Haaruitval door stress: 8 tips om haaruitval door stress te herstellenBekijk alle artikelen

Haaruitval door stress: 8 tips om haaruitval door stress te herstellen

Kan stress haaruitval veroorzaken? Als je ooit een zeer stressvolle gebeurtenis hebt meegemaakt en daarna haaruitval door stress hebt opgemerkt, ben je zeker niet de enige. Lees verder om meer te weten te komen over het verband tussen stress en haaruitval. Daarnaast leggen we uit hoe je haaruitval door stress kunt herstellen.

Inhoud

Kan stress haaruitval veroorzaken?

Kan stress eigenlijk wel haaruitval veroorzaken? Kort gezegd, ja dat kan zeker. Hevige emotionele spanning kan haaruitval door stress veroorzaken. Voorbeelden van hevige emotionele stress zijn onder andere:

 • Een relatiebreuk
 • Baanverlies
 • Verlies van een dierbare
 • Scheiding
 • Financiële onzekerheid
 • Druk vanuit school of werk
 • Externe factoren, zoals een ramp of pandemie

Andere factoren die kunnen bijdragen aan haaruitval door stress zijn bijvoorbeeld ziekte, een operatie, een ongeval of zelfs een bevalling.

Hoe kan stress nu precies haaruitval veroorzaken? Voordat we dieper ingaan op stress en haaruitval, moet je eerst begrijpen hoe de haarcyclus werkt. Op de hoofdhuid bevinden zich ongeveer 100.000 haarzakjes, uit elk haarzakje groeit steeds één haar. De haargroei volgt een cyclus die uit drie fasen bestaat: de groeifase, rustfase en uitvalfase. Elk haarzakje bevindt zich op een ander punt in deze cyclus. Hierdoor is het normaal om tot 50 haren per dag te verliezen. Het merendeel van de haarzakjes bevindt zich echter in de groeifase.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Een kalmerende behandeling voor een jeukende, droge hoofdhuid, verrijkt met RootBioTec™ tegen haaruitval.

€29.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum
Nieuw 🎉

Hair Growth Serum

Geconcentreerd haargroeiserum ontwikkeld met Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ en AnaGain™.

€59.95

Lees meer

Wanneer het lichaam met een grote bron van stress wordt geconfronteerd, gaan er als reactie meer haarzakjes dan gewoonlijk over van de groeifase naar de rustfase. Normaal gesproken bevindt ongeveer 90% van je haar zich in de groeifase en slechts 10% in de rustfase. Maar wanneer je te maken hebt met haaruitval door stress, gaat meer dan 20% van de haarzakjes tegelijkertijd de rustfase in. Bij sommige mensen kan zelfs 50% van de haarzakjes naar de rustfase overgaan. Een paar maanden later breekt de uitvalfase aan voor deze haren. Deze haaruitval kan enkele maanden duren.

Waarom dit precies gebeurt, daarover tasten wetenschappers nog in het duister. Men denkt dat een hoog stressniveau het functioneren van de haarzakjes kan beïnvloeden. Als je in een stressvolle situatie terechtkomt, maakt je lichaam de hormonen cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen zijn onderdeel van de ‘fight-or-flight’ reactie. Ze verlagen de bloedtoevoer naar de huid en zorgen ervoor dat voedingsstoffen vooral bij de vitale organen terechtkomen. Aangezien je haar niet als belangrijk orgaan wordt beschouwd, kunnen de haarzakjes tijdelijk te weinig voedingsstoffen ontvangen. Dit kan uiteindelijk leiden tot haaruitval door stress.

Cortisol breekt ook bepaalde stofjes af in de huid die nodig zijn voor regelmatige haargroei, bijvoorbeeld proteoglycaan. Dit kan haaruitval door stress verergeren.

Andere vormen van haaruitval door stress

Er bestaan nog twee andere oorzaken van stress en haaruitval. Deze komen echter minder vaak voor:

1. Trichotillomanie

Bij deze psychische aandoening heeft men de aandrang om de eigen haren uit te trekken. Hoge stressniveaus kunnen trichotillomanie verergeren. Therapie is een mogelijke behandeling.

2. Alopecia areata

Alopecia areata is een vorm van haaruitval waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, waardoor haarverlies optreedt. Men denkt dat stress kan bijdragen aan alopecia areata. Alopecia areata is moeilijker te behandelen, omdat het een autoimmuunziekte is. In tegenstelling tot telogeen effluvium, waarbij het haar gelijkmatig dunner wordt, kenmerkt alopecia areata zich door ronde kale plekken.

Telogeen effluvium is meestal de boosdoener achter haaruitval door stress. Als je te maken hebt met stress en haaruitval, raadpleeg dan je huisarts om de oorzaak te achterhalen.

Wat zijn de symptomen van haaruitval door stress?

Haaruitval door stress als gevolg van telogeen effluvium is meestal plotseling, diffuus en tijdelijk. De meeste mensen met deze vorm van haaruitval door stress merken twee tot drie maanden na een stressvolle gebeurtenis plotselinge haaruitval op. De uitval is diffuus, wat betekent dat de uitval is verspreid over het hele hoofd, in plaats van enkele specifieke plekken (zoals bij alopecia areata en trichotillomanie, waarbij haarverlies geconcentreerd optreedt). Heb je plotseling een bredere haarscheiding of minder volle staart? Dan kun je te maken hebben met deze vorm van haaruitval door stress.

Het goede nieuws? Deze vorm van haaruitval door stress is meestal tijdelijk. Zodra de stressfactor geen rol meer speelt, zal het haar meestal weer vanzelf aangroeien. Dit proces is echter traag. Het kan wel een jaar duren voordat het haar weer is aangegroeid na haaruitval door stress. Maar wij kunnen je helpen om haaruitval door stress weer te herstellen, zodat je weer van je volle bos haar kunt genieten. Lees verder en ontdek onze tips over hoe je haaruitval door stress kunt herstellen.

Hoe kun je haaruitval door stress herstellen

1. Volg een gezond eetpatroon

1. Eat a Healthy Diet

Een gezond eetpatroon is goed voor je lichaam en je haar. Zorg ervoor dat je veel groente, fruit, volkorenproducten, gezonde vette en magere eiwitten eet om haaruitval door stress te herstellen.

Eiwit is met name belangrijk om haaruitval door stress optimaal te herstellen. Haar bestaat uit eiwit, dus zorg ervoor dat je voeding voldoende eiwitten bevat. Gezonde bronnen van eiwit zijn gevogelte (zoals kip of kalkoen), quinoa, eieren, vis en sojaproducten zoals tofu.

2. Neem een haargroeisupplement

1. Eat a Healthy Diet

Als je wilt weten hoe je haaruitval door stress kunt herstellen, staat een gezond eetpatroon boordevol voedzame producten met stip op één. Bepaalde vitamines, zoals vitamine A, B6, B12 en C, kunnen bijdragen aan een goed werkend imuunsysteem.

Hairlust Hair Growth Formula Gummies bevat 14 vitamines en mineralen, waaronder biotine en zink. Deze unieke formule houdt het haar in optimale gezondheid. Als je op zoek bent naar een supplement met een hoge dosis biotine zijn deze gummies ideaal. Ze zijn eenvoudig in te nemen en bevatten alle benodigde vitamines en mineralen.

Dankzij de heerlijke gummy formule zul je ze niet snel vergeten in te nemen. We maken supplementen voor zowel mannen als vrouwen, verkrijgbaar als tablets of gummies.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Gummies

Suikervrije kauwbare vitaminen voor vrouwen met natuurlijke aardbeiensmaak.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Suikervrije kauwbare haarvitaminen voor mannen, rijk aan biotine, dat het haar in stand houdt.

€32.95

Lees meer

3. Probeer een hoofdhuidbehandeling

. Try a Topical Treatment

Een haargroeisupplement bevordert de haargroei van binnenuit, maar een hoofdhuidbehandeling kan helpen om de haargroei ook van buitenaf te stimuleren. Het gebruik van beide behandelingen helpt om het haar weer te laten groeien na haaruitval door stress.

Wij zijn gek op ons innovatieve Hair Growth Serum. Dit haargroeiserum is samengesteld met ingrediënten zoals cafeïne en Anagain™ waarvan klinisch is bewezen dat ze de gezondheid van hoofdhuid verbeteren en de haargroei stimuleren. Bovendien zorgt de snel absorberende formule ervoor dat je haar er niet vet uitziet. Gebruik het serum dagelijks voor de beste resultaten.

HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum
Nieuw 🎉

Hair Growth Serum

Geconcentreerd haargroeiserum ontwikkeld met Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ en AnaGain™.

€59.95

Lees meer

4. Slaap voldoende

4. Get Enough Sleep<

Stress kan voor slapeloze nachten zorgen, waardoor het normale slaappatroon wordt verstoord. Dit kan de situatie verergeren. Probeer zeven tot negen uur per nacht slaap te krijgen.

Als je moeite hebt met slapen, zorg dan voor vaste rituelen. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op (zelfs in het weekend). Volg elke avond dezelfde routine, zodat je ontspannen naar bed gaat (de tips voor stressmanagement hieronder zijn wellicht een goede aanvulling!). Slaap in een donkere, koele ruimte en vermijd beeldschermen minstens een uur voor het slapengaan.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit
Bespaar tot 11%

Pure Bamboo Pillowcase, Wit

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

Lees meer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blauw HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blauw
Bespaar tot 30%

Pure Bamboo Pillowcase, Blauw

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

€21.56

Lees meer

5. Omgaan met stress

5. Manage Stress

Als je wilt weten hoe je haaruitval door stress kunt herstellen, is het belangrijk om te weten hoe je kunt omgaan met stress. Waarom? Omdat het haar na haaruitval door stress alleen kan aangroeien nadat de stress is weggenomen. Technieken voor stressmanagement kunnen je hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Yoga – Meld je aan voor een yogales of zet thuis een YouTube-video aan. Er bestaan veel verschillende soorten yoga, dus verken alle mogelijkheden als je denkt dat deze uitstekende ontstressmethode niks voor jou is.
 • Meditatie – Meditatie is een geweldige voordelige manier om stress te verlichten. Ga in een comfortabele houding zitten, sluit je ogen en probeer je op je ademhaling te concentreren. Telkens als je gedachten afdwalen, richt je je weer op je ademhaling. Begin met 5 minuten mediteren per dag en werk geleidelijk toe naar langere sessies. Als je meditatie moeilijk vindt, probeer dan eens begeleide meditatie. Er zijn veel video’s voor begeleide meditatie te vinden op YouTube.
 • Ademhalingsoefeningen – Ademhalingsoefeningen kunnen stressverlagend werken en de concentratie verbeteren. Probeer verschillende ademhalingstechnieken zoals box breathing, wisselende neusgat-ademhaling en 4-7-8 ademhaling. Hiervoor is YouTube ook een geweldige bron!
 • Houd een dagboek bij – Als je merkt dat je gedachten op hol slaan, kan het bijhouden van een dagboek een goede manier zijn om je hoofd tot rust te brengen. Of je nu papier en potlood gebruikt, of je gedachten op je computer typt, het bijhouden van een dagboek is een goede manier om stress de baas te blijven.
 • Ga naar buiten – Geloof het of niet, maar tijd doorbrengen in de buitenlucht is een effectieve manier om stress te verminderen. Frisse lucht heeft gewoon iets rustgevends! Bonuspunten als je buiten sport of mediteert.
 • Begeleiding of therapie – Tot slot kan het raadplegen van een professional een wereld van verschil maken als je een stressvolle periode doormaakt. Een gediplomeerde therapeut of psycholoog kan je helpen om trauma’s te verwerken en effectieve technieken aanleren om stress te verminderen.

Iedereen is anders, dus probeer een paar verschillende technieken en kijk wat voor jou het beste werkt!

6. Geef je haar een volumeboost

6. Boost Root Volume

Terwijl je haarzakjes herstellen van haaruitval door stress kun je bepaalde stylingproducten gebruiken om je haar er voller uit te laten zien. Bijvoorbeeld Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Deze leave-in behandeling voor de hoofdhuid geeft je haar onmiddellijk volume en blaast futloos, dof haar nieuw leven in. Bovendien bevat deze volumebooster ingrediënten zoals biologische rozemarijnolie en RootBioTec™, die de gezondheid van hoofdhuid verbeteren en de haargroei stimuleren.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Een kalmerende behandeling voor een jeukende, droge hoofdhuid, verrijkt met RootBioTec™ tegen haaruitval.

€29.95

Lees meer

7. Masseer je hoofdhuid

7. Massage Your Scalp

Een andere manier om de hoofdhuid gezond te houden, is door hoofdhuidmassage. Hair & Scalp Detox Scrub bevat gemalen abrikozenpit om de huid op milde wijze van dode huidcellen, overtollig talg en productresten te ontdoen. Hierdoor wordt de hoofdhuid heerlijk schoon en fris. Gebruik de scrub samen met onze Scalp Massage Brush voor het beste resultaat.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Verkoopt snel ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Verfrissende scrub voor de droge, jeukende of vette hoofdhuid.

€26.95

Lees meer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Verkoopt snel ⚡️

Scalp Massage Brush

Hoofdhuid massage borstel voor een zachte peeling en ontspannende stimulatie.

€12.95

Lees meer

8. Gebruik een shampoo voor haargroei

Use a Hair Growth Shampoo

Haaruitval door stress kan ook worden hersteld met een speciale shampoo voor haaruitval. Hairlust biedt haargroei shampoo’s voor alle haartypes, waaronder vrouwenhaar, mannenhaar, krullend haar en blond haar. Elke shampoo reinigt het haar op milde wijze en herstelt de haarstrengen met veganistische eiwitten.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Verkoopt snel ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfaatvrije shampoo met eiwitten die optimale omstandigheden creëren voor een gezonde haargroei.

€23.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Verkoopt snel ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo voor mannen tegen haaruitval, verrijkt met AnaGain™ en biologische rozemarijn.

€23.95

Lees meer

Kun je haaruitval door stress voorkomen?

Nu je bekend met het verband tussen stress en haaruitval, én je weet hoe je stress door haaruitval kunt herstellen, vraag je je misschien af hoe je haaruitval door stress kunt voorkomen.

Het allerbelangrijkste is dat je effectieve technieken leert om stress te beheersen. Stressmanagement kan je helpen met ontspannen en zo haaruitval door stress voorkomen.

Aangezien men vermoedt dat stress invloed heeft op het functioneren van de haarzakjes, kan haaruitval door stress ook worden voorkomen door de hoofdhuid gezond te houden. Producten die de hoofdhuid ondersteunen zijn bijvoorbeeld:

We hopen dat dit artikel je heeft laten zien hoe je haaruitval door stress kunt herstellen. Heb je ooit te maken gehad met haaruitval door stress? Laat dan hieronder een reactie achter.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 56.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Werken haargroei serums echt? Lees meer over haarserums en haaruitval serums.

  Werken haargroei serums echt? Voordelen & hoe je deze gebruikt

 • Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

  Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

 • Scrub jij je hoofdhuid? Verwen je scalp met een hoofdhuidscrub!

  Hoofdhuid scrub: het belang van een scalp scrub en je haar scrubben!

 • Hurtigere voksende hår

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

 • Hvordan får man tykkere hår? 10 nemme tips til sundt og fyldigt hår

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

Bekijk alle artikelen