Alopecia areataBekijk alle artikelen

Alopecia areata: 7 methoden om de haargroei bij alopecia te stimuleren

Wordt jouw haaruitval mogelijk veroorzaakt door een auto-immuunziekte? Als je te maken hebt met snel, onregelmatig verdeeld haarverlies, zou de auto-immuunziekte alopecia areata wel eens de boosdoener kunnen zijn.

Alopecia areata, ook bekend als kale plekken op het hoofd, is een auto-immuunziekte die vaak haaruitval op bepaalde delen van het lichaam veroorzaakt. Hoewel de haaruitval door alopecia areata meestal niet blijvend is, bestaat er geen geneesmiddel voor deze aandoening. Sommige alopecia areata behandelingen kunnen echter wel helpen om het haar sneller terug te laten groeien.

Lees verder om meer te weten te komen over alopecia areata, het stimuleren van de haargroei bij alopecia en welke alopecia areata behandelingen er beschikbaar zijn.

Inhoud

Wat is alopecia areata?

Vele vragen zich af: wat is alopecia areata nu? Wel, alopecia areata is een veel voorkomende auto-immuunziekte die onvoorspelbaar, onregelmatig verdeeld haarverlies en kale plekken veroorzaakt. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers zoals bacteriën en virussen, maar het immuunsysteem van mensen met alopecia areata valt per vergissing de eigen haarzakjes aan, wat leidt tot haaruitval en kale plekken op het hoofd.

Gelukkig is haaruitval door alopecia areata niet blijvend. Aangezien de haarzakjes niet permanent beschadigd raken, kan het haar met behulp van de juiste behandeling weer teruggroeien (later vertellen we je meer over het stimuleren van de haargroei bij alopecia).

Hoewel kale plekken op het hoofd door alopecia areata meestal niet permanent van aard zijn, bestaat er geen geneesmiddel voor de aandoening zelf. Sommige alopecia areata behandelingen kunnen echter wel helpen om het haar sneller terug te laten groeien.

Vormen van alopecia

Alopecia areata heeft alleen gevolgen voor de hoofdhuid en openbaart zich na de haaruitval als kleine, gladde kale plekken op het hoofd. In sommige gevallen breiden deze kale plekken op het hoofd zich uit tot al het haar op de hoofdhuid is uitgevallen. Deze aandoening staat bekend als alopecia totalis. Het haarverlies kan zich ook verspreiden over de rest van het lichaam, deze aandoening wordt alopecia universalis genoemd.

Maar geen paniek! De meeste gevallen van alopecia ontwikkelen zich niet tot alopecia totalis of alopecia universalis. Hoewel alopecia areata enigszins gebruikelijk is, zijn alopecia totalis en alopecia universalis zeer zeldzaam.

Korte feitjes over alopecia areata

 • Wereldwijd lijden maar liefst 147 miljoen mensen aan alopecia areata.
 • Volgens Alopecia UK groeit het haar bij vier van de vijf mensen met alopecia binnen één jaar van haaruitval weer terug, zonder enige alopecia areata behandeling.
 • 20% van de mensen met alopecia areata hebben een familielid met dezelfde aandoening.
 • Er bestaat geen geneesmiddel voor alopecia areata.

Wanneer begint alopecia areata meestal?

Haaruitval door alopecia areata kan op elke leeftijd optreden en betreft alle rassen en geslachten. De meeste gevallen ontstaan echter voor het 30e levensjaar. Daarom wordt alopecia areata vaak geassocieerd met kinderen en tieners.

Alopecia areata kan ook terugkeren nadat het haar weer is teruggegroeid. Bij veel mensen zijn haaruitval en kale plekken op het hoofd iets waar zij hun hele leven mee worstelen. Bij andere mensen komt de aandoening nooit meer terug, nadat het haar weer is aangegroeid.

Een gezonde voeding en levensstijl zijn belangrijk en kunnen een groot verschil maken bij het normaliseren van de haargroeicyclus.

Waardoor wordt alopecia areata veroorzaakt?

Er wordt verondersteld dat alopecia areata een genetische oorzaak heeft. Volgens Alopecia UK heeft ongeveer één op de vijf mensen met alopecia een familielid met dezelfde aandoening.

Aangezien alopecia areata een auto-immuunziekte is, hebben mensen met alopecia ook vaker familieleden met andere auto-immuunziekten zoals psoriasis, astma, allergieën en lupus.

Wetenschappers weten echter niet precies wat deze auto-immuunrespons teweegbrengt. Sommige mensen met alopecia areata geloven dat stress een trigger is, maar er bestaat geen klinisch bewijs dat dit voor alle gevallen van alopecia geldt.

Alopecia areata is niet besmettelijk en wordt niet veroorzaakt door een tekort aan vitaminen of mineralen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Kenmerken & symptomen van alopecia areata

Als je je afvraagt of je alopecia areata hebt, zijn dit enkele kenmerken en symptomen om op te letten:

1. Ronde of onregelmatige kale plekken op het hoofd

Alopecia areata

Plekken van haaruitval met de grootte van een muntstuk zijn een klassiek symptoom van alopecia areata. Alopecia begint meestal met een kleine, gladde kale plek op het hoofd. De haaruitval kan onregelmatig blijven of zich verspreiden tot al het haar op de hoofdhuid is uitgevallen.

2. Tintelingen

Alopecia areata tintelingen

Sommige mensen met alopecia ervaren een licht tintelend gevoel op de hoofdhuid.

3. Aanzienlijke haaruitval binnen een korte periode

Alopecia areata haaruitval

In tegenstelling tot alopecia androgenetica (een andere veel voorkomende vorm van haaruitval die zich zeer langzaam ontwikkelt – denk aan een terugtrekkende haarlijn), veroorzaakt alopecia areata vrij snel zichtbare haaruitval en kale plekken op het hoofd.

4. Volledige haaruitval op de hoofdhuid

alopecia totalis

In sommige gevallen kan alopecia verder gaan dan onregelmatig haarverlies. Deze vorm van haaruitval wordt alopecia totalis genoemd.

5. Haaruitval over het hele lichaam

alopecia universalis

In het geval van alopecia universalis kan al het lichaamshaar uitvallen.

Diagnose & behandeling van alopecia areata

Als je kale plekken op het hoofd opmerkt, maak dan een afspraak met je dermatoloog. Onthoud dat hoe minder haaruitval er optreedt, hoe groter de kans is dat je haar volledig terug zal groeien.

Je huisarts kan de diagnose alopecia areata mogelijk al stellen door naar je haaruitval of kale plekken te kijken, maar meer informatie (zoals familiegeschiedenis of bloedonderzoek) kan benodigd zijn om een alopecia areata behandeling te starten.

Hoewel er geen geneesmiddel bestaat voor alopecia, kan je dermatoloog alopecia areata behandelingen aanbieden, zoals hormooncrèmes en -injecties, om de symptomen te helpen bestrijden. Er is echter geen garantie dat deze alopecia areata behandelingen ook de haargroei zullen bevorderen.

Maar geen paniek! In veel gevallen van alopecia groeit het haar vanzelf weer terug, zonder alopecia areata behandelingen. Het terug groeien van het haar kan enkele maanden of jaren duren, echter kan je de haargroei stimuleren door middel van haargroeimiddelen. Soms groeit het haar wit terug, vooral na de eerste keer haaruitval door alopecia.

De kans dat het haar terug groeit na alopecia is groter wanneer er minder haaruitval is opgetreden, dus wacht niet te lang met een bezoek aan je huisarts wanneer je de eerste symptomen van alopecia opmerkt.

7 tips om haargroei bij alopecia te stimuleren

Naast het bezoeken van je dermatoloog voor medische alopecia areata behandelingen, kun je deze tips en producten proberen. Let op, hoewel sommige van deze producten de haargroei bij alopecia kunnen stimuleren, kunnen ze de vorming van nieuwe kale plekken op het hoofd niet voorkomen.

1) Neem haargroei supplementen

Neem haargroei supplementen

Zoals we al aangaven, is er geen verband aangetoond tussen vitaminetekorten en alopecia. Het nemen van een haaruitval vitamines, zoals deze, kan er wel voor zorgen dat je haar zo efficiënt mogelijk groeit. Dankzij de unieke combinatie van biotine, vitamine C, vitamine E, zink en foliumzuur, bevatten deze haargroei supplementen alles wat je haarzakjes nodig hebben om de haargroei te optimaliseren. Bovendien zijn ze verkrijgbaar als gummies die heerlijk smaken en ook nog eens suikervrij zijn!

2) Gebruik een milde shampoo & conditioner

Gebruik een milde shampoo en conditioner

De producten die je gebruikt om je haar te wassen kunnen bijdragen aan alopecia areata. Door je blootstelling aan agressieve chemicaliën te verminderen, beperk je de ontstekingsreactie in je lichaam. Het gebruik van een milde shampoo en conditioner kan een mogelijke alopecia areata behandeling zijn. Veel shampoos en conditioners zitten boordevol ingrediënten die bekend staan om hun irriterende werking op de gevoelige huid.

Kies daarom voor een shampoo en conditioner met natuurlijke ingrediënten die de haargroei bevorderen, zoals de biologische Grow Perfect™ Duo. Deze shampoo en conditioner bieden niet alleen een mildere reiniging maar voeden het haar ook met een unieke combinatie van bewezen ingrediënten die de haargroei stimuleren, zoals Anagain™ en rozemarijnolie.

Werkt een shampoo tegen haaruitval echt? Lees meer in onze blog.

3) Boost de circulatie in je hoofdhuid

Bevorder de circulatie in je hoofdhuid

Een andere alopecia areata behandeling is het stimuleren van de doorbloeding in je hoofdhuid. Waarom? Bloed voert de vitaminen en mineralen uit je voeding naar de haarzakjes – een betere doorbloeding betekent dat je haarzakjes meer voedingsstoffen ontvangen, zodat de groei van gezond, nieuw haar optimaal verloopt.

Een manier om de doorbloeding van je hoofdhuid te stimuleren is door je hoofdhuid regelmatig met je vingers te masseren of hoofdhuid scrubben. Het aanbrengen van muntolie kan de circulatie ook stimuleren, daarom raad ik de biologische Grow Perfect™ Thickening Spray en Scalp Delight™ Detox Scrub van Hairlust aan. Het gebruik van de Grow Perfect™ Thickening Spray kan de gezondheid van je hoofdhuid bevorderen en dun haar direct meer hair volume geven. De Scalp Delight™ Detox Scrub verwijdert opgebouwd talg, haarproducten en resten uit hard water, zodat je haar er voller uitziet.

4) Verlaag je stressniveau

Verlaag je stressniveau

Er bestaat anekdotisch bewijs dat stress en haaruitval samen gaan, en daardoor stress een rol kan spelen bij het opvlammen van alopecia areata, daarom kan het verlagen van je stressniveau een andere alopecia areata behandeling zijn. Er zijn veel manieren om stress en angst te verminderen, dus experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt. Dit zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

 • Een dagboek bijhouden
 • Yoga
 • Aromatherapie
 • Meditatie
 • Een muziekinstrument bespelen of muziek luisteren
 • Knutselen, tekenen en schilderen
 • Sporten
 • Buiten zijn
 • Met huisdieren spelen
 • Acupunctuur

5) Draag zonnebrandcrème

Gebruik zonnebescherming voor haar

Een van de belangrijkste functies van je haar is het beschermen van je hoofdhuid tegen zonschade. Bij haaruitval door alopecia areata kan je hoofdhuid worden blootgesteld aan UV-straling. Dit verhoogt niet alleen het risico op huidkanker, maar kan het teruggroeien van nieuw haar ook in de weg staan.

Draag haar zonnebrand of een hoed om je hoofdhuid te beschermen wanneer je voor langere tijd buiten bent.

6) Volg een ontstekingsremmend dieet

Volg een ontstekingsremmend dieet

Suiker, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen kunnen een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken. Sommige mensen zijn van mening dat het vermijden van levensmiddelen die tot veel voorkomende voedselallergieën behoren, zoals noten, gluten en zuivel, de immuunrespons in het lichaam kunnen verminderen. Daarom zou het volgen van een ontstekingsremmend dieet met weinig suiker en geen alcohol ook kunnen werken als een alopecia areata behandeling.

Het kan moeilijk zijn om grote veranderingen in je dieet door te voeren. Als je deze alopecia areata behandeling overweegt, begin dan met geleidelijke, kleine veranderingen. Na verloop van tijd kun je misschien identificeren welke voedingsmiddelen voor jou triggers zijn.

Probeer daarnaast voedingsmiddelen met bewezen ontstekingsremmende eigenschappen op te nemen in je eetpatroon. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn onder andere groene bladgroenten, bessen, kurkuma, broccoli, gember, kokosolie, wilde zalm en bouillon van soepbotten.

Er is geen garantie dat het eten van een ontstekingsremmend dieet zal werken als een effectieve alopecia areata behandeling, maar het kan zeker geen kwaad om gezond te eten!

7) Etherische oliën

Etherische oliën

Sommige etherische oliën staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen die als alopecia areata behandeling kunnen werken. Lavendelolie kan bijzonder nuttig zijn om de haargroei te stimuleren. Een onderzoek uit 2016 heeft aangetoond dat het aanbrengen van lavendelolie op de huid het aantal en de diepte van de haarzakjes deed toenemen. Lavendelolie bevordert ook de ontspanning en een gevoel van kalmte, wat kan helpen om stress te verminderen. Rozemarijn is een andere etherische olie die de haargroei mogelijk kan bevorderen. Een onderzoek uit 2015 gaf aan dat rozemarijnolie de haargroei effectief stimuleerde. Het gebruik van deze oliën tijdens het masseren van je hoofdhuid kan de haargroei bij alopecia stimuleren.

Sommige mensen zijn echter zeer gevoelig voor etherische oliën. Meng de etherische olie voor de zekerheid altijd met een basisolie zoals kokosolie. Test een kleine hoeveelheid van het mengsel op de binnenzijde van je arm voordat je het op je hoofdhuid aanbrengt om er zeker van te zijn dat er geen allergische reactie ontstaat. Als het op je hoofdhuid aankomt, is voorkomen beter dan genezen!

Alopecia Areata - Veelgestelde vragen

 • 1. Wat is alopecia areata?

  Alopecia areata is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door fragmentarisch haarverlies doordat het immuunsysteem per ongeluk de haarzakjes aanvalt.

 • 2. Is alopecia areata blijvend?

  Hoewel de kale plekken op het hoofd door alopecia areata meestal niet permanent zijn, omdat de haarzakjes niet worden vernietigd, is er voor de aandoening zelf geen genezing mogelijk.

 • 3. Wat veroorzaakt alopecia areata?

  Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, speelt genetica een rol en kunnen personen met alopecia areata familieleden hebben met andere auto-immuunziekten.

 • 4. Hoe wordt alopecia areata behandeld en gediagnosticeerd?

  De diagnose bestaat uit onderzoek door een dermatoloog, soms aangevuld met familiegeschiedenis of bloedonderzoek. Behandelingsopties omvatten steroïde crèmes, injecties en andere medische interventies.

 • 5. Zijn er veranderingen in levensstijl of producten die kunnen helpen bij haargroei?

  Supplementen voor haargroei, zachte haarverzorgingsproducten, hoofdhuidmassages, technieken voor stressvermindering, gebruik van zonnebrandcrème, ontstekingsremmende voeding en essentiële oliën worden aanbevolen om de hergroei te bevorderen.

Als je alopecia areata hebt, ben je zeker niet de enige. Maar elke vorm van haaruitval kan zeer verontrustend zijn en er zijn veel verschillende haaruitval oorzaken. Daarom zoeken veel mensen met alopecia areata en andere vormen van haaruitval steun bij een lotgenotengroep.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • terugtrekkende haarlijn

  Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haaruitval mannen

  Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

 • haar sneller laten groeien

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

Bekijk alle artikelen