haaruitval na bevallingBekijk alle artikelen

Extreme haaruitval na de bevalling? Wat je moet weten & 5 haartips

Er zijn zoveel dingen om over na te denken en te plannen met een pasgeboren baby. De kans is dus groot dat je als aanstaande moeder niet bezig bent met haaruitval na de bevalling.

Je haar is natuurlijk niet het belangrijkste in deze periode van je leven, maar veel nieuwe moeders hebben jammer genoeg wel last van haaruitval na de bevalling. We bedoelen hier echt plukken haar die uitvallen! Hoewel haaruitval na de bevalling volkomen normaal is, weten we dat het ook stressvol is om haarverlies na de bevalling te ervaren, zeker met alle andere veranderingen die zich voordoen met je uiterlijk.

Dus wat veroorzaakt extreme haaruitval na de bevalling en wat kun je eraan doen? Lees vlug verder om alles te weten te komen over haaruitval na de bevalling!

Inhoud

Wat veroorzaakt haaruitval na de bevalling?

Voordat we het gaan hebben over haaruitval na de bevalling, moeten we het hebben over wat er met je haar gebeurt tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen ervaren gezonder, glanzender en dikker haar tijdens hun zwangerschap.

Hoe dat komt? Nou, haar groeit in een cyclus van drie fasen: de groeifase, de rustfase en de verharingsfase. Elke haar is op een andere fase in de cyclus, waardoor mensen elke dag een beetje haar verliezen, ook wel hair shedding genoemd, in plaats van in één keer te verharen, zoals veel dieren.

haargroei fases

Tijdens de zwangerschap zorgen de verhoogde oestrogeenniveaus voor een langere groei- en rustfase van je haarcyclus. Omdat je minder haar verliest ziet je haar er dikker en voller uit dan normaal. Het totale volume van het haar op je hoofd neemt zelfs toe met naar schatting 38%. Daarom zeggen veel vrouwen dat hun haar er nog nooit zo goed uitzag als tijdens hun zwangerschap!

Het is pas na de geboorte dat het haarverlies begint, vandaar de naam “postpartum haaruitval”. Na de zwangerschap zullen je hormonen terugkeren naar hun normale niveau. Het “extra” haar dat je lichaam heeft vastgehouden zal weer uitvallen, wat resulteert in haarverlies na de bevalling. Dit fenomeen noemen we telogen effluvium.

Een schone, goed gehydrateerde en gezonde hoofdhuid is de sleutel tot dikker en gezonder haar.

 

Telogen effluvium kan ook voorkomen wanneer een fysiek of psychologisch trauma ervoor zorgt dat er meer haar dan normaal overgaat van de groeifase naar de rustfase. Als je ooit haar hebt verloren na een vervelend geëindigde relatie of een flinke griep, dan weet je waar we het over hebben. Omdat een geboorte behoorlijk fysiek traumatisch is, vooral als je een moeilijke bevalling of keizersnee hebt gehad, spreekt het voor zich dat telogen effluvium haaruitval zou veroorzaken.

Wanneer begint haaruitval na de bevalling?

Je kunt haarverlies na de bevalling ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling verwachten. Als je borstvoeding geeft, heb je misschien geen last van haaruitval na de bevalling totdat je begint met flesvoeding of vast voedsel.

Houd er rekening mee dat niet alle vrouwen last hebben van haaruitval na de bevalling. Als je na zes maanden nog geen merkbare verandering in de dikte van je haar ziet, dan ben je misschien een van de gelukkigen die geen haarverlies na de bevalling heeft!

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Hoeveel haaruitval na de bevalling is normaal?

Hoewel extreme haaruitval na de zwangerschap drastisch kan zijn, is het eigenlijk heel normaal als je een nieuw leven op de wereld brengt. De hoeveelheid haarverlies na de bevalling varieert, maar gemiddeld verliezen vrouwen maar liefst 30% van hun haar.

Maar hoe ziet haarverlies na de bevalling er eigenlijk uit? Je zult waarschijnlijk veel meer haar vinden in je haarborstel of in het doucheputje na het wassen van je haar. Sommige vrouwen met haaruitval na de bevalling hebben last van dunner haar rond de haarlijn. Andere tekenen van haaruitval na de bevalling zijn een meer zichtbare scheiding en een dunnere paardenstaart.

De onderstaande voor en na foto's tonen de resultaten van vrouwen die haaruitval na de bevalling hebben meegemaakt. De voor-foto’s tonen een normale hoeveelheid haaruitval na de zwangerschap. Al deze vrouwen gebruikten haargroeiproducten om hun haar snel terug te krijgen en de na-foto’s tonen de verbetering na 1-3 maanden gebruik van het Hairlust haar supplementen.

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

De resultaten kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar zichtbare resultaten treden meestal op na 2-4 maanden gebruik.

Kun je haarverlies na de zwangerschap voorkomen?

Nee. Helaas, maar er is niet echt iets wat je kunt doen om haaruitval na de bevalling te voorkomen. Maar probeer het anders te zien: Je verliest niet al je haar, maar je verliest gewoon het haar dat je niet verloor tijdens de zwangerschap.

Je kunt echter wel de extreme haaruitval na de zwangerschap minimaliseren door een behandeling te zoeken en bepaalde haarverzorgingstechnieken te gebruiken (daarover later meer).

Verergert haaruitval bij volgende zwangerschappen?

Technisch gezien maken opeenvolgende zwangerschappen het haarverlies na de bevalling niet erger. Als je zwangerschappen echter dicht bij elkaar liggen, geef je je haar misschien niet genoeg tijd om terug te groeien na de geboorte en kan je haar er na de volgende zwangerschap wat dunner uitzien. Hoewel je na de geboorte dezelfde hoeveelheid haaruitval hebt, begin je de volgende zwangerschap dan wel met minder haar. Dit creëert de illusie dat het haarverlies na de bevalling erger wordt met opeenvolgende zwangerschappen.

Ook je leeftijd is van invloed. Ons haar wordt fijner en dunner naarmate we ouder worden, dat hoort er gewoon bij! Als je een aantal jaren in een cyclus van haaruitval na de bevallingen hergroei doorbrengt, zou je aan het einde van deze levensfase sowieso minder haar kunnen hebben. Dat is natuurlijk en normaal. Maar als je denkt dat de haaruitval na je bevalling wel erg extreem is, is het natuurlijk wel verstandig om naar je huisarts te gaan om het over andere potentiële oorzaken en behandelingen te hebben.

De beste remedie tegen haarverlies na de zwangerschap

Haaruitval en stress kunnen je situatie lastiger maken, maar haaruitval na de bevalling kan extra lastig zijn omdat je ook al zoveel andere veranderingen hebt.

Herstel van haaruitval na de zwangerschap is voor iedereen anders, maar je kunt verwachten dat je haar ergens tussen drie maanden en een jaar na de bevalling herstelt. Gelukkig zijn er twee eenvoudige postpartum behandelingen tegen haaruitval die je kunt proberen om je haar sneller terug te laten groeien na haarverlies na de zwangerschap.

1. Eet gezond

Je haarfollikels hebben een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen nodig om efficiënt nieuw haar te laten groeien en te herstellen van haaruitval na de bevalling. De beste manier om aan die mineralen en vitamine voor haar te komen is met een gevarieerd eetpatroon dat veel eiwitten, fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten bevat.

2. Neem vitamines

Je bent een drukke kersverse moeder, dus we begrijpen dat het niet altijd gemakkelijk is om je dagelijkse dosis groenten binnen te krijgen als je voor een pasgeboren baby zorgt. Daarom raden wij Hair Formula Gummies for Women aan voor de behandeling van haarverlies na de bevalling! Wij maken ze met alle vitaminen en mineralen die je haarfollikels nodig hebben om je haar opnieuw te laten groeien na haarverlies na de bevalling. Hiernaast zul je ze niet snel vergeten te nemen, aangezien ze in een heerlijke gummy zijn. Wij raden aan om je huisarts te raadplegen voordat je middelen tegen haaruitval bij vrouwen, zoals supplementen, gebruikt voor de behandeling van haaruitval na de bevalling. Het is echter heel normaal voor nieuwe moeders om haarsupplementen te gebruiken.

5 Tips om je haar dikker te laten lijken na haarverlies na de bevalling

Niet iedereen hoeft te weten dat je last hebt van haaruitval na de zwangerschap! Met deze eenvoudige haarverzorgingstrucs kun je het beste uit je haar halen tot je haar teruggroeit.

1. Gebruik andere producten

1. Gebruik andere producten

Als je normaalgesproken geen fijn haar hebt, heb je vast baat bij haarproducten voor meer volume in haar! Serieus, je zult versteld staan van het verschil dat goede haarverzorgingsproducten kunnen maken. Vervang om te beginnen je gewone shampoo en conditioner voor ons Grow Perfect™ Duo dat speciaal is ontwikkeld voor dunner wordend haar of het Split Fix™ Duo als je je wilt richten op het herstellen van beschadigd en breekbaar haar. Deze reinigingsduo's zijn samengesteld met voedende organische ingrediënten die het haar kracht en vocht geven, terwijl gespleten haarpunten, dunner wordend haar en breuk worden voorkomen. Dit betekent dat je het haar dat je nog hebt na postpartum haaruitval kunt vasthouden terwijl je nieuwe, gezonde haren groeien.

Gebruik als je haar schoon is onze Grow Perfect™ Thickening Spray op je wortels. Deze volumebehandeling creëert de ideale omstandigheden voor de hoofdhuid voor een gezonde haargroei, terwijl het volume van je haar bij de haaraanzet wordt gestimuleerd. Wil je juist haargroei stimuleren op bepaalde plekken op je hoofdhuid? Dan is het Grow Perfect™ Hair Growth Serum perfect voor jou! Dit geconcentreerde serum helpt jou om haargroei te stimuleren op specifieke plekken op je hoofdhuid.

2. Slaap lekker

Slaap lekker

Een andere manier om het haar dat je wel hebt na haarverlies na de bevalling te behouden is door je katoenen kussensloop te verruilen voor een bamboe kussensloop. Waarom? Omdat katoenvezels vrij ruw zijn en wanneer je op een katoenen kussensloop slaapt, zal al die wrijving je haar kwetsbaarder maken voor breuken, beschadiging en dofheid. Aan de andere kant is een bamboe kussensloop veel gladder, zodat je wakker wordt met zijdezacht, klitvrij haar.

Tip: Combineer het met een bijpassend bamboe dekbedovertrek. Deze luxe bamboe kussenslopen en dekbedovertrekken zijn er in 8 kleuren.

3. Wees voorzichtig met ontklitten

Wees voorzichtig met ontklitten

Zelfs de manier waarop je je haar borstelt kan een groot verschil maken als je last hebt van haarverlies na de zwangerschap. Als je te veel kracht gebruikt tijdens het ontwarren of de verkeerde tool gebruikt, loop je het risico om je haar te breken en extra haar te verliezen. In plaats daarvan raden we aan om onze Wet Hair Detangler Brush te gebruiken. De zachte borstelharen trekken je klitten zachtjes uit elkaar, zodat je je haar kunt ontwarren zonder dat het breekt. Bovendien masseren de borstels de hoofdhuid, wat de groei van nieuwe haren bevordert. Voor een betere handelbaarheid en extra voeding doe je wat leave-in conditioner in je haar voordat je je haar ontklit.

4. Gebruik geen hittetools

Gebruik geen hittetools

Gun je föhn, krultang en stijltang ook eens rust. Hoewel al deze tools geweldig zijn voor het stylen van je haar, kan de hitte je lokken uitdrogen en leiden tot meer breuk. Als je haaruitval hebt na de zwangerschap, kies dan voor warmtevrije kapsels wanneer dat mogelijk is, bijvoorbeeld krullen zonder hitte, of bescherm je haar met een heat protection spray, zoals de Thermal Shield™ Heat Protectant, om de potentiële schade te beperken.

5. Neem een ander kapsel

Neem een ander kapsel

Lijkt het niet alsof nieuwe moeders altijd voor een korter kapsel gaan, kort na de bevalling? Nou, dat is geen toeval! Lang haar is zwaar en al dat extra gewicht zorgt ervoor dat het haar er platter uitziet. Korter haar daarentegen is lichter en heeft dus meer veerkrachtig volume. Een drastische verandering is niet nodig - zelfs een paar centimeter zal een verschil maken (maar als je een pixie wilt mag dat natuurlijk ook!). Alleen je gespleten haarpunten afknippen helpt je haar al enorm!

Als je gehecht bent aan je lange lokken kun je ook tijdelijk extra volume krijgen door af en toe je scheiding te verplaatsen. Het klinkt zo simpel, maar het maakt echt een groot verschil!

Vergeet niet dat haaruitval na de zwangerschap volkomen natuurlijk en normaal is. Het is niets om zich voor te schamen. Het is gewoon een deel van deze spannende periode! Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen tegen haaruitval na de bevalling. Met deze tips tegen postpartum haaruitval haal je het beste uit je haar en voel je je op je best terwijl je herstelt van haarverlies na de zwangerschap.

Samenvatting: Haaruitval na de bevalling

  • Sommige vrouwen ondervinden geen veranderingen in de haargroei, terwijl anderen grote veranderingen ervaren. Let wel, elke zwangerschap is uniek.
  • Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met een toegenomen hoeveelheid haar. Het is dan ook niet ongewoon dat vrouwen zeggen dat ze tijdens hun zwangerschap de allerbeste periode ooit beleefden met hun haar!
  • De hoeveelheid "extra" haar die het lichaam tijdens de zwangerschap heeft vastgehouden, wordt na de zwangerschap afgestoten, met als gevolg een plotselinge toename van het haaruitval. Dit verschijnsel wordt telogen effluvium genoemd.
  • De werkelijke hoeveelheid haaruitval na de bevalling varieert van vrouw tot vrouw, maar gemiddeld verliest een vrouw tot 30% van haar haar.
  • Er is geen genezing voor haaruitval na de zwangerschap, maar je kunt jouw haaruitval weer onder controle krijgen en haaruitval verminderen door onder andere een vitaminerijk dieet te combineren met milde haarverzorgingstechnieken.
  • Als jouw haaruitval na 6-12 maanden zwangerschap niet minder is geworden, kan dat andere oorzaken hebben en moet je overwegen jouw arts te raadplegen.
  • Haaruitval na de zwangerschap wordt over het algemeen niet erger bij volgende zwangerschappen. Als er echter maar weinig tijd tussen uw zwangerschappen zit, geef je jouw haar na de bevalling misschien niet genoeg tijd om terug te groeien, waardoor jouw haar er na de volgende zwangerschap dunner uit kan zien.

  *Deze studies werden uitgevoerd door BASF. Voor meer informatie over de studies kun je terecht op www.personal-care.basf.com of www.carecreations.basf.com.

  Onze klanten zeggen

  Uitstekend

  4 van de 59.400+ reviews

  Gerelateerde artikelen

  Bekijk alle artikelen
  • terugtrekkende haarlijn

   Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

  • hoe krijg je dikker haar?

   Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

  • plotselinge haaruitval bij vrouwen

   Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

  • haaruitval mannen

   Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

  • haar sneller laten groeien

   Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

  Bekijk alle artikelen