gespleten haarpuntenBekijk alle artikelen

Gespleten haarpunten? 8 tips om gespleten punten écht te voorkomen!

Naast droog en kwetsbaar haar zijn dode haarpunten vrij bekend (maar vooral irritant!) haarprobleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. En hoewel het een veel voorkomend probleem is, kunnen gespleten en dode punten veel verschillende oorzaken hebben, en zijn er verschillende behandelingen om gespleten haarpunten te herstellen en tegen te gaan.

Gelukkig zijn gespleten haarpunten te herstellen en vrij gemakkelijk te behandelen als je eenmaal weet wat je precies kunt doen om het splijten van je haar tegen te gaan. In de blog van vandaag ga ik in op de ins en outs van gespleten haar: de oorzaken van kapotte haarpunten en verdiep ik me in de juiste haarbehandeling voor gespleten punten die je thuis kunt doen!

Inhoud

Wat zijn gespleten haarpunten?

Dode punten zijn precies wat de naam doet vermoeden - haar dat is gespleten aan de uiteinden (dat is het oudste deel van de haarschacht) als gevolg van beschadigingen. Maar, het is belangrijk om op te merken dat gespleten punten over het hele hoofd voor kunnen komen, niet alleen in de uiteinden!

Wat zijn gespleten haarpunten?

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van gespleten punten zijn de volgende:

De gewone gespleten punt

Gespleten punten die eindigen in een vork komen het meeste voor. Als je zulke dode haarpunten opmerkt, is je haar waarschijnlijk in een vroeg stadium van de schade, wat betekent dat het niet te laat is om de klok terug te draaien!

Het boompatroon

Gespleten uiteinden in een boom,- of vertakt patroon geven meestal aan dat de ene kant van de haarvezel meer beschadigd is dan de andere. Zulke kapotte haarpunten betekent dat je haar al behoorlijk beschadigd is en wat extra liefde nodig heeft.

Het kleine knoopje

Soms ervaren mensen met krullendere haartypes kleine knoopjes die zich vormen op individuele haarstrengen. Dit wordt veroorzaakt door het klitten van het haar en kan gebroken haar veroorzaken als het wordt geborsteld.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Wat veroorzaakt gespleten en dode punten?

Wat zijn dan de belangrijkste redenen voor gespleten haar en wat kan je het beste aan de breekbare punten doen? Nou, alle gespleten haarpunten komen door een type van haarschade. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken die je misschien met je haar doet zonder dat je het weet.

1. Blootstelling aan overmatige hitte en direct zonlicht

Een van de meest voorkomende oorzaken van gespleten punten is teveel blootstelling aan hitte en zon. De felle UV-stralen van de zon kunnen het haar uitdrogen, waardoor het breekt en gaat splijten als je niet oppast. Gebruik daarom zonnebescherming voor haar om gespleten haarpunten te voorkomen door een zonbeschermende spray voor je haar gebruiken en de blootstelling aan de zon beperken wanneer dat mogelijk is.

2. Te vaak wassen

Het te vaak wassen van je haar kan ook bijdragen aan gespleten punten. Als we ons haar wassen, wordt het haar ontdaan van zijn natuurlijke oliën, waardoor het fris en schoon aanvoelt. Maar als je dit te vaak doet zonder het vochtgehalte van het haar aan te vullen, kan dit leiden tot breuk en beschadiging.

3. Overmatig gebruik van haarstyling tools

Kunstmatige warmte kan ook een negatief effect hebben op de algehele gezondheid van je haar en leiden tot breuk. Het gebruik van stylingtools zoals krultangen en stijltangen zonder hittebescherming voor haar te gebruiken, kan onnodige gesleten punten veroorzaken en leiden tot breekbaar haar. Mijn favoriet is de siliconenvrije Thermal Shield™ Heat Protectant.

4. Chemische behandelingen zoals permanenten en blonderen

Het veranderen van je dagelijkse look met een permanent of een nieuwe kleur kan een leuke manier zijn om te experimenteren met je haar. Maar verkeerd (of te vaak) je haar blonderen kan grote schade veroorzaken en leiden tot kapotte haarpunten.

5. De verkeerde haarverzorgingsproducten gebruiken voor je haartype

Soms worden gespleten haarpunten simpelweg veroorzaakt door het niet gebruiken van de juiste haarverzorgingsproducten voor je unieke haartype. Als je bijvoorbeeld droog haar hebt en geen shampoo voor droog haar gebruikt, kan het zijn dat je elke keer dat je doucht schade aanricht.

6. Je haar niet regelmatig laten knippen

Een andere veel voorkomende oorzaak van gespleten haarpunten is dat je haar niet vaak genoeg wordt geknipt. In de loop van de tijd slijten onze haren. Als je teveel tijd tussen knipbeurten laat, kunnen er dode punten ontstaan.

7. Blootstelling aan hard water, inclusief chloorhoudende zwembaden of zeewater

Naast blootstelling aan de zon kan te veel blootstelling aan hard water zoals dat in zwembaden of zoutwater een negatief effect hebben op het haar en samen met andere haarproblemen gespleten puntjes veroorzaken.

Het is verdrietig met gespleten punten, maar vrees niet! Je kunt ze gemakkelijk weer tot leven wekken.

Waarom zijn dode haarpunten slecht voor je haar?

Hoewel gespleten haarpunten heel normaal zijn, betekent dat niet dat je ze moet negeren als je ze in je haar begint op te merken. Het is namelijk een belangrijke manier waarop je haar aangeeft dat het beschadigd is en een beetje hulp nodig heeft om weer gezond te worden. Het goede nieuws is dat er voor iedereen een haarbehandeling is om gespleten haarpunten te herstellen of te voorkomen - en ik zal er zo een paar doornemen zodat je weet wat je het beste kunt doen als je ze in je haar ziet!

Zijn sommige mensen gevoeliger voor kapotte haarpunten?

Dit is echt een geweldige vraag, waar we niet vaak over praten. Mensen met krullend en dik haar zijn gevoeliger voor haarbeschadiging dan mensen met steilere haren. Dit komt waarschijnlijk omdat zeer krullend haar vaak meer natuurlijke vochtigheid mist dan andere haartypes.

Dit is ook de reden waarom krullend haar een aantal speciale handelingen vereist als het gaat om haarverzorging. Meer weten? Bekijk deze blogpost en leer hoe je de Curly Girl methode kunt volgen.

Kunnen gespleten punten worden hersteld?

Het korte antwoord? Helaas niet. Als je eenmaal dode haarpunten hebt, is er geen echte manier om ze kwijt te raken (behalve dan om ze af te knippen). Hoewel er enkele manieren zijn om gespleten haar te verdoezelen, kan je je het beste richten op preventie en gespleten haarpunten herstellen en voorkomen.

Een goede haarbehandeling voor gespleten haarpunten richt zich op het hydrateren en voeden van het haar voordat het gaat rafelen.

8 tips om gespleten haar te herstellen en voorkomen

Dus wat kun je het beste doen om dit haarprobleem te voorkomen? Samen met het gebruik van geweldige verzorging, kan het maken van kleine veranderingen in je haarverzorgingsroutine in het algemeen een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van gespleten haarpunten.

1. Kijk eens naar de handdoek die je gebruikt voor je haar

Gebruik de juiste haarhanddoek

Droog je je haar op de juiste manier met een handdoek? Om je haar gezond te houden en breuk te voorkomen, moet je niet te agressief zijn met je haarhanddoek. Traditionele handdoeken kunnen ook leiden tot pluizig haar, dus overweeg om over te stappen op een bamboe haarhanddoek om droog en gevoelig haar op zijn best te houden.

2. Boek een proteïnebehandeling (of bespaar het geld en doe het thuis)

Boek een proteïne behandeling

Proteïnebehandelingen zijn een geweldige manier om droog, kwetsbaar haar te herstellen, maar ze zijn vaak wel duur bij de kapper. Gelukkig zijn er veel producten om thuis makkelijk een proteïne behandeling te doen. Ik ben gek op het Protein Repair™ Hair Mask omdat het specifiek is geformuleerd met microproteïnen waarvan klinisch is bewezen dat ze UV-schade verminderen, de effecten van veroudering verminderen en beschermen tegen gespleten haarpunten.

3. Vervang je shampoo en conditioner

Vervang je shampoo en conditioner

Zoals ik al eerder zei, is een van de meest voorkomende oorzaken van gespleten haarpunten het niet gebruiken van de juiste haarproducten voor jouw haartype. Daarom raad ik het aan om over te stappen naar een beter hydraterende shampoo en conditioner als eerste stap voor de behandeling van droog, beschadigd haar.

4. Denk eens aan een bamboe kussensloop

Bamboe kussensloop

Hier is een eenvoudige haarbehandeling voor gespleten haarpunten die je kunt doen terwijl je slaapt! Goedkope katoenen kussenslopen kunnen je haar namelijk beschadigen tijdens de slaap, dus ik raad je aan om over te stappen op een Silky Bamboo Pillowcase voor zijdeachtig, zacht haar. De bamboe in het product is zelfs zo zacht, dat je bijna zou denken dat het een zijden kussensloop is. Kijk naar de voor en na foto's hieronder - na slechts één nacht gebruik!

Hairlust Bamboo Pillowcase

5. Werk alleen met proper haar om gespleten haarpunten te voorkomen

Werk alleen met schoon haar

Als je wel van plan bent om warme tools op je haar te gebruiken, zorg er dan voor dat je ze alleen op proper en droog haar gebruikt. Als je tijdens het stylen nog wat conditioner of vocht op je haren hebt, kan het zijn dat je ze gaat verbranden. Als je niet weet wat te doen tegen gespleten haarpunten, breng dan producten zoals haarlak en glansserum alleen aan na het stylen van het haar.

Uitzondering hierop is natuurlijk de hittebeschermende spray, die altijd eerst moet worden aangebracht voordat je het haar gaat stylen!

6. Hydrateer je haarpunten goed (diepe hydratatie + olie op je punten)

Hydrateer je haarpunten

Gespleten haarpunten zijn het gevolg van droog haar, wat betekent dat een goede manier om ze te voorkomen is om je haar zo gehydrateerd en gevoed mogelijk te houden. Een makkelijke manier om dit te doen is door één keer per week een diepe conditioner te gebruiken, samen met je normale conditioner, en door haarolie te gebruiken op gestyled, droog haar om vocht in te sluiten.

Als je de voorkeur geeft aan een sprayproduct, probeer dan Split Fix™ Leave-in Conditioner die het haar hydrateert en aanvult om gespleten haarpunten, pluizen en klitten te doen voorkomen.

7. Laat je haar regelmatig knippen

Ga regelmatig naar de kapper

Een andere haarbehandeling voor gespleten haarpunten is om je haar elke 4-6 weken te laten knippen. Als je je zorgen maakt over het behoud van je lengte, wees dan niet bang! Vraag je kapper om een methode te gebruiken die " dusting " wordt genoemd om van vervelende gerafelde haarpunten af te komen zonder dat dit ten koste gaat van de lengte.

8. Neem supplementen die het haar van binnenuit versterken

Haarsupplementen

We weten dat gespleten haarpunten van binnenuit zwak worden, dus het is belangrijk om beschadigd haar op dezelfde manier weer te herstellen. Door het nemen van een supplement vol vitamines en mineralen die goed zijn voor je haar zoals biotine en foliumzuur, kan je je haar helpen natuurlijk gezonder te worden.

Toppers voor de behandeling van gespleten punten

Een goede haarbehandeling voor gespleten haarpunten stopt niet bij een paar kleine veranderingen in je dagelijkse routine. Het gaat ook om het gebruik van de juiste producten. Hier zijn enkele van mijn favoriete aanbevelingen om "sayonara" te zeggen tegen gespleten haarpunten:

 • Split Fix™ Hair Oil - Een van mijn favoriete manieren om gevoelige lokken te versterken en te beschermen is door een haarolie te gebruiken op droog, gestyled haar. De haarolie is gemaakt om breekbaar en pluizig haar tegen te gaan dankzij de voedende mix van argan-, kokos- en abrikozenpitolie, die allemaal vetzuren bevatten die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van het haar.
 • Wet Hair Detangler Brush - Als je je haar te agressief borstelt, kan dit leiden tot een aanzienlijke haarbreuk als je niet voorzichtig bent. Daarom raad ik het je aan je haar alleen nat te borstelen en een zorgvuldig ontworpen borstel te gebruiken om het product over je haar te verdelen terwijl je het zachtjes ontklit.
 • Split Fix™ Hair Mask - Mijn favoriete haarbehandeling voor gespleten haarpunten moet wel de Split Fix™ Hair Mask zijn. Als je last hebt van droog en beschadigd haar dat gewoon niet lijkt te willen groeien, probeer dan dit wekelijkse haarmasker om vermoeid haar van binnenuit te helpen.
 • Hair Growth Formula Supplements - Twee kenmerkende producten, de Hair Formula Gummies for Women en Tablets, zitten bomvol met de krachtigste vitaminen en mineralen die nodig zijn voor gezond haar. Door elke dag drie van deze vitaminen en mineralen in te nemen, verwen je je lokken met een krachtige mix van biotine, zink, vitamine C en meer om droog en beschadigd haar te helpen beschermen en gespleten haarpunten te herstellen.

Nu je alles weet over het voorkomen van kapotte haarpunten en wat te doen tegen gespleten haarpunten, ben je klaar voor het beste haar van je leven! Iedereen heeft wel eens last van dode haarpunten, maar met het juiste haarverzorgingsroutine kun je ze tegengaan voordat ze het overnemen!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom een zonnespray voor het haar te gebruiken?

 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

 • pluizig haar

  Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

 • vitamine tegen haaruitval

  Haaruitval? Dit zijn de 10 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen