Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaarBekijk alle artikelen

Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

Het is een algemeen bekend feit: iedereen heeft wel eens last van pluizig haar. Jawel, zelfs Kendall Jenner ontkomt niet aan pluishaar. Hoewel pluizig haar volkomen normaal en natuurlijk is, heb je natuurlijk liever dat je haar er glad en glanzend uitziet. Maar zelfs als je anti-pluis producten gebruikt, kun je nog steeds last hebben van pluizig haar (vooral op broeierige, natte dagen!). Hoe komt dat?

Het gebruik van de verkeerde haarproducten kan een reden zijn voor droog, pluizig haar (daarover later meer). Maar de belangrijkste reden voor pluishaar is dat je verzorgings- en stylingroutine niet geoptimaliseerd zijn om pluishaar te voorkomen.

Inhoud

Wil je weten wat je kan doen tegen pluizig haar om er voor eens en altijd vanaf te komen? In dit artikel lees je waardoor pluishaar wordt veroorzaakt en wat je zelf kan doen tegen pluizig haar. Ik licht alvast een tipje van de sluier voor je op: als je last hebt van extreem droog, pluizig haar is de Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm de beste oplossing. Deze vochtverhogende behandeling heeft een unieke balsem-tot-olie-formule die smelt in droog, kroezend haar. Daarnaast zijn een shampoo en conditioner met hydraterende glycerine om pluis haar tegen te gaan, zoals de Split Fix™ Duo, een must! Lees snel verder voor meer tips en welke haarproducten ik nog meer aanraad!

HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Pre-shampoo haarbalsem op 100% natuurlijke basis om extreem droog en pluizig haar te behandelen.

€32.95

Lees meer
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Verkoopt snel ⚡️
Bespaar 15%
Pre-order

Split Fix™ Duo

Verminder gespleten haarpunten en haarbreuk met deze siliconen- en sulfaatvrije shampoo en conditioner.

€47.90

€40.71

Lees meer

 

Waardoor wordt pluishaar veroorzaakt?

Dit is de achterliggende reden voor pluizig haar: als je haar droog of beschadigd is, gaan de haarschubben (de beschermende buitenste laag van het haar) openstaan. Op die manier droogt het haar uit en probeert het vocht uit de omgeving op te nemen. Zo wordt het haar pluizig en onhandelbaar. Balen dus.

Als je last hebt van droog, pluizig haar, kunnen deze factoren een rol spelen:

Oorzaak van pluishaar #1: Je hebt krullend en/of dun haar

Hoe meer krullen je hebt, hoe eerder je last krijgt van pluishaar. Waarom? Krullend haar heeft de neiging om eerder uit te drogen, wat leidt pluishaar.

Dun haar wordt helaas ook eerder pluizig. Aangezien deze haartypes minder zwaar zijn, worden de pluislokken niet ‘verzwaard’ en kan het haar onhandelbaar worden. Maar zelfs als je krullend, dun haar hebt, kan je nog steeds glad haar verkrijgen door de onderstaande tips tegen pluizig haar op te volgen (en de beste producten voor droog, pluizig haar te gebruiken!).

Oorzaak van pluishaar #2: Je doucht te warm

Iedereen neemt graag een hete douche, vooral in de winter, maar helaas is een te hoge watertemperatuur niet goed voor pluishaar. Het hete water opent de haarschubben, waardoor het haar uitdroogt en vocht uit de omgeving probeert op te nemen (met pluishaar als gevolg).

Het is echter niet nodig om voortaan ijskoude douches te nemen. Verlaag de watertemperatuur gewoon een klein beetje, zodat het water warm is in plaats van gloeiend heet.

Oorzaak van pluishaar #3: Je gebruikt de verkeerde shampoo

Je weet dit vast al, maar niet alle shampoo’s zijn even goed voor je haar! Veel shampoo’s bevatten ingrediënten zoals alcohol en agressieve sulfaten, zulke shampoo's drogen je haar uit, waardoor je eerder last krijgt van pluishaar.

Gebruik daarom een sulfaatvrije shampoo met glycerine om pluizig haar onder controle te houden. De glycerine werkt als vochtinbrenger en creëert een beschermend laagje rondom het haar, waardoor pluishaar geen kans krijgt.

Tip: het is niet nodig om het etiket van elke shampoo in de drogisterij te bestuderen. Bekijk hieronder mijn aanbevelingen voor de beste producten tegen pluishaar.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Pre-order

Split Fix™ Shampoo

Milde shampoo zonder sulfaten voor breekbaar of beschadigd haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten en haarbreuk.

€23.95

Lees meer
HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo HairLust - Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Zilvershampoo die blond of grijs haar verfrist door ongewenste kopertinten te neutraliseren.

€23.95

Lees meer

Oorzaak van pluishaar #4: Je wast je haar te vaak

Zelfs de allerbeste shampoo’s voor pluishaar kunnen het haar uitdrogen als ze te vaak worden gebruikt. Door je haar elke dag te wassen (of zelfs meerdere keren per dag!), wordt het haar ontdaan van zijn natuurlijke oliën, waardoor het droog en pluizig wordt.

Was je haar maximaal 3 tot 4 keer per week met shampoo om je pluishaar optimaal in bedwang te houden. Als je je haar tussendoor toch nat wilt maken, gebruik dan alleen een conditioner om het te wassen.

Oorzaak van pluishaar #5: Je bent te enthousiast met je stijltang

Net zoals de haarschubben open gaan staan door hoge watertemperaturen, kan dit ook gebeuren door de hitte van stylingtools. Als je vaak dergelijke stylingtools gebruikt of geen hittebeschermer gebruikt voor het stylen, krijg je zeer waarschijnlijk met droog, pluizig haar te maken.

Oorzaak van pluishaar #6: Je gebruikt een katoenen handdoek

Die zachte katoenen handdoeken zijn misschien heerlijk om jezelf mee af te drogen na het douchen, maar ze kunnen ook je haar beschadigen. Door nat haar met een katoenen handdoek droog te wrijven, worden de haarschubben opgeruwd en ontstaat er pluishaar.

HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Wit HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Wit
Bespaar tot 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, Wit

Hair Towel Wrap gemaakt van een bamboemix die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer
HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Roze HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Roze
Bespaar tot 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, Roze

Hair Towel Wrap gemaakt van een bamboemix die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer

Oorzaak van pluishaar #7: Je borstelt je haar te vaak

Net zoals de wrijving van katoenen handdoeken pluishaar kan veroorzaken, kan het te vaak borstelen van je haar ook schade aanrichten. Hoewel borstelen belangrijk is om je haar te ontwarren en de natuurlijke oliën gelijkmatig te verdelen, kan te vaak borstelen de haarschubben opruwen en zo tot droog, pluizig haar leiden.

Borstel je haar maximaal twee keer per dag met de juiste haarborstel om pluishaar in bedwang te houden en borstel altijd zo voorzichtig mogelijk. Nog belangrijker: probeer nat haar zo min mogelijk te borstelen. Nat haar is breekbaar en door het borstelen kunnen de kwetsbare haarstrengen eenvoudig breken. Daar zit je niet op te wachten! Gebruik daarom een wet brush of kam die speciaal is gemaakt voor het borstelen van nat haar om je natte haar te ontwarren (of ga extreem voorzichtig te werk!).

HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Paars HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Paars
Pre-order

Wet Hair Detangler Brush, Paars

Een wet brush die probleemloos nat haar ontwart zonder schade te veroorzaken aan fijn, dun of broos haar.

€9.95

Lees meer
HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Roze HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Roze
Pre-order

Wet Hair Detangler Brush, Roze

Een wet brush die probleemloos nat haar ontwart zonder schade te veroorzaken aan fijn, dun of broos haar.

€9.95

Lees meer

9 Bewezen tips tegen pluishaar

Hoewel pluizig haar volkomen normaal is, zie je waarschijnlijk liever een gladde, pluisvrije look in de spiegel. Of misschien wordt je droge, pluizige haar veroorzaakt door haarschade en wil je graag gezonder haar. Hoe dan ook, deze tips tegen pluizig haar zijn jouw nieuwe strategie om je haar zachter en gladder te maken.

1. Begin met een pluisbestendig kapsel

Pluisbestending kapsel

Als eerste is het belangrijk om gespleten punten af te laten knippen. Gespleten punten kunnen verder scheuren, waardoor er meer haarschade en pluizigheid ontstaat. Houd je haar gezond door regelmatig je gespleten punten bij te laten werken bij de kapper.

Tip: als je in een bijzonder vochtig klimaat woont, overweeg dan een kapsel zonder laagjes. Dit zal je haar verzwaren en pluizigheid in bedwang houden.

2. Gebruik een shampoo voor pluishaar

Zoals al eerder werd aangegeven, is het belangrijk om niet te warm te douchen. Gebruik zeker geen gloeiend heet water! Kies een shampoo met hydraterend glycerine om pluishaar tegen te gaan, zoals de Hairlust Split Fix™ Shampoo.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Pre-order

Split Fix™ Shampoo

Milde shampoo zonder sulfaten voor breekbaar of beschadigd haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten en haarbreuk.

€23.95

Lees meer
HairLust - Split Fix™ Conditioner HairLust - Split Fix™ Conditioner
Pre-order

Split Fix™ Conditioner

Conditioner zonder siliconen voor breekbaar of beschadigd haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten en haarbreuk.

€23.95

Lees meer

3. Conditioner is je beste vriend

We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: sla NOOIT de conditioner over na het wassen met shampoo. Zoals we al eerder aangaven, kunnen zelfs de beste shampoo’s je haar enigszins uitdrogen. Conditioners zijn samengesteld als aanvulling op shampoo en vullen het vocht aan dat je haar verloren heeft tijdens het wassen (daarom verkoop ik de shampoo en conditioner als een set!). Dit houdt je haar niet alleen gezond, maar houdt ook pluizigheid in bedwang

Elke conditioner is beter dan helemaal geen conditioner, maar als je droog, pluizig haar hebt, heb je een conditioner nodig die het haar versterkt en bovendien hydrateert. Ik raad Hairlust Split Fix™ Conditioner aan. Deze conditioner bevat Gluadin® Kera-P LM, een plantaardig eiwit dat het haar herstelt en sterker maakt.

4. Gebruik een haarmasker om pluishaar tegen te gaan

Naast je gebruikelijke shampoo- en conditioner, kun je ook af en toe een haarmasker voor pluizig haar gebruiken. Gebruik een keer per week de Split Fix™ Hair Mask op vochtig, net gewassen haar. Laat het product 5 á 10 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Deze herstellende behandeling is samengesteld met ultra-voedende ingrediënten zoals aloë vera, açai en havermout, die droog, pluizig haar verzorgen en hydrateren.

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Intensieve behandeling voor breekbaar, beschadigd haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten en haarbreuk.

€26.95

Lees meer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask

Protein Repair™ Hair Mask

Proteïne haarmasker dat proteïne toevoegt aan de haarschubben om ze te versterken en beschadiging te verminderen.

€29.95

Lees meer

5. Droog je haar verstandig

Droog je haar verstandig

Je weet inmiddels dat een katoenen handdoek je haar alleen maar pluiziger maakt zodra het droog is. De oplossing? De Bamboo Hair Turban Towel. Bamboevezels zijn gladder dan katoenvezels en nemen meer water op, zodat het haar sneller droogt en minder pluist. Een win-win! Daarnaast is bamboe een milieuvriendelijker materiaal tegen pluishaar dan katoen.

HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Blauw HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Blauw
Bespaar tot 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, Blauw

Hair Towel Wrap gemaakt van een bamboemix die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer
HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Roze HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Roze
Bespaar tot 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, Roze

Hair Towel Wrap gemaakt van een bamboemix die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer

6. Vervang je beddengoed

Vervang je beddengoed

Net zoals katoenen handdoeken je haar kunnen uitdrogen, kunnen katoenen kussenslopen hetzelfde effect hebben. Als je vaak wakker wordt met warrig, pluizend haar (het bekende net-uit-bed hoofd!), weet je vast wat we bedoelen

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor dit pluizige probleem. Vervang je gewone kussensloop door een Silky Bamboo Pillowcase. Dit is een gemakkelijke manier om ook tijdens het slapen je pluishaar in bedwang te houden. Als extra bonus is bamboe ook nog eens beter voor je huid, zodat je ‘s ochtends met een gehydrateerde huid wakker wordt.

Voor en na: Silky Bamboo Pillowcase:

Hairlust bambus pudebetræk

HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Parelwit HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Parelwit
Bespaar tot 10%

Silky Bamboo Pillowcase, Parelwit

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

Lees meer
HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Poeder roze HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Poeder roze
Bespaar tot 10%

Silky Bamboo Pillowcase, Poeder roze

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

Lees meer

7. Bescherm je haar met een hittebeschermend product

Bescherm je haar met een hittebeschermend product

We hebben je al verteld dat de hitte van stylingtools droog, pluizig haar kan veroorzaken. Maak je echter geen zorgen, je hoeft je favoriete stijl- of krultang niet voor altijd links te laten liggen (hoewel het altijd goed is om even een pauze in te lassen!).

Breng voor het stylen van je haar eerst een hittebeschermer aan die ook pluisvorming tegengaat, zoals deze Split Fix™ Hair Oil. Deze leave-in conditioner zit boordevol voedende oliën en creëert een natuurlijke barrière tussen de stylingtool en het haar. Breng voor het stylen een paar druppels aan op vochtig haar om je haar te beschermen tegen hitteschade die tot pluishaar kan leiden.

HairLust - Split Fix™ Hair Oil HairLust - Split Fix™ Hair Oil

Split Fix™ Hair Oil

Multifunctionele haarolie verrijkt met vier biologische oliën om gespleten haarpunten te verhelpen en het haar te laten glanzen.

€19.95

Lees meer

8. Slaap er een nachtje over

Slaap er een nachtje over

Als je last hebt van extreem droog, pluizig haar, heb je een serieuze anti-pluis-oplossing nodig. Hier is de Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm uitermate geschikt voor. Deze vochtverhogende behandeling heeft een unieke balsem-tot-olie-formule die smelt in droog, kroezend haar. Natuurlijk hydraterende ingrediënten zoals sheaboter, biologisch olijfextract, jojoba-olie en zonnebloemzaadolie geven het haar vocht en voedingsstoffen die het haar sterker, zachter en gladder maken.

Bij extreem pluizig haar raad ik aan om voor het slapen Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm aan te brengen op droog haar en vervolgens op een Bamboo Towel Pillowcase te slapen. De volgende ochtend wordt je wakker met glanzend, pluisvrij haar!

HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Pre-shampoo haarbalsem op 100% natuurlijke basis om extreem droog en pluizig haar te behandelen.

€32.95

Lees meer
HairLust - Bamboo Towel Pillowcase HairLust - Bamboo Towel Pillowcase
Bespaar tot 10%

Bamboo Towel Pillowcase

Kussensloop van handdoek-materiaal ideaal voor slapen met nat haar.

€26.95

Lees meer

9. Gebruik natuurlijke oliën om pluizig haar tegen te gaan

Natuurlijke oliën tegen pluizig haar

Niets is erger dan halverwege de dag te worden overvallen door pluishaar, zeker als je ‘s ochtends je haar tot in de puntjes hebt gestyled. Ik ken het gevoel. Daarom hebben we deze Split Fix™ Hair Oil gemaakt. Deze gladmakende haarbehandeling bevat natuurlijke oliën zoals kokosnootolie, arganolie, abrikozenpitolie en zonnebloempitpolie die pluishaar de hele dag in bedwang kunnen houden.

Om het product op gestyled haar te gebruiken, wrijf je enkele druppels tussen je handpalmen en breng je het aan op droog, pluizig haar. Begin altijd met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe indien nodig. Borstel of kam het haar vervolgens door om het product gelijkmatig te verdelen.

En maak je geen zorgen als je dun haar hebt. Deze anti-pluis oliën zijn licht van gewicht en zullen je haar niet verzwaren of vettig doen lijken!

De 4 beste producten voor droog, pluizig haar

Heb je het allemaal onthouden? Samengevat zijn dit de beste producten om pluizig haar in bedwang te houden (en hoe je ze moet gebruiken):

1. Split Fix™ Duo

Was je haar maximaal 3 tot 4 keer per week met de Split Fix™ Shampoo met glycerine en andere hydraterende ingrediënten om je pluishaar tegen te gaan. Gebruik daarna de Split Fix™ Conditioner om je haar intensief te voeden en hydrateren. Tussen wasbeurten door kun je je haar met water en de Split Fix™ Conditioner spoelen.

2. Split Fix™ Hair Mask

Breng één keer per week een Split Fix™ Hair Mask aan op schoon, vochtig haar. Laat 5 tot 10 minuten intrekken, en spoel dan grondig uit. Gebruik tot slot Split Fix™ Conditioner en spoel uit voor het stylen.

3. Split Fix™ Hair Oil

Breng deze gladmakende olie aan op vochtig haar als hittebeschermer voor het stylen of als anti-pluis behandeling op aan de lucht gedroogd haar. Wrijf enkele druppels tussen je handpalmen en breng aan op droog, pluizig haar.

4. Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Voor de ultieme behandeling tegen pluis breng je deze balsem voor het slapengaan aan op het haar. Was het er vervolgens 's ochtends met Split Fix™ Duo weer uit.

Nu je weet hoe je pluishaar het beste aan kan pakken met mijn tips en speciale anti-pluis haarverzorgingsproducten, is het tijd om je haar te laten zien wie de baas is!

Heeft Hairlust je geholpen met het temmen van je pluishaar? Deel je resultaten dan met ons! Upload je voor-en-na-foto’s op Instagram en tag ons met @hairlust.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 58.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

  Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom moet je haar zonnebrand gebruiken?

 • Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

  Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

 • Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!

  Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

 • Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

  Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

Bekijk alle artikelen