisten

a) Papels

Papels zijn kleine, rode bultjes die op je hoofdhuid kunnen verschijnen. Ze ontstaan wanneer de haarzakjes verstopt raken door een combinatie van overtollige olie of talg, dode huidcellen en bacteriën. Wanneer een haarzakje ontstoken raakt, kan dit leiden tot een klein, gevoelig pukkeltje op je hoofdhuid. Papels kunnen een typisch kenmerk zijn van puisten op de hoofdhuid.

b) Pustels

Deze hoofdhuid puisten lijken op papels, maar bevatten pus. Het zijn die bekende puisten met witte puntjes die je ongetwijfeld wel eens op je gezicht hebt gezien. Pustels kunnen ook gevoeliger zijn dan papels. Ze komen voor bij hoofdhuidacne of folliculitis, ofwel ontstoken haarzakjes.

c) Cysten

Cysten zijn de zwaargewichten onder de hoofdhuid puisten. Deze lastpakken zijn diepe, soms pijnlijke bulten die langere tijd blijven zitten. Ze ontstaan wanneer de infectie dieper doordringt in de huid en kunnen moeilijker te behandelen zijn. Cysten moet zorgvuldig worden aangepakt. Dus als je deze grote puisten op je hoofd vindt, is het een goed idee om een afspraak met je huisarts te maken.

d) Netelroos

Netelroos is een verdikte, heftig jeukende uitslag die vaak onverwacht overal op je lichaam kan ontstaan, ook op de hoofdhuid. Het ontstaat als gevolg van een immuunreactie op triggers zoals allergieën, stress of medicijnen. Vaak verdwijnen deze jeukende puisten op je hoofd vanzelf weer, maar het is een goed idee om samen met een arts de oorzaak van netelroos te achterhalen.

e) Folliculitis op de hoofdhuid

Dit is een aandoening waarbij de haarzakjes ontstoken en geïnfecteerd raken, wat tot kleine rode of witte hoofdhuid puisten kan leiden. Bacteriën, schimmels of bepaalde haarproducten die de haarzakjes irriteren, kunnen deze puistjes op de hoofdhuid veroorzaken.

f) Seborroïsch eczeem

Deze veelvoorkomende huidaandoening kan rode, jeukende en soms schilferende puisten op het hoofd veroorzaken. Deze vorm van eczeem gaat vaak samen met roos en voor de behandeling is vaak een speciale shampoo of medicatie nodig.

Als je last hebt van aanhoudende of ernstige huidproblemen op je hoofdhuid, neem dan contact op met een zorgverlener voor een deskundige diagnose en specialistische zorg. Lees verder om te ontdekken hoe je je hoofdhuid vrij van puistjes kunt houden.

10 oorzaken van puistjes op de hoofdhuid

Nu je een beter idee hebt van het soort pukkels dat je op je hoofdhuid hebt, is het tijd om eens naar de belangrijkste oorzaken te kijken. Weten waardoor de puistjes op je hoofdhuid worden veroorzaakt, is de eerste stap in de strijd tegen deze ongewenste gasten. Dit zijn tien verschillende oorzaken van hoofdhuid puisten:

1. Overtollige talgproductie

Als je hoofdhuid te veel olie produceert, kunnen de haarzakjes verstopt raken. Dit kan leiden tot acne en puistjes op de hoofdhuid.

2. Bacteriële overgroei

Bacteriën, vooral Propionibacterium acnes, gedijen vaak goed op de hoofdhuid en veroorzaken ontstekingen die tot puistjes op de hoofdhuid kunnen leiden.

3. Schimmelinfecties

Verschillende schimmelinfecties, zoals ringworm (Tinea capitis), kunnen ronde, jeukende puisten op het hoofd veroorzaken. Schimmelinfecties op de hoofdhuid worden meestal behandeld met schimmeldodende medicijnen.

4. Productresten

Door het gebruik van haarproducten die zware oliën of siliconen bevatten, kunnen de haarzakjes verstopt raken. Dit kan leiden tot puisten op de hoofdhuid, vooral als de productresten niet grondig worden uitgespoeld.

5. Contacteczeem

Allergische reacties op bepaalde haarproducten of chemicaliën, zoals parabenen, methylisothiazolinone of synthetische geurstoffen, kunnen huidirritatie, roodheid en kleine pijnlijke puisten op het hoofd veroorzaken. Als je puistjes op de hoofdhuid wilt behandelen, raad ik je aan om producten te kiezen op basis van natuurlijke ingrediënten die geschikt zijn voor de gevoelige hoofdhuid.

6. Zweet en een hoge luchtvochtigheid

Overmatig zweten en vochtige weersomstandigheden creëren een broedplaats voor bacteriën op de hoofdhuid. Dit draagt bij aan puistjes en andere puisten op het hoofd.

7. Hormonale schommelingen

Hormonale schommelingen, vooral tijdens de puberteit, zwangerschap of menstruatiecyclus, kunnen de talgproductie verhogen, waardoor de hoofdhuid vatbaarder wordt voor acne.

8. Gebrekkige hoofdhuidhygiëne

Als je je haar niet vaak genoeg wast of als je ongeschikte haarproducten gebruikt, kan dit leiden tot een opeenhoping van vuil, talg en dode huidcellen. Hierdoor kunnen je poriën en haarzakjes verstopt raken en er puistjes op de hoofdhuid ontstaan.

9. Stress

Ah, stress, die onaangename metgezel die bestaande aandoeningen van je hoofdhuid kan verergeren, zoals haaruitval door stress. Ook kan stress leiden tot het ontstaan van geheel nieuwe aandoeningen, zoals puisten op de hoofdhuid.

10. Krabben of pulken

Voortdurend krabben of pulken aan je hoofdhuid kan bacteriën verspreiden en de huid irriteren, waardoor puistjes op de hoofdhuid verergeren.

Wat de oorzaak van die vervelende hoofdhuid puisten ook is, een goede hygiëne, geschikte haarproducten en goed omgaan met stress zijn de eerste stappen op weg naar een gezonde hoofdhuid. Hieronder bekijken we een aantal effectieve natuurlijke middelen en ingrediënten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een shampoo tegen puistjes op de hoofdhuid.

Natuurlijke middelen tegen hoofdhuid puisten

Hoofdhuid puisten behandelingen

Als je puistjes op de hoofdhuid wilt behandelen, raad ik altijd aan om te beginnen met een milde, natuurlijke aanpak, tenzij de situatie erg nijpend is. Dit zijn enkele effectieve, natuurlijke ingrediënten die puisten op het hoofd in een mum van tijd kunnen verlichten en laten verdwijnen:

Tea tree-olie

Tea tree-olie is een echte superheld als het gaat om de behandeling van puistjes op de hoofdhuid en schimmelinfecties. De natuurlijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen helpen ontstekingen te verminderen en kalmeren de geïrriteerde huid.

Dermosoft® Decalact MB

Dermosoft® Decalact MB is een ingrediënt van natuurlijke oorsprong dat bekend staat om zijn antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Het helpt de groei van bacteriën en schimmels op de (hoofd)huid tegen te gaan, waardoor het een effectief ingrediënt is in producten tegen roos, hoofdhuid puisten en andere hoofdhuidaandoeningen die worden veroorzaakt door microbiële overgroei.

Aloë vera

Aloë vera is een kalmerende en verkoelend natuurlijk middel dat ontstekingen op de hoofdhuid kan verminderen. Pure aloë vera-gel of producten met een hoog aloë vera-gehalte kunnen op de hoofdhuid worden aangebracht om roodheid en irritatie te verlichten en de huidgenezing te bevorderen.

Appelazijn

Antimicrobiële bestanddelen in appelazijn kunnen helpen in de strijd tegen bacteriën en schimmels. Verdun appelazijn met water en gebruik het als spoeling voor je hoofdhuid ná het wassen met een shampoo tegen puistjes op de hoofdhuid om je hoofdhuid gezond te houden.

Koud kompres

Als hoofdhuid puisten pijnlijk zijn of ontstoken raken, kan een koud kompres wonderen doen. Leg een koude, natte handdoek op de pijnlijke plek om de zwelling en pijn te verlichten.

Ieders huid is anders, en daarom is het een goed idee om de bovenstaande behandelingen eerst op een klein stukje van je hoofdhuid te testen. Zo ben je er zeker van dat je geen last krijgt van bijwerkingen. Deze natuurlijke middelen en een goede hoofdhuidhygiëne kunnen bijdragen aan een gezondere hoofdhuid. Wees geduldig en zet consequent door, die hoofdhuid puisten zullen niet weten wat ze overkomt!

Als je last hebt van een ernstige vorm van hoofdhuid puisten of pukkeltjes, kan een arts afhankelijk van de oorzaak antibiotica of schimmelwerende medicatie voorschrijven.

Beste shampoo tegen puistjes op de hoofdhuid

Laten we nu kijken naar de makkelijkste oplossing voor een hoofdhuid zonder puistjes: shampoos die speciaal zijn ontwikkeld om puistjes op de hoofdhuid aan te pakken. Deze krachtpatsers zijn ontworpen om de hoofdhuid te reinigen, kalmeren en voeden – zodat je die vervelende puistjes op je hoofdhuid voorgoed vaarwel kunt zeggen.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo is een superheld gewapend met een krachtige mix van tea tree-olie, Dermosoft® Decalact MB, aloë vera en glycerine. De natuurlijke antibacteriële eigenschappen van tea tree-olie houden bacteriën op afstand en Dermosoft® Decalact MB zorgt voor een milde aanpak van schimmels. Aloë vera en glycerine werken samen om de hoofdhuid te kalmeren en hydrateren, waardoor huidirritatie en ontstekingen zullen afnemen.

Bovendien is deze gecertificeerd biologische shampoo vrij van siliconen, sulfaten en parabenen. Zo kun je je hoofdhuid zorgeloos reinigen, zonder chemicaliën die de puistjes op je hoofdhuid kunnen verergeren. Deze natuurlijke antischimmel shampoo reinigt de hoofdhuid, gaat bacteriën en schimmels tegen en voorkomt nieuwe hoofdhuid puisten. Een revolutionaire shampoo voor iedereen die last heeft van puistjes op de hoofdhuid!

Voor de beste resultaten, combineer het met de Instant Relief™ Scalp Spray die is samengesteld met ontstekingsremmende en verzachtende ingrediënten.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Je hoofdhuid scrubben is ook een geweldige manier om afscheid te nemen van hoofdhuid puisten. Een milde scrub kan dode huidcellen, overtollig talg en productresten verwijderen, waardoor verstopte haarzakjes worden voorkomen.

Scalp Delight™ Detox Scrub bevat rozemarijnolie en haverextract en is een natuurlijk scrubwonder. Biologische rozemarijnolie helpt ontstekingen te verminderen en ondersteunt een gezonde hoofdhuid. Rijstpoeder verwijdert op milde wijze dode huidcellen en productresten die tot puistjes op de hoofdhuid kunnen leiden. De toevoeging van colloïdale havermout kalmeert de hoofdhuid en biedt verlichting bij huidirritatie of roodhuid. Door de hoofdhuid te ontgiften en op te frissen, voorkomt deze scrub nieuwe hoofdhuid puisten en creëert hij de perfecte omstandigheden voor gezonde haargroei.

Beide shampoos tegen puistjes op de hoofdhuid zijn samengesteld met het oog op de gezondheid van je hoofdhuid. Ze bieden gerichte oplossingen en zijn tegelijkertijd mild en natuurlijk. Onthoud dat een consequente behandeling cruciaal is: gebruik deze shampoos tegen puistjes op de hoofdhuid regelmatig en je hebt binnen no-time een hoofdhuid waar je trotst op kunt zijn!

Als je een shampoo tegen puistjes op de hoofdhuid gebruikt, raad ik je aan om geen andere haarproducten, zoals oliën of gels, op je hoofdhuid aan te brengen. Deze producten kunnen namelijk bijdragen aan verstopte poriën en zo hoofdhuid puisten verergeren.

Tips om puistjes op de hoofdhuid te voorkomen

Naast effectieve natuurlijke middelen en shampoos tegen puistjes op de hoofdhuid, is preventie net zo belangrijk als het gaat om een gezonde hoofdhuid. Dit zijn een aantal leefstijl- en haarverzorgingstips die kunnen helpen om puistjes op afstand te houden:

Je haar op de juiste manier en vaak genoeg wassen

Je haar met regelmaat op de juiste manier wassen is de basis voor een schone hoofdhuid zonder puistjes. Gebruik een milde, sulfaatvrije shampoo en masseer deze met je vingertoppen over je hoofdhuid. Herhaal deze stap vervolgens met een shampoo voor hoofdhuid puistjes om een effectieve reiniging te garanderen. Zorg ervoor dat je je haar goed uitspoelt om productresten te verwijderen die de haarzakjes kunnen verstoppen.

Kies haarproducten die goed zijn voor je hoofdhuid

Als je snel last hebt van puistjes op je hoofdhuid, laat haarproducten met zware oliën of siliconen dan links liggen. Deze ingrediënten kunnen je haar verzwaren en creëren de ideale broedplaats voor bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken. Ik raad je aan om voor lichte producten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor een vette hoofdhuid of roos, zodat je poriën niet verstopt raken.

Beperk het gebruik van stylingproducten op de haarwortels

Haarsprays en gels kunnen resten achterlaten op de hoofdhuid en zo bijdragen aan verstopte poriën. Beperk daarom het gebruik van deze producten zolang je last hebt van puistjes op de hoofdhuid. Als je veel stylingproducten gebruikt, is het nóg belangrijker om je hoofdhuid te exfoliëren met een scrub of shampoo voor puistjes.

Was je beddengoed regelmatig

Verschoon je beddengoed

Was je kussenslopen en lakens om vuil, oliën en bacteriën te verwijderen die in de loop der tijd kunnen ophopen. Overweeg een antibacterieel bamboe kussensloop om het risico op hoofdhuid puisten te verminderen.

Raak je hoofdhuid niet te vaak aan

Vermijd krabben

Hoe verleidelijk het ook is, probeer je hoofdhuid niet al te vaak aan te raken. Je handen kunnen oliën en bacteriën overbrengen, wat kan leiden tot huidirritatie en puistjes op de hoofdhuid.

Drink voldoende en eet gezond

Verander je eetpatroon

Een goed gehydrateerd lichaam en een evenwichtig eetpatroon kunnen bijdragen aan een gezondere huid en gezonder haar. Drink veel water en zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten en volkoren producten eet.

Leer omgaan met stress

Verminder stress

Stress heeft een grote invloed op je huid en je haar. Ontdek hoe je op een gezonde manier met stress om kunt gaan, zoals ontspanningstechnieken, sporten of hobby’s die je leuk vindt.

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Er zijn momenten waarop het cruciaal is om de hulp van een zorgverlener in te roepen, zodat eventuele onderliggende problemen op de juiste manier worden aangepakt.

Als je merkt dat de puistjes op je hoofdhuid langere tijd aanhouden ondanks verschillende behandelingen, is het tijd om een afspraak te maken met een dermatoloog of andere zorgverlener. Langdurige of terugkerende hoofdhuid puisten kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening die een deskundige evaluatie en gerichte medische behandeling vereist.

Als je last hebt van ernstige jeuk of aanhoudend een pijnlijke hoofdhuid hebt, of als je merkt dat de bultjes op je hoofdhuid er anders uitzien, aarzel dan niet om medische hulp in te schakelen. Dermatologen zijn specialisten op het gebied van de (hoofd)huid en kunnen je persoonlijke zorg kunnen bieden op basis van jouw specifieke huidtype en behoeften. Hoe sneller je eventuele problemen aanpakt, hoe dichter je bij een gezonde, frisse hoofdhuid komt.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Tijdens mijn strijd tegen die vervelende puisten op mijn hoofd, heb ik talloze effectieve behandelingen tegen hoofdhuid puisten ontdekt. Van natuurlijke middelen zoals shampoo met tea tree-olie tot milde scrubs, er zijn genoeg doeltreffende oplossingen te vinden. Vergeet niet dat een goede dagelijkse routine de sleutel is tot de behandeling en preventie van puistjes op de hoofdhuid.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Hoofdhuid psoriasis: van symptomen tot natuurlijke remedies

  Hoofdhuid psoriasis: van symptomen tot natuurlijke remedies

 • droge en jeukende hoofdhuid

  Last van een droge en jeukende hoofdhuid? Probeer deze 9 tips

 • beste clarifying shampoo

  De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

 • beste anti-roos shampoo

  De beste anti-roos shampoo: direct geen last meer van een schilferige hoofdhuid

 • natuurlijke droogshampoo poeder

  Natuurlijk droogshampoo poeder: wat zijn de voordelen?

Bekijk alle artikelen