Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditionerBekijk alle artikelen

Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

Ziet je haar er wel eens vettig en slierterig uit na het wassen met shampoo? De meeste mensen verwachten dat shampoo hun haar grondig reinigt, laat glanzen en meer volume geeft.

Maar als je shampoo siliconen die slecht zijn voor je haar bevat, kan het meer kwaad dan goed doen, vooral als je shampoo ook sulfaten bevat. Lees verder om meer over siliconen en shampoo te weten te komen, en hoe je de beste shampoo zonder siliconen en sulfaten kunt vinden.

Inhoud

Wat zijn siliconen in shampoo?

Siliconen zijn chemische verbindingen die in veel cosmetische producten wordt gebruikt, waaronder shampoo. Siliconen bestaan uit polymeren die zijn afgeleid van silicum, een natuurlijk mineraal. Siliconen kunnen veel verschillende namen hebben, maar meestal eindigen ze op ‘cone’ (bijvoorbeeld ‘dimethicone’).

Siliconen in shampoo omringen elke haar met een glad laagje, zodat vochtige lucht geen pluishaar kan veroorzaken. Zie het als een soort regenjas voor je haar! Siliconen kunnen je haar ook extra laten glanzen of makkelijker doorkambaar maken. Als je ooit direct resultaat hebt opgemerkt na het gebruik van een nieuwe shampoo of conditioner, was dat dankzij de siliconen!

Klinkt goed, zou je denken. Maar dit is het probleem met siliconen: ze omringen het haar enkel met een glad laagje, maar doen niets om de gezondheid van je haar te verbeteren. Sterker nog, ze kunnen je haar zelfs beschadigen.

Waarom je voor een shampoo zonder siliconen kiest

Siliconen bieden een hoop voordelen voor het haar, althans qua uiterlijk. Siliconen in shampoo kennen echter ook een keerzijde.

Zoals we al aangaven, dringen siliconen niet door tot in het haar. Ze creëren enkel een glad laagje rondom het haar. Dit kan juist verhinderen dat nuttige ingrediënten de haarschacht bereiken. Als je een shampoo met ‘slechte siliconen’ voor het haar gebruikt (later volgt meer over siliconen die slecht zijn voor je haar), kun je te maken krijgen met deze twee problemen:

 • Droog haar. Siliconen voorkomen dat hydraterende ingrediënten het haar kunnen binnendringen, waardoor je haar op den duur droog en broos kan worden.
 • Vettig haar. Naarmate je haar droger wordt, kan je hoofdhuid meer olie gaan produceren om dit te compenseren. Het resultaat? Haar dat er vet uitziet. Dit kan een vervelende cyclus in gang zetten. Als je haar er vet uitziet, moet je het wassen, toch? Maar vaker wassen met een shampoo met siliconen die slecht zijn voor je haar, zal het probleem alleen maar verergeren.

Siliconen ophoping hoofdhuid

Dus hoe ziet een ophoping van siliconen er precies uit? Als je steil of fijn haar hebt, zal het er door opgehoopte siliconen slap en futloos uitzien. Als je krullend haar hebt, kunnen je krullen minder veerkrachtig zijn of zelfs helemaal verdwijnen.

Aanwijzingen dat siliconen in shampoo een negatieve impact hebben op je haar: de haarverzorgingsroutine waarvan je lokken altijd gingen glanzen werkt ineens niet meer. Als je shampoo en conditioner plotseling niets meer lijken te doen, kan je haar een ophoping van siliconen bevatten.

In tegenstelling tot andere ingrediënten die als ‘slecht voor je haar’ worden beschouwd, vormen siliconen geen gevaar voor je gezondheid. Een ophoping van siliconen op de hoofdhuid kan echter wel een jeukende uitslag veroorzaken. Siliconen zijn ook comedogeen, wat inhoudt dat ze de poriën verstoppen. Als je gevoelig bent voor acne, kunnen siliconen in je shampoo puistjes verergeren.

Tip: als je last hebt van een droge, jeukende hoofdhuid als gevolg van siliconen in shampoo, probeer dan onze Grow Perfect™ Thickening Spray. Deze kalmerende formule met munt heeft een verzachtende werking op de geïrriteerde hoofdhuid. Bovendien geeft het je haar direct meer volume en kan het zelfs de gezonde haargroei bevorderen!

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Leave-in haarverdikking spray, verrijkt met RootBioTec™ dat de haardichtheid verhoogt.

€29.95

Lees meer

Er is nog een reden waarom je voor een shampoo zonder siliconen zou moeten kiezen: siliconen zijn slecht voor het milieu. Slechte siliconen worden niet makkelijk afgebroken in water, dus zijn ze niet biologisch afbreekbaar. Tijdens het wassen van je haar spoelen de siliconen weg met het water. Uiteindelijk hopen deze siliconen zich op in de watervoorziening en veroorzaken ze milieuvervuiling.

Siliconen en milieuvervuiling

En hoe zit het dan met sulfaten? Siliconen die slecht zijn voor je haar en sulfaten werken samen, aangezien de schurende eigenschappen van sulfaten de ophoping van siliconen kunnen wegspoelen. Een conditioner kan bijvoorbeeld siliconen bevatten om het haar meer te laten glanzen en beter doorkambaar te maken. Om de ophoping van siliconen vervolgens weer uit je haar te verwijderen, kan de shampoo agressieve sulfaten bevatten. Na verloop van tijd kan dit leiden tot droog, broos haar dat snel breekt. Kies voor een shampoo zonder siliconen en sulfaten voor gezonder haar.

Welke siliconen zijn slecht voor je haar?

Niet alle soorten siliconen zijn slecht. Siliconen zijn stabiel, wat betekent dat ze niet worden aangetast bij blootstelling aan hitte of UV-licht. Deze eigenschap maakt siliconen nuttig in producten die het haar beschermen tegen hittestyling of direct zonlicht.

Als je echter regelmatig producten met siliconen gebruikt, is het verstandig om ook een zuiverende shampoo zonder siliconen te gebruiken om productophoping tegen te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om siliconenvrije stylingproducten te gebruiken, zoals Sun Defense Hair Mist of Ocean Water Sea Salt Spray, om het ontstaan van opgehoopte siliconen in de eerste plaats te voorkomen.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Ultra hydraterende leave-in spray met een natuurlijke UV-filter voor zonnebescherming van het haar.

€23.95

Lees meer
HairLust - Ocean Water Sea Salt Spray HairLust - Ocean Water Sea Salt Spray

Ocean Water Sea Salt Spray

Zeezout spray verrijkt met Aquaxyl™, die zorgt voor volume, textuur en versteviging voor alle haartypes.

€19.95

Lees meer

Waar je absoluut geen siliconen wilt tegenkomen, is in je vochtinbrengende producten. Zoals we eerder aangaven, kunnen siliconen niet tot in het haar doordringen. Ze doen dus eigenlijk niets om uitgedroogde lokken te hydrateren. Daarom is het belangrijk om voor een siliconenvrije shampoo en conditioner zonder siliconen te kiezen, vooral als je droog, beschadigd of dunner wordend haar hebt.

Niet alle soorten siliconen zijn gelijk geschapen. De twee voornaamste soorten siliconen in shampoo zijn in water oplosbare en in vet oplosbare siliconen.

In water oplosbare siliconen

In water oplosbare siliconen in shampoo en andere producten kunnen eenvoudig uit het haar worden gespoeld met behulp van gewone shampoo en water. Deze siliconen worden soms als ‘ademend’ bestempeld. Ze laten het haar glanzen en maken het makkelijk doorkambaar, zonder siliconenophoping te veroorzaken. Enkele voorbeelden van in water oplosbare siliconen die in shampoo worden gebruikt:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinaat
 • Amodimethicone

In vet oplosbare siliconen

In vet oplosbare siliconen in shampoo zijn moeilijker te verwijderen uit het haar en van de hoofdhuid. Hier heb je een shampoo met sulfaten of een zuiverende scrub zoals Scalp Delight™ Detox Scrub (vrij van siliconen en sulfaten) voor nodig. Dit zijn enkele benamingen voor in vet oplosbare siliconen:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Om je haar zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst van je shampoo grondig te controleren op in vet oplosbare oftwel ‘slechte’ siliconen.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Verkoopt snel ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Verfrissende, sulfaatvrije hoofdhuid scrub voor de jeukende, vette of droge hoofdhuid.

€26.95

Lees meer
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Pre-order

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hoofdhuidmassage borstel voor een zachte peeling en ontspannende stimulatie van de hoofdhuid.

€12.95

Lees meer

Wat kun je doen als je shampoo siliconen bevat?

Maar wat kun je doen als je huidige shampoo siliconen bevat die slecht zijn voor je haar? Ten eerste kun je het beste een zuiverende shampoo zoals Scalp Delight™ Detox Scrub gebruiken. Deze shampoo zonder siliconen en sulfaten ontdoet de hoofdhuid op milde wijze van de opgehoopte siliconen die je haar dof maken en jeuk kunnen veroorzaken. Vochtinbrengende plantaardige ingrediënten zoals biologisch aloë verasap en acaifruit-extract kalmeren en hydrateren de hoofdhuid. Gluadin® Kera-P LM, een gehydrolyseerd plantaardig eiwit, vult het eiwittekort aan en ondersteunt de haargroei.

Gebruik deze shampoo voor een droge, jeukende hoofdhuid met de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush voor nog betere resultaten. De Scalp Delight™ Scalp Massage Brush beschikt over zachte borstelharen die de doorbloeding stimuleren en de huid zachtjes scrubben. En daarnaast voelt het ook gewoon heel fijn!

Hoe vind je de beste shampoo zonder siliconen?

Dus hoe vind je nu de beste shampoo zonder siliconen en sulfaten? Veel shampoos met ‘siliconenvrij’ op het etiket bevatten geen siliconen die slecht zijn voor je haar, maar dit betekent niet dat ze ook echt siliconenvrij zijn. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande lijst te raadplegen als je op zoek gaat naar een siliconenvrije shampoo en een conditioner zonder siliconen. Wil je siliconen in shampoo helemaal vermijden? Kies dan voor producten met natuurlijke verzachtende ingrediënten, zoals plantaardige oliën.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Dit zijn onze aanbevelingen voor de beste shampoos zonder siliconen en sulfaten, gesorteerd op haartype.

De beste shampoo zonder siliconen voor dun, droog haar

Fijn, droog haar vereist een unieke aanpak en heeft daarom behoefte aan een speciale siliconenvrije shampoo. Wij raden Split Fix™ Shampoo aan, die het haar op milde wijze reinigt en versterkt met gehydrolyseerde eiwitten om haarbreuk te voorkomen. Bij regelmatig gebruik ziet het haar er binnen 21 dagen* gezonder uit. Daarom is het een van de beste shampoos voor droog haar! Voor het beste resultaat gebruik je zowel een siliconenvrije shampoo als een conditioner zonder siliconen. Deze shampoo zonder siliconen past perfect bij de Split Fix™ Conditioner, een conditioner zonder siliconen.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Pre-order

Split Fix™ Shampoo

Milde shampoo zonder sulfaten voor breekbaar of beschadigd haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten en haarbreuk.

€23.95

Lees meer
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Verkoopt snel ⚡️
Bespaar 15%
Pre-order

Split Fix™ Duo

Verminder gespleten haarpunten en haarbreuk met deze siliconen- en sulfaatvrije shampoo en conditioner.

€47.90

€40.71

Lees meer

De beste shampoo zonder siliconen voor mannen

Mannen die te maken hebben met dunner wordend haar kunnen ook baat hebben bij een shampoo zonder siliconen, zoals de Grow Perfect™ Shampoo. Deze unieke formule stimuleert de haargroei en verbetert de dichtheid van het haar, dankzij de klinisch bewezen ingrediënten zoals Anagain™ en biologische rozemarijnolie.

HairLust - Grow Perfect™ Shampoo HairLust - Grow Perfect™ Shampoo
Verkoopt snel ⚡️
Pre-order

Grow Perfect™ Shampoo

Veelzijdige shampoo tegen haaruitval voor fijn of dun haar, met AnaGain™ en rozemarijnolie.

€23.95

Lees meer

De beste shampoo zonder siliconen voor krullen

Blaas je krullen nieuw leven in met onze Curl Crush™ Shampoo, een shampoo zonder siliconen. Een actieve mix van vegan microproteïnen, bamboe-extract en een vochtinbrengend suikercomplex herstellen en hydrateren pluizig haar voor gladde, gedefinieerde krullen.

Krullend haar droogt sneller uit, dus zorg ervoor dat je zowel een siliconenvrije shampoo als een conditioner zonder siliconen gebruikt. Voor een conditioner zonder siliconen voor krullen, raden wij Curl Crush™ Conditioner aan.

HairLust - Curl Crush™ Shampoo HairLust - Curl Crush™ Shampoo

Curl Crush™ Shampoo

Sulfaatvrije shampoo voor krullen die het haar en de hoofdhuid op milde wijze reinigt en hydrateert.

€23.95

Lees meer
HairLust - Curl Crush™ Duo HairLust - Curl Crush™ Duo
Bespaar 15%

Curl Crush™ Duo

Sulfaatvrije shampoo en conditioner voor krullen die het haar op een milde wijze reinigen.

€47.90

€40.71

Lees meer

De beste shampoo zonder siliconen voor blond haar

De beste siliconenvrije shampoo voor blond haar bevat een speciaal ingrediënt: paars pigment. Enriched Blonde™ Silver Shampoo herstelt beschadigde lokken en neutraliseert een koperen tint. Voor het beste resultaat gebruik je deze shampoo zonder siliconen samen met Enriched Blonde™ Silver Conditioner, een conditioner zonder siliconen.

HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Zilvershampoo die blond of grijs haar verfrist door ongewenste kopertinten te neutraliseren.

€23.95

Lees meer
HairLust - Enriched Blonde™ Duo HairLust - Enriched Blonde™ Duo
Bespaar 15%
Pre-order

Enriched Blonde™ Duo

Zilvershampoo en conditioner set om kopertinten in blond en grijs haar te neutraliseren.

€47.90

€40.71

Lees meer

Hoe zit het met conditioners zonder siliconen?

Kies voor een conditioner zonder siliconen om dezelfde reden waarom je een siliconenvrije shampoo gebruikt. Siliconen die slecht zijn voor het haar hopen zich op rondom de haarschacht, waardoor het haar breekbaar en vet wordt. Het maakt niet uit of deze slechte siliconen zich in je shampoo, conditioner of stylingproducten bevinden, ze hebben altijd hetzelfde effect! Kies in plaats daarvan voor een conditioner zonder siliconen die plantaardige ingrediënten bevat, zoals aloë vera, sheaboter of olijfolie, om je haar op natuurlijke wijze te hydrateren en te laten glanzen.

Overstappen op een siliconenvrije shampoo

Ben je klaar om de overstap te maken naar een siliconenvrije shampoo en conditioner zonder siliconen? Volg deze stappen voor de beste resultaten.

Stap één: Diepe reiniging van je haar op milde wijze

Reinig je haar

Verwijder alle restjes siliconen die slecht zijn voor je haar met een zuiverende, sulfaatvrije shampoo zoals Scalp Delight™ Detox Scrub. Voor het beste resultaat gebruik je een Scalp Delight™ Scalp Massage Brush om je haar te wassen.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Verkoopt snel ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Verfrissende, sulfaatvrije hoofdhuid scrub voor de jeukende, vette of droge hoofdhuid.

€26.95

Lees meer
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Pre-order

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hoofdhuidmassage borstel voor een zachte peeling en ontspannende stimulatie van de hoofdhuid.

€12.95

Lees meer

Stap twee: Intensieve hydratatie

Intensieve hydratatie

Na langdurig gebruik van een shampoo met siliconen, kan je haar behoorlijk uitgedroogd zijn. Breng Split Fix™ Hair Mask aan op je haar, met name bij de puntjes. Dit intensief hydraterende masker is rijk aan natuurlijke vochtinbrengende ingrediënten zoals biologische aloë vera, acaibes-extract en abrikozenpitolie. Bovendien bevat dit haarmasker ingrediënten die de haargroei stimuleren, zoals koffiezaadolie. Laat het masker vijf tot tien minuten inwerken en spoel vervolgens uit met koud water.

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Intensieve behandeling voor breekbaar, beschadigd haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten en haarbreuk.

€26.95

Lees meer
HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio
Bespaar 15%
Pre-order

Split Fix™ Hair Mask Trio

Bevat ons masker voor gespleten haarpunten, Bamboo Hair Towel Wrap en Wet Hair Detangler Brush.

€48.85

€41.52

Lees meer

Stap drie: Was je haar

Was je haar

Gebruik voor de volgende wasbeurt een shampoo en conditioner zonder siliconen en sulfaten. Je haar zal je dankbaar zijn en er steeds beter uitzien naarmate het gezonder wordt!

Dus, wat nu? Wij raden je aan om het ingrediëntenlabel van je favoriete shampoo te controleren op siliconen die slecht zijn voor je haar. De overstap maken naar een sulfaatvrije en siliconenvrije shampoo en conditioner kan wel eens de beste beslissing zijn die je ooit voor je haar zult maken!

*Onderzoeken door BASF. Bezoek www.personal-care.basf.com of www.carecreations.basf.com voor meer informatie over deze onderzoeken.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 58.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

  Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom moet je haar zonnebrand gebruiken?

 • Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

  Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

 • Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!

  Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

 • Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

  Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

Bekijk alle artikelen