Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboekBekijk alle artikelen

Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

Ben je het beu om te vechten met lastige krullen die een eigen wil lijken te hebben? Of je nu al ervaren bent op het gebied van krullend haar stijlen of net begint je natuurlijke textuur te omarmen, het beheersen van de kunst van krullen stijlen is onmisbaar voor het behouden van gezonde en mooie lokken.

Door te leren hoe je jouw krullende haar kan stijlen, activeren en refreshen kun je pas laten zien hoe mooi je natuurlijke textuur echt is. In deze uitgebreide gids duik ik in de wereld van het stijlen van krullend haar, onderzoek ik verschillende technieken om krullen op te frissen na het slapen, termen als de LOC-methode en expert tips over hoe je natuurlijk krullend en golvend haar kunt stijlen. Van het definiëren van jouw krulpatroon tot het selecteren van de perfecte producten voor jouw unieke behoeften: zie dit als jouw routekaart naar het bereiken van zachte, gedefinieerde, pluisvrije en gezonde krullen.

Inhoud

De basis: Krullend haar stijlen

Leren hoe je krullend haar kunt stijlen en je krullen kan activeren kan erg lastig zijn en vereist geduld, verschillende technieken en de juiste producten om de gewenste resultaten te bereiken. Om succesvol te zijn, is het erg belangrijk dat je de basisprincipes van het stijlen van krullend haar onder de knie hebt en technieken zoals de LOC-methode kent. Deze tips zijn van toepassing op alle krultypes en -lengtes, ongeacht de exacte look waar je voor gaat.

Begin met vochtig haar

Begin met vochtig haar

Begin met het wassen van je haar met een sulfaatvrije shampoo en conditioner, zodat je schoon en nat haar hebt voordat je begint met stijlen. Als je je krullen tussen de wasbeurten door wilt refreshen, kun je ook een sprayflacon gebruiken om je natuurlijke textuur nieuw leven in te blazen.

Ontwarren als het nat is

Gebruik een grove kam of een wet brush om je natte krullen voorzichtig te ontwarren. Vergeet niet dat je krullend haar nooit moet borstelen of kammen als het nog droog is, om te voorkomen dat je krullen worden verstoord en pluizig haar ontstaat.

Droog op de juiste manier

Laat je krullen aan de lucht drogen om hun natuurlijke vorm en textuur te behouden. Probeer daarvoor plopping of micro-plopping, waarbij je je haar droogt met een katoenen T-shirt of een haarhanddoek om de vorming van krullen te bevorderen en pluis te verminderen. Gebruik je liever een föhn, kies dan voor een diffuser opzetstuk.

Vind jouw ideale combinatie van producten

Het selecteren van de juiste mix van stylingproducten is belangrijk voor het verbeteren en definiëren van je krullen. Of je nu de voorkeur geeft aan krullen creme, krullen gel, krullen mousse, of oliën, zoek naar formules die speciaal zijn ontworpen voor jouw haartype en zorgen voor het gewenste niveau van fixatie en hydratatie. Ik raad aan om alleen producten van de curly girl methode en LOC-methode te gebruiken die zijn geformuleerd zonder siliconen, sulfaten of minerale oliën.

Gebruik de producten strategisch

Gebruik de producten strategisch

Terwijl je haar nog nat is, verdeel je de door jou gekozen stylingproducten gelijkmatig over je krullen, waarbij je ervoor zorgt dat elke lok volledig bedekt is. Om een gelijkmatige verdeling te garanderen, moet je jouw handpalmen tegen elkaar wrijven voordat je het product op je haar aanbrengt. Gebruik knedende bewegingen om krulvorming te creëeren en je krullen te stijlen.

Werk in delen

Door je haar in handelbare secties te verdelen, kan je het product beter verdelen, wordt elke streng goed bedekt en worden individuele krullen beter gedefinieerd.

Houd het ondersteboven

Voor extra volume en lift bij de wortels kun je overwegen om je krullen ondersteboven hangend te stijlen. Deze techniek helpt de zwaartekracht te trotseren en zorgt voor natuurlijke veerkracht en beweging, waardoor het een geweldige manier is voor het stijlen van golvend haar.

Definieer met precisie

Definieer met precisie

Gebruik een krul borstel of probeer finger coiling (hieronder uitgelegd) om de definitie van individuele krullen te verbeteren. Deze stap in je styling routine voor krullend haar kan pluizigheid helpen te temmen en de algemene krulvorming voor je haar bevorderen.

Met rust laten

Zodra je jouw stylingproducten hebt aangebracht, weersta dan de drang om je haar aan te raken terwijl het aan het drogen is. Voortdurende veranderingen kunnen het krulpatroon verstoren en tot ongewenst pluizig haar leiden.

Door deze basistechnieken onder de knie te krijgen en ze op te nemen in je routine voor het stijlen van je krullen, kan je het volledige potentieel van je natuurlijke textuur gebruiken. Houd er rekening mee dat het leren stijlen van krullend haar een individueel proces is dat afhangt van verschillende factoren, zoals je haartype, het weer en je persoonlijke voorkeuren. Daarom zijn er veel aanvullende technieken, zoals de LOC-methode, en overwegingen voor verschillende soorten krullen, die ik in de volgende paragrafen zal onthullen.

Hoe je krullen kunt opfrissen na het slapen

We kennen allemaal wel eens die ochtenden waarop onze krullen een eigen wil lijken te hebben en er dof, pluizig of plat uitzien na een nacht slapen. Leren hoe je je krullend kunt refreshen nadat je erop hebt geslapen, helpt je met het stijlen van prachtige krullen de volgende dag. Hier lees je hoe je jouw krullende haar kunt opfrissen nadat je erop hebt geslapen, zodat het er op zijn best uitziet:

 1. Begin met vocht: Begin met het besproeien van je krullen met een krullen spray. Gebruik water of een mengsel van water en een lichtgewicht leave-in conditioner. Deze stap helpt je haar te hydrateren en je natuurlijke krullen te activeren.
 2. Breng jouw stylingproducten aan: Vervolg met je favoriete krul stylingproduct. Zorg ervoor dat je het product gelijkmatig door je haar verdeelt, waarbij je je concentreert op de gebieden die extra definitie of vocht nodig hebben.
 3. Gebruik je favoriete styling technieken: Of je nu liever jouw krullen kneed voor extra volume of een diffuser-opzetstuk gebruikt om het droogproces te versnellen, stem je krul verfrissende routine af op jouw unieke behoeften.
 4. Overweeg pineappling voor onderhoud 's nachts: Als je moeite hebt met het behoud van je krullen gedurende de nacht, overweeg dan pineappling - een techniek waarbij je je krullen vóór het slapengaan in een losse, hoge knot boven op je hoofd samen pakt. Dit helpt je haar te beschermen tegen wrijving en klitten terwijl je slaapt, waardoor je je krullen's ochtends gemakkelijker kunt opfrissen.

Video-tutorial: Krullen refreshen

Leren hoe je je krullen kunt opfrissen na het slapen is gemakkelijker dan je misschien had gedacht! Met behulp van een spray voor krullen en een stylingproduct in combinatie met de juiste technieken kan je je krullen activeren en zien ze er in een mum van tijd prachtig uit.

Het stijlen van krullend haar technieken

Als het gaat om het leren stijlen van krullend of golvend haar, is er geen one-size-fits-all aanpak. In feite zijn er talloze methoden en technieken voor het stijlen van krullen en het aanbrengen van producten door middel van krullen sprays, de LOC-methode, elk met zijn eigen unieke voordelen en resultaten. Deze sectie dient als je woordenboek, ontcijfert de creatieve namen van deze technieken en legt hun betekenis uit.

Praying hands techniek

Deze techniek houdt in dat je platte handen gebruikt om stylingproducten op je haar aan te brengen. Door je handen zachtjes over delen van jouw krullen te laten glijden, kan je het product gelijkmatig verdelen zonder het krulpatroon te verstoren. Deze methode helpt de haarschubben glad te maken, wat resulteert in gedefinieerde, pluisvrije krullen.

Harken (en schudden)

Harken verwijst naar het gebruik van je vingers om voorzichtig door je krullen te kammen, waardoor krulvorming wordt gestimuleerd en een gelijkmatige productverdeling wordt gegarandeerd. Bovendien kan het helpen door aan het einde van je haar wat te schudden om extra beweging aan je krullen toe te voegen, waardoor de natuurlijke textuur wordt versterkt.

SOTC (scrunch out the crunch)

SOTC is een term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij de harde laag gel die zich op je haar vormt tijdens het drogen, weg wordt geknepen. Zodra je haar helemaal droog is, kneed je je krullen voorzichtig om de laag te breken en zachte, tastbare krullen eronder te onthullen. Je kunt een druppel haarolie gebruiken om de cast te verzachten, maar wacht tot je haar 100% droog is om te voorkomen dat je krullen plat worden. Lees hier hoe je een krullen gel gebruikt.

LOC-methode (leave-in, olie, crème)

De LOC-methode is een populaire techniek voor het stijlen van krullend haar. Het gaat om het aanbrengen van drie lagen producten in een specifieke volgorde: Leave-in conditioner (of een andere vloeistof), gevolgd door olie en ten slotte een crème. De leave-in conditioner zorgt voor hydratatie, de olie houdt vocht vast en de crème definieert en verbetert het krulpatroon. De LOC-methode is aanpasbaar op basis van haartype en textuur. Voor het stijlen van golvend haar kunnen bijvoorbeeld een paar sprays van een krullen spray in plaats van een leave-in conditioner voldoende zijn om te voorkomen dat je krullen plat vallen.

Root clipping

Root clipping is een techniek die wordt gebruikt om volume toe te voegen aan de wortels van je haar terwijl het droogt. Door strategisch delen van het haar bij de wortels af te knippen met haarclips, voorkom je dat ze plat tegen je hoofdhuid vallen en creëer je een look met duidelijk meer volume.

Finger coiling

Nadat je je styling product gelijkmatig door jouw haar hebt aangebracht, zorgt het oprollen van de vingers voor precisie en controle voor een betere definitie. Het is een methode om samengepakte krullen vorm te geven, waarbij je kleine plukjes haar om je vinger wikkelt en deze voorzichtig naar beneden trekt om de krulvorming te bevorderen en je krullen te stijlen.

Finger Rolling

Finger rolling is vergelijkbaar met finger coiling. Het houdt in dat je het uiteinde van de sectie neemt en de krul met behulp van twee vingers naar boven rolt, richting je hoofdhuid. De spanning die hierdoor ontstaat, verstevigt de krul, wat leidt tot gladde krulvorming.

Plopping

Plopping is een populaire techniek voor het drogen van krullend haar om de natuurlijke textuur te versterken en pluis te minimaliseren. Hierbij wordt vochtig haar in een T-shirt of een haarhanddoek gewikkeld om de krulvorming te bevorderen en de droogtijd te verkorten. Door het haar voorzichtig bovenop het hoofd te verzamelen en vast te zetten in de stof, leidt deze techniek tot meer gedefinieerde en volumineuze krullen zodra het haar droog is.

Microplopping

Microplopping, vergelijkbaar met het traditionele ploppen, maakt gebruik van een handdoek om overtollig water en product voorzichtig uit je haar te persen, maar zonder het volledig in te pakken. Gebruik een haarhanddoek om je haar voorzichtig te kneden, waarbij je de delen met een vuistachtige beweging naar je hoofdhuid tilt.

Bowl method

Deze techniek is ideaal voor mensen met fijn, krullend haar die gedefinieerde krullen willen creëren zonder de lokken te verzwaren. Zo werkt het: Breng de krul crème en/of -gel royaal aan en dompel je haar vervolgens een paar keer in een kom met warm water, zodat elk deel helemaal verzadigd is. Kneed jouw krullen tussendoor elke keer dat je je hoofd optilt om de krulvorming te bevorderen. Verwijder overtollig water door na onderdompeling voorzichtig te ploppen (of microploppen) met een handdoek.

Door jezelf vertrouwd te maken met deze technieken voor het stijlen van krullend en golvend haar, kan je met verschillende methoden experimenteren om de methode te vinden die het beste bij jouw haartype past. Of je nu op zoek bent naar maximale definitie, volume of hydratatie, er is een techniek die jou kan helpen om je doelen voor krullend haar te bereiken. Leren hoe je krullend haar kunt stijlen vereist wat experimenteren, maar als je eenmaal hebt gevonden wat het beste bij je past, beloof ik je dat het allemaal de moeite waard is!

Tutorial: Krullend haar stijlen - volume vs. definitie

Hoe stijl je golvend haar

Het stijlen van golvend haar brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee om ervoor te zorgen dat jouw golven er op hun best uitzien zonder dat het zwaar aanvoelt of hun natuurlijke veerkracht verliezen. Hier zijn enkele speciale tips voor het stijlen van golvend haar:

 • Gebruik minder producten: In tegenstelling tot krullend haar heeft golvend haar doorgaans minder stylingproducten nodig om de textuur en vorm te behouden. Je kunt proberen om voor slechts één product te kiezen in plaats van meerdere producten, omdat het gebruik van te veel product je golven kan verzwaren.
 • Kies lichtgewichte formules: Wanneer je stylingproducten voor golvend haar kiest, kies dan voor lichtgewichte formules die jouw golven niet zullen overweldigen. Vermijd zware, olierijke producten die zijn ontworpen voor 4a-4c krullen, omdat deze ervoor kunnen zorgen dat je golven er vettig en vlak uit gaan zien. Zoek naar mousses, lichte crèmes of een volume spray om de definitie te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van het volume als het gaat om het stijlen van jouw golvende haar.
 • Omarm je natuurlijke textuur: Soms is de beste manier het simpelweg omarmen van de natuurlijke textuur bij het stijlen van golvend haar. Laat je golven zonder enig product aan de lucht drogen voor een zorgeloze, strandachtige look.

Door deze speciale tips te volgen voor het stijlen van golvend haar, kan je jouw natuurlijke textuur verbeteren en prachtige golven zonder veel moeite krijgen die jouw unieke look complementeren.

Hoe stijl je korte krullen

Net als bij golvend haar zijn er enkele speciale overwegingen als het gaat om het stijlen van kort, krullend haar. Of je nu een pixie kapsel, een bob of een ander kort kapsel draagt, hier zijn enkele speciale tips om je te helpen je krullen te omarmen en te verbeteren:

 • Benadruk volume: Krullen hebben meestal meer volume en veerkracht, dus omarm het! Gebruik volumegevende producten zoals mousses of krullen sprays om het natuurlijke volume van je haar te versterken en meer volume aan de wortels van je haar toe te voegen.
 • Focus op definitie: Bij korte krullen wordt het definiëren van je krullen nog belangrijker om ervoor te zorgen dat ze er niet onhandelbaar of ongedefinieerd uitzien. Kies voor stylingproducten met sterke fixatie en krul versterkende eigenschappen om elke krul te helpen definiëren en de vorm gedurende de dag te behouden.
 • Minimalistische aanpak: Leren hoe je krullen kunt stijlen kan heel eenvoudig zijn. Een wash-and-go-routine of een simpele krul crème kan alles zijn wat je nodig hebt om de schoonheid en veelzijdigheid van je krullen te laten zien. Je kunt ook accessoires zoals een haarband, haarklemmen of sjaals gebruiken om je look interessanter te maken.
 • Regelmatig knippen: Regelmatig knippen is essentieel voor kort, krullend haar om zijn vorm te behouden en ongewenste volume te voorkomen. Korte kapsels kunnen snel hun structuur verliezen als de krullen uitgroeien, wat leidt tot verlies van definitie. Door elke 6-8 weken een regelmatige knipbeurt te plannen, kan je ervoor zorgen dat jouw krullen er fris en goed gedefinieerd uitzien.

Dat was het over het stijlen van korte krullen! Door deze speciale overwegingen in gedachten te houden en je styling routine af te stemmen op jouw krullen, kan jij jouw natuurlijke textuur met vertrouwen omarmen en met gemak jouw kenmerkende stijl dragen.

De 10 beste producten voor krul stijling

Naast verschillende technieken en methoden om je krullen te stijlen, kan het vinden van de juiste producten het verschil maken voor veerkrachtige, gedefinieerde krullen die de aandacht trekken. Hier is een samengestelde selectie van eersteklas krul styling producten die zijn ontworpen om jouw krullen te voeden en te definiëren:

 1. Curl Crush™ Defining Gel: Deze hittebeschermende krullen gel biedt medium stevigheid en glans. Het hydrateert het haar en legt een beschermende laag aan om schade door hitte en vochtigheid, wat pluizig haar veroorzaakt, te voorkomen.
 2. Curl Crush™ Defining Cream: Deze leave-in krulcrème definieert krullen en bestrijdt pluis. De voedende formule is perfect voor het hydrateren, verzachten en definiëren van droge, lastige krullen.
 3. Curl Crush™ Defining Mousse: Deze lichtgewicht mousse werkt op alle krultypes om het volume te vergroten en definitie toe te voegen, waardoor krullen veerkrachtig blijven met langdurige fixatie.
 4. Curl Crush™ Fine Mist Spray Bottle: Een essentieel hulpmiddel voor het refreshen van krullen tussen de wasdagen door. Vul deze verfrissende krullen spray met water of een mengsel van leave-in conditioner voor eenvoudig aanbrengen.
 5. Bamboo Defining Brush: Deze innovatieve borstel glijdt gemakkelijk door krullen om stylingproducten te verdelen, pluizigheid onder controle te houden en gedefinieerde krullen te creëren. Probeer het in plaats van finger rolling of finger coiling voor vergelijkbare resultaten met minder inspanning. Zie onderstaande instructievideo voor het gebruik ervan.
 6. Bamboo Comb: Perfect voor gebruik onder de douche om natte krullen te ontwarren zonder haarbreuk te veroorzaken.
 7. Wet Hair Detangler Brush: Deze borstel heeft zachte haren om beschadiging van krullen te voorkomen en helpt klitten van natte krullen te verwijderen.
 8. Volume Wizard™ Pre-Styling Spray: Deze volumegevende spray voedt en geeft gewichtloos volume, waardoor het ideaal werkt voor fijne krullen of golven.
 9. Thermal Shield™ Heat Protectant: Bescherm je krullen tegen schade door hitte met deze siliconenvrije spray, of je nu een diffuser of andere hitte tools gebruikt voor het stijlen van krullend haar.
 10. Moisture Hero™ Hair Oil: Voedt droog, kroezend of stug haar met deze 100% natuurlijke haarolie. Het werkt ook goed als onderdeel van de LOC-methode.

7 krulverzorging tips

Het verzorgen van je krullen gaat verder dan stijlen; het gaat erom ze van wortel tot punt te verzorgen, zodat ze er elke dag op hun best uitzien en aanvoelen. Gezonde, gehydrateerde en sterke krullen bieden de optimale basis voor het stijlen van krullend haar. Als je je krullen goed verzorgt, bespaar je ook nog eens tijd en moeite tijdens het stijlen. Hier zijn enkele essentiële tips voor het verzorgen van krullen die echt een verschil kunnen maken voor de gezondheid en het uiterlijk van jouw krullen:

Begin met de juiste wasroutine

Begin met het wassen van je haar met producten die speciaal zijn samengesteld voor krullend haar. Overweeg de Curly Girl methode, waarbij sulfaatvrije shampoo of een co-wash wordt gebruikt die vrij zijn van agressieve sulfaten en siliconen. Gebruik daarna een siliconenvrije krullen conditioner om je krullen te voeden en te hydrateren zonder ze te verzwaren.

Condition strategisch

Wanneer jij je krullen conditioneert, spoel dan niet alle conditioner uit. Door een kleine hoeveelheid in je haar achter te laten, blijven het vocht en de voedingsstoffen behouden, waardoor je krullen extra gehydrateerd en beter beheersbaar blijven.

Kies het juiste kapsel

Kies voor een kapsel dat je natuurlijke krulpatroon volgt. Raadpleeg een stylist die gespecialiseerd is in krullen stijlen om het perfecte kapsel te vinden dat past bij jouw unieke textuur. Plan bovendien regelmatige knipbeurten om de vorm van jouw kapsel te behouden en gespleten haarpunten te voorkomen, zodat je krullen er fris uitzien. Geloof me, dit maakt het stijlen van je krullende haar zoveel makkelijker!

Bescherm je krullen tijdens het slapen

Bescherm je krullen terwijl je slaapt door een bamboe kussensloop, te gebruiken, die wrijving vermindert, pluishaar en klitten voorkomt, waardoor je krul routine in de ochtend een fluitje van een cent wordt.

Overweeg haar porositeit

Leer jouw haar porositeit (het vermogen om vocht te absorberen en vast te houden) kennen, zodat je jouw haar verzorgingsroutine daarop kunt afstemmen. Haar met een lage porositeit kan baat hebben bij lichtgewichte producten en stoom behandelingen om de haarschubben te openen, terwijl haar met een hoge porositeit mogelijk rijkere producten nodig heeft die zijn samengesteld met herstellende eiwitten om vocht vast te houden.

Benut de kracht van haarolie

Neem natuurlijke haarolie op in je routine om je krullen diep te hydrateren en te voeden.

Sla diepe conditionering niet over

Ik raad aan om één keer per week een diep conditionerend haarmasker te gebruiken om je krullen een extra dosis hydratatie en voeding te geven. Kies een haarmasker voor krullen dat speciaal is samengesteld voor krullend haar om schade te helpen herstellen, pluis te verminderen en de krul definitie te verbeteren.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Ik hoop dat je dit artikel over het stijlen van krullend haar nuttig vond. Ik raad ten zeerste aan om met verschillende technieken en producten te experimenteren om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw unieke krullen. Geef een methode meer dan één kans, want het kan een paar keer duren voordat je een nieuwe styling techniek voor krullend of golvend haar onder de knie hebt. Het is ook een goed idee om video tutorials op te zoeken over hoe je krullend haar kunt stijlen of activeren, de LOC-methode en hoe je krullen kunt opfrissen na het slapen voor meer inspiratie.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

 • Curly Girl Methode

  Dé Curly Girl methode: Mijn favoriete CG producten & stappenplan

 • beste krullen gel

  Krullen gel: hoe krijg je veerkrachtige en gedefinieerde krullen?

 • Wat is co-washing? Hoe gebruik je co-wash & de beste co-wash producten

  Wat is co-washing? Hoe gebruik je co-wash & de beste co-wash producten

 • beste clarifying shampoo

  De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

Bekijk alle artikelen