Spaltede spidserBekijk alle artikelen

Gespleten haarpunten? 8 tips om gespleten punten écht te voorkomen!

Naast droog en broos haar zijn dode haarpunten vrij bekend (maar vooral irritant!) haarprobleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. En hoewel het een veel voorkomend probleem is, kunnen gespleten en dode punten veel verschillende oorzaken hebben, en zijn er verschillende behandelingen om gespleten haarpunten te voorkomen en tegen te gaan.

Gelukkig zijn gespleten haarpunten vrij gemakkelijk te behandelen als je eenmaal weet wat je precies kunt doen om het splijten van je haar tegen te gaan. In de blog van vandaag gaan we in op de ins en outs van gespleten haar: de oorzaken van dode haarpunten en verdiepen ons in de juiste haarbehandeling voor gespleten haarpunten die je thuis kunt doen!

Inhoud

Wat zijn gespleten haarpunten?

Dode punten zijn precies wat de naam doet vermoeden - haar dat is gespleten aan de uiteinden (dat is het oudste deel van de haarschacht) als gevolg van beschadigingen. Maar, het is belangrijk om op te merken dat gespleten punten over het hele hoofd voor kunnen komen, niet alleen in de uiteinden!

Wat zijn gespleten haarpunten?

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van gespleten punten zijn de volgende:

De gewone gespleten punt

Gespleten punten die eindigen in een vork komen het meeste voor. Als je zulke dode haarpunten opmerkt, is je haar waarschijnlijk in een vroeg stadium van de schade, wat betekent dat het niet te laat is om de klok terug te draaien!

De gewone gespleten punt

Het boompatroon

Gespleten uiteinden in een boom,- of vertakt patroon geven meestal aan dat de ene kant van de haarvezel meer beschadigd is dan de andere. Zulke dode punten betekent dat je haar al behoorlijk beschadigd is en wat extra liefde nodig heeft.

Het boompatroon

Het kleine knoopje

Soms ervaren mensen met krullendere haartypes kleine knoopjes die zich vormen op individuele haarstrengen. Dit wordt veroorzaakt door het klitten van het haar en kan breuk veroorzaken als het wordt geborsteld.

Het kleine knoopje

Wat veroorzaakt gespleten en dode punten?

Wat zijn dan de belangrijkste redenen voor gespleten haar en wat kan je het beste aan de breekbare punten doen? Nou, alle gespleten haarpunten komen door een type van haarschade. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken die je misschien met je haar doet zonder dat je het weet.

1. Blootstelling aan overmatige hitte en direct zonlicht

Een van de meest voorkomende oorzaken van gespleten punten is teveel blootstelling aan hitte en zon. De felle UV-stralen van de zon kunnen het haar uitdrogen, waardoor het breekt en gaat splijten als je niet oppast. Om gespleten haarpunten te voorkomen kun je een zonbeschermende spray voor je haar gebruiken en de blootstelling aan de zon beperken wanneer dat mogelijk is.

2. Te vaak wassen

Het te vaak wassen van je haar kan ook bijdragen aan gespleten haarpunten. Als we ons haar wassen, wordt het haar ontdaan van zijn natuurlijke oliën, waardoor het fris en schoon aanvoelt. Maar als je dit te vaak doet zonder het vochtgehalte van het haar aan te vullen, kan dit leiden tot breuk en beschadiging.

3. Overmatig gebruik van haarstyling tools

Kunstmatige warmte kan ook een negatief effect hebben op de algehele gezondheid van je haar en leiden tot breuk. Het gebruik van stylingtools zoals krultangen en stijltangen zonder gebruik te maken van een hittebeschermer kan onnodige gesleten punten veroorzaken en leiden tot breekbaar haar.

4. Chemische behandelingen zoals permanenten en blonderen

Het veranderen van je dagelijkse look met een permanent of een nieuwe kleur kan een leuke manier zijn om te experimenteren met je haar. Maar verkeerd (of te vaak) je haar blonderen kan grote schade veroorzaken en leiden tot dode punten.

5. De verkeerde haarverzorgingsproducten gebruiken voor je haartype

Soms worden gespleten haarpunten simpelweg veroorzaakt door het niet gebruiken van de juiste haarverzorgingsproducten voor je unieke haartype. Als je bijvoorbeeld droog haar hebt en geen shampoo gebruikt die speciaal voor je haartype is gemaakt, kan het zijn dat je elke keer dat je doucht schade aanricht.

6. Je haar niet regelmatig laten knippen

Een andere veel voorkomende oorzaak van gespleten haarpunten is dat je haar niet vaak genoeg wordt geknipt. In de loop van de tijd slijten onze haren. Als je teveel tijd tussen knipbeurten laat, kunnen er dode punten ontstaan.

7. Blootstelling aan hard water, inclusief chloorhoudende zwembaden of zeewater

Naast blootstelling aan de zon kan te veel blootstelling aan hard water zoals dat in zwembaden of zoutwater een negatief effect hebben op het haar en samen met andere haarproblemen gespleten puntjes veroorzaken.

Het is verdrietig met gespleten haarpunten, maar vrees niet! Je kunt ze gemakkelijk weer tot leven wekken.

Waarom zijn dode haarpunten slecht voor je haar?

Hoewel gespleten haarpunten heel normaal zijn, betekent dat niet dat je ze moet negeren als je ze in je haar begint op te merken. Het is namenlijk een belangrijke manier waarop je haar aangeeft dat het beschadigd is en een beetje hulp nodig heeft om weer gezond te worden. Het goede nieuws is dat er voor iedereen een haarbehandeling is om gespleten haarpunten te voorkomen - en we zullen er zo een paar doornemen zodat je weet wat je het beste kunt doen als je ze in je haar ziet!

Zijn sommige mensen gevoeliger voor dode haarpunten?

Dit is echt een geweldige vraag, waar we niet vaak over praten. Mensen met krullend en dik haar zijn gevoeliger voor haarbeschadiging dan mensen met steilere haren. Dit komt waarschijnlijk omdat zeer krullend haar vaak meer natuurlijke vochtigheid mist dan andere haartypes.

Dit is ook de reden waarom krullend haar een aantal speciale handelingen vereist als het gaat om haarverzorging. Meer weten? Bekijk deze blogpost en leer hoe je de Curly Girl methode kunt volgen.

Kunnen gespleten punten worden hersteld?

Het korte antwoord? Helaas niet. Als je eenmaal dode haarpunten hebt, is er geen echte manier om ze kwijt te raken (behalve dan om ze af te knippen). Hoewel er enkele manieren zijn om gespleten haar te verdoezelen, kan je je het beste richten op preventie en gespleten haarpunten voorkomen.

Een goede haarbehandeling voor gespleten haarpunten richt zich op het hydrateren en voeden van het haar voordat het gaat rafelen.

8 tips om gespleten haar te voorkomen

Dus wat kun je het beste doen om dit haarprobleem te voorkomen? Samen met het gebruik van geweldige verzorging, kan het maken van kleine veranderingen in je haarverzorgingsroutine in het algemeen een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van gespleten haarpunten.

1. Kijk eens naar de handdoek die je gebruikt voor je haar

Kijk naar de handdoek die je gebruikt voor je haar

Droog je je haar op de juiste manier met een handdoek? Om je haar gezond te houden en breuk te voorkomen, moet je niet te agressief zijn met je handdoek. Traditionele handdoeken kunnen ook leiden tot pluizig haar, dus overweeg om over te stappen op een bamboe haarhanddoek om droog en gevoelig haar op zijn best te houden.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blauw HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blauw
Bespaar tot 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Blauw

Handige bamboe haarhanddoek die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Roze HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Roze
Bespaar tot 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Roze

Handige bamboe haarhanddoek die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer

2. Boek een proteïnebehandeling (of bespaar het geld en doe het thuis)

Boek een proteïnebehandeling

Proteïnebehandelingen zijn een geweldige manier om droog, broos haar te herstellen, maar ze zijn vaak wel duur bij de kapper. Gelukkig zijn er veel producten om thuis makkelijk een proteïnebehandeling te doen. We zijn gek op ons Protein Reconstructor Hair Mask omdat het specifiek is geformuleerd met microproteïnen waarvan klinisch is bewezen dat ze UV-schade verminderen, de effecten van veroudering verminderen en beschermen tegen gespleten haarpunten.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask
Bespaar 50%

Protein Reconstructor Mask

Proteïnebehandeling voor haar die de belangrijkste proteïnen opnieuw opbouwt en de elasticiteit verbetert.

€29.95

€14.97

Lees meer
HairLust - Protein Reconstructor Mask Set HairLust - Protein Reconstructor Mask Set
Bespaar 50%

Protein Reconstructor Mask Set

Proteïnebehandeling voor het haar die de belangrijkste proteïnen opnieuw opbouwt, incl. Detangle Wet Brush.

€39.90

€19.95

Lees meer

Bovendien is deze behandeling super makkelijk te gebruiken! Bekijk het in onze video tutorial:

3. Vervang je shampoo en conditioner

Vervang je shampoo en conditioner

Zoals we al eerder zeiden, is een van de meest voorkomende oorzaken van gespleten haarpunten het niet gebruiken van de juiste haarproducten voor jouw haartype. Daarom raden we aan om over te stappen naar een beter hydraterende shampoo en conditioner als eerste stap voor de behandeling van droog, beschadigd haar.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Verkoopt snel ⚡️
Bespaar 16%

Hair Growth & Repair Set

Herstellende shampoo en conditioner die optimale omstandigheden creëert voor een gezonde haargroei.

€47.90

€39.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Verkoopt snel ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfaatvrije shampoo met eiwitten die optimale omstandigheden creëren voor een gezonde haargroei.

€23.95

Lees meer

4. Denk eens aan een bamboe kussensloop

bamboo kussensloop

Hier is een eenvoudige haarbehandeling voor gespleten haarpunten die je kunt doen terwijl je slaapt! Goedkope katoenen kussenslopen kunnen je haar namelijk beschadigen tijdens de slaap, dus we raden aan om over te stappen op een pure bamboo pillowcase voor zijdeachtig, zacht haar. De bamboe in het product is zelfs zo zacht, dat je bijna zou denken dat het een zijden kussensloop is. Kijk naar de voor en na foto's hieronder - na slechts één nacht gebruik!

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit
Bespaar tot 11%

Pure Bamboo Pillowcase, Wit

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

Lees meer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blauw HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blauw
Bespaar tot 30%

Pure Bamboo Pillowcase, Blauw

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

€21.56

Lees meer

Hairlust Bamboo Pillowcase

5. Werk alleen met schoon haar om gespleten haarpunten te voorkomen

Werk alleen met schoon haar om gespleten haarpunten te voorkomen

Als je wel van plan bent om warme tools op je haar te gebruiken, zorg er dan voor dat je ze alleen op schoon en droog haar gebruikt. Als je tijdens het stylen nog wat conditioner of vocht op je haren hebt, kan het zijn dat je ze gaat verbranden. Als je niet weet wat te doen tegen gespleten haarpunten, breng dan producten zoals haarlak en glansserum alleen aan na het stylen van het haar.

Uitzondering hierop is natuurlijk de hittebeschermende spray, die altijd eerst moet worden aangebracht voordat je het haar gaat stylen!

6. Hydrateer je haarpunten goed (diepe hydratatie + olie op je punten)

Hydrateer je haarpunten goed

Gespleten haarpunten zijn het gevolg van droog haar, wat betekent dat een goede manier om ze te voorkomen is om je haar zo gehydrateerd en gevoed mogelijk te houden. Een makkelijke manier om dit te doen is door één keer per week een diepe conditioner te gebruiken, samen met je normale conditioner, en door haarolie te gebruiken op gestyled, droog haar om vocht in te sluiten.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunctionele haarolie die pluizig haar glad maakt voor een glanzende en zachte afwerking.

€19.95

Lees meer

7. Laat je haar regelmatig knippen

Laat je haar regelmatig knippen

Een andere haarbehandeling voor gespleten haarpunten is om je haar elke 4-6 weken te laten knippen. Als je je zorgen maakt over het behoud van je lengte, wees dan niet bang! Vraag je kapper om een methode te gebruiken die " dusting " wordt genoemd om van vervelende gerafelde haarpunten af te komen zonder dat dit ten koste gaat van de lengte.

8. Neem supplementen die het haar van binnenuit versterken

Neem supplementen die het haar van binnenuit versterken

We weten dat gespleten haarpunten van binnenuit zwak worden, dus het is belangrijk om beschadigd haar op dezelfde manier weer te herstellen. Door het nemen van een supplement vol vitamines en mineralen die goed zijn voor je haar zoals biotine en foliumzuur, kan je je haar helpen natuurlijk gezonder te worden.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Gummies

Suikervrije kauwbare vitaminen voor vrouwen met natuurlijke aardbeiensmaak.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Tablets

Tabletten voor het haar voor vrouwen, rijk aan essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

Lees meer

Onze toppers voor de behandeling van gespleten punten

Een goede haarbehandeling voor gespleten haarpunten stopt niet bij een paar kleine veranderingen in je dagelijkse routine. Het gaat ook om het gebruik van de juiste producten. Hier zijn enkele van onze favoriete aanbevelingen om "sayonara" te zeggen tegen gespleten haarpunten:

 • Hair Strengthening & Protection Oil - Een van onze favoriete manieren om gevoelige lokken te versterken en te beschermen is door een haarolie te gebruiken op droog, gestyled haar. Onze Hairlust Hair Strengthening and Protection haarolie is gemaakt om pluizig en breekbaar haar tegen te gaan dankzij de voedende mix van argan-, kokos- en abrikozenpitolie, die allemaal vetzuren bevatten die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van het haar.
 • Detangle Wet Brush - Als je je haar te agressief borstelt, kan dit leiden tot een aanzienlijke haarbreuk als je niet voorzichtig bent. Daarom raden we je aan je haar alleen nat te borstelen en een zorgvuldig ontworpen borstel te gebruiken om het product over je haar te verdelen terwijl je het zachtjes ontklit.
 • Hair Growth & Protection Mask - Onze favoriete haarbehandeling voor gespleten haarpunten moet wel ons Hair Growth & Protection Mask zijn. Als je last hebt van droog en beschadigd haar dat gewoon niet lijkt te willen groeien, probeer dan dit wekelijkse haarmasker om vermoeid haar van binnenuit te helpen.
 • Hair Growth Formula Supplements - Twee van onze kenmerkende producten, onze Hair Growth Gummies en Tablets, zitten bomvol met de krachtigste vitaminen en mineralen die nodig zijn voor gezond haar. Door elke dag drie van deze vitaminen en mineralen in te nemen, verwen je je lokken met een krachtige mix van biotine, zink, vitamine C en meer om droog en beschadigd haar te helpen beschermen en herstellen.

Nu je alles weet over het voorkomen van dode haarpunten en wat te doen tegen gespleten haarpunten, ben je klaar voor het beste haar van je leven! Iedereen heeft wel eens last van dode haarpunten, maar met het juiste haarverzorgingsregime kun je ze tegengaan voordat ze het overnemen!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 56.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!

  Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

 • Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

  Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

 • Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

  Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

 • Hvordan får man tykkere hår? 10 nemme tips til sundt og fyldigt hår

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

 • Pille til håret

  Haaruitval? Dit zijn de 14 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen