haar porositeitBekijk alle artikelen

Haar porositeit gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

We kennen allemaal ons haartype: slag, krullend, steil of golvend. Maar weet je ook wat jouw haar porositeit is? Een beter begrip van jouw haar porositeit kan de manier waarop je voor je haar zorgt totaal veranderen en ervoor zorgen dat het er op zijn best uitziet (en aanvoelt). Ik zal je een gedetailleerde uitleg geven van elk porositeitsniveau, hoe je gemakkelijk jouw eigen haar porositeit thuis kunt identificeren en de beste producten voor elk type.

Haar is een vorm van zelfexpressie. Beachy golven, steil en glanzend haar, of misschien pronk je met volumineuze krullen die stuiteren en glanzen. Als het gaat om het stylen van ons haar, besteden we veel tijd aan het vinden van de beste producten voor krullend haar om onze natuurlijke krullen te verbeteren of een herstellend haarmasker om droog en pluizig haar te bestrijden. Maar er is één belangrijk element dat we vaak over het hoofd zien: haar porositeit.

Ik wist altijd al dat mijn haar dik, grof en golvend was, maar toen ik mijn haar porositeit identificeerde, veranderde dit volledig hoe ik voor mijn haar zorg. In dit artikel zal ik de verschillende porositeitstypen uitleggen en je helpen bij het identificeren van jouw eigen haar porositeit, terwijl ik je een lijst geef van must-have producten en verzorgingstips op basis van jouw porositeitniveau die jouw lokken er gezonder dan ooit uit zullen laten zien en aanvoelen.

Klaar voor een geheel nieuwe kijk op je haar? Laten we er verder in duiken.

Inhoud

Wat is haar porositeit?

Haar porositeit is het vermogen van jouw haar om producten, voedingsstoffen en vocht op te nemen en vast te houden. Het niveau van porositeit wordt voornamelijk bepaald door je genen, die de algehele vorm en grootte van jouw haarschubben beïnvloedt. Elke haar op jouw hoofd heeft een beschermende buitenste laag van haarschubben die overlappende schubcellen bevatten die openen om vocht door te laten en sluiten om het vast te houden. Bij sommige mensen blijven deze lagen van nature meer open en blootgesteld, terwijl anderen haarschubben hebben die genoeg openen om vocht op te nemen en vervolgens snel sluiten om het vast te houden.

What Is Hair Porosity

Hoe de haarschubben zich gedragen, heeft direct invloed op de haar porositeit en externe factoren spelen ook een rol. Bijvoorbeeld, het aanbrengen van hitte op je haar zal de haarschubben openen, terwijl een stortvloed van koud water ze zal dichtzegelen. De eerste stap om te bepalen welke producten het beste werken voor jouw haar, is het identificeren van jouw niveau van haar porositeit: laag, medium of hoog.

Wat is laag poreus haar?

Als je laag poreus haar hebt, zijn je haarschubben strak samengepakt. Dit maakt het moeilijk om hydratatie te absorberen en vocht in de haarschacht te laten doordringen. Hier zijn enkele kenmerkende tekenen dat je mogelijk laag poreus haar hebt:

  • Haarproducten worden niet gemakkelijk opgenomen en blijven op het oppervlak van je haar liggen
  • Je merkt dat er water parelt bovenop je haar wanneer je doucht
  • Je vindt het moeilijk om je haar volledig te doordrenken met water bij het wassen
  • Het duurt lang voordat je haar aan de lucht droogt (soms meer dan 8 uur)

Hoewel laag poreus haar langer duurt om te drogen dan medium of hoog poreus haar, heeft het wel voordelen. Laag poreus haar is doorgaans sterker, glanzender en gezonder uitziend dan hoog poreus haar, omdat de haarschubben platter liggen. Het is ook minder vatbaar voor gespleten haarpunten als je niet regelmatig hitte styling gebruikt.

Als je laag poreus haar hebt, zullen lichtgewicht laag poreus haar producten je beste vriend zijn bij het wassen en stylen. Kies daarom bij het kiezen van laag poreus haar producten voor formules met humectanten, zoals glycerine die helpen vocht in te trekken. Vermijd ultrarijke of zware boters en oliën, want deze zullen alleen maar op je haar blijven liggen, waardoor het er vettig en verzwaard uitziet.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Wat is hoog poreus haar?

Als je hoog poreus haar hebt, zoals ik, zal je haar gemakkelijk water en producten opnemen in de haarschacht, maar het zal niet lang vocht vasthouden. Dit komt doordat de haarschubben in hoog poreus haar meer verspreid zijn met openingen en ruimtes ertussen. Hier zijn enkele manieren om te bepalen of je hoog poreus haar hebt:

  • Je haar neemt snel water en andere hydraterende producten op
  • Je haar is vatbaar voor gebroken haar, beschadiging en gespleten haarpunten
  • Je haar voelt pluizig en droog aan
  • Je haar droogt snel aan de lucht

Hoog poreus haar kan genetisch zijn of veroorzaakt worden door beschadiging van chemische behandelingen, bleken en hitte styling tools. Mijn tip: voeg een diep hydraterende leave-in conditioner en herstellende proteïne behandeling toe aan je routine om de haarschacht te hydrateren en te repareren, je strengen te versterken en te beschermen tegen toekomstige schade.

Hoe kan ik weten of ik medium poreus haar heb?

Als je medium poreus haar hebt, gefeliciteerd! Het wordt algemeen beschouwd als de heilige graal van haar porositeit. Bij medium of normale haar porositeit zijn de haarschubben glad en goed uit elkaar geplaatst, niet te dicht op elkaar of te open. Dit zorgt ervoor dat vocht de haarschacht kan binnendringen, maar het niet gemakkelijk laat ontsnappen, zodat je strengen langer gehydrateerd blijven en ze voedingsstoffen vasthouden.

Zo kun je zien of je gezegend bent met normale of medium haar porositeit:

  • Je haar kan gemakkelijk worden gestyled en kan urenlang opsteekkapsels, krullen en andere stijlen vasthouden
  • Je haar neemt kleur goed op en vervaagt niet snel
  • Je strengen zien er gezond en glanzend uit
  • Het duurt niet te lang om je haar natuurlijk te laten drogen

Medium poreus haar vereist niet zo veel onderhoud, maar onthoud dat je haar porositeit in de loop van de tijd kan veranderen. Vermijd het overmatig behandelen van je haar met chemicaliën of blootstelling aan hitte om je perfecte haar porositeit te beschermen!

Hoe vind je de beste producten voor jouw haar porositeit?

We weten nu dat genetica een belangrijke rol spelen bij het bepalen of je laag of hoog poreus haar hebt, dus het kan niet gemakkelijk worden veranderd. Een uitgebreide haarverzorgingsroutine die is afgestemd op je specifieke porositeit niveau kan echter helpen bij het verbeteren van de handelbaarheid van je haar en het er gezond, glanzend en glad uit laten zien.

Voordat je je haarverzorgingsroutine volledig verandert, moet je bepalen of je hoog, medium of hoog poreus haar hebt. Ik zal een eenvoudige haar porositeit test voor thuis schetsen, zodat je gemakkelijk je haar porositeit niveau kunt bepalen en het productassortiment kunt selecteren dat het beste bij je past.

De haar porositeit test

How to Do the Hair Porosity Test

Je kunt gemakkelijk je haar porositeit bepalen vanuit het comfort van je eigen huis door een "drijf" test uit te voeren. Deze haar porositeit test is snel en gemakkelijk:

Was je haar met shampoo en spoel uit om eventuele productopbouw te verwijderen. Zodra je haar schoon en droog is, pluk je een enkele haarstreng uit je haar en hang deze in een glas water. Als de haarstreng aan de top drijft, heb je laag poreus haar, maar als het snel naar de bodem van het glas zinkt, heb je waarschijnlijk hoog poreus haar. Als de haarstreng rond het midden van het glas zweeft en langzaam door het water zakt, is het meestal medium poreus haar.

Nog niet overtuigd? Er zijn nog een paar andere haar porositeit tests die je thuis kunt proberen. Wrijf met je vinger langs een streng van je haar en voel hoe het aanvoelt. Vanwege de gesloten haarschubben, zal laag poreus haar glad en soepel aanvoelen. Hoog poreus haar heeft open haarschubben die ruw en grof aanvoelen bij aanraking. Als je een derde haar porositeit test wilt uitvoeren om er zeker van te zijn, probeer dan te kijken hoe snel je haar aan de lucht droogt; hoe sneller je haar droogt, hoe hoger de porositeit. Hoog poreus haar kan volledig aan de lucht drogen in ongeveer 2 uur, terwijl laag poreus haar meer dan 8 uur nodig kan hebben om niet langer vochtig aan te voelen.

4 Tips om laag poreus haar te verzorgen

Als je een haar porositeit test hebt uitgevoerd en hebt vastgesteld dat je laag poreus haar hebt, is het tijd om je haarverzorgingsproducten te heroverwegen. Van conditioners zonder proteïne tot clarifying shampoo, dit zijn de tips en laag poreus haar producten die je haar er op zijn best laten uitzien:

Gebruik conditioners zonder proteïne

Laag poreus haar houdt vocht beter vast dan andere haartypes, dus ze hebben niet zoveel proteïne nodig als hoog poreus haar. Te veel proteïne kan het haar er dof en droog laten uitzien en kan vatbaar zijn voor breuken, dus een conditioner zonder proteïne, zoals Grow Perfect™ Conditioner, is ideaal, omdat het gemakkelijk door het haar wordt opgenomen en waarschijnlijk geen ongewenste product opbouw veroorzaakt. Tip: verdun de conditioner met water en maak je haar nat voordat je de conditioner aanbrengt om te zorgen dat het product het beste kan worden opgenomen in het haar.

Kies lichtgewicht, hydraterende ingrediënten

Het sleutelwoord hier is lichtgewicht. Producten met zware oliën en boters hebben moeite om door de haarschubben te dringen en hebben de neiging om het haar te verzwaren, waardoor er een onaangename, vettige opbouw achterblijft. Kies in plaats daarvan bij het kiezen van laag poreus haar producten voor ultrahydraterende ingrediënten zoals glycerine of Aquaxyl™, een suikerafgeleide stof die intensieve (maar lichtgewicht!) hydratatie biedt voor het haar, de huid en de hoofdhuid.

Breng voorzichtig warmte aan om de haarschubben te openen

Bij het aanbrengen van de conditioner op je haar, breng je milde warmte aan om te helpen bij het openen van de haarschubben. Dit kan door middel van een stomer, warmtekap of droogkap. Als je geen van deze tools bij de hand hebt, kun je je haar bedekken met een douchemuts nadat je je conditioner hebt aangebracht om wat warmte op te bouwen.

Kies een clarifying shampoo

Ophoping van product kan een probleem zijn voor mensen met laag poreus haar. De dicht op elkaar gepakte haarschubben voorkomt vocht en product van het binnendringen van de haarschacht, waardoor het zich ophoopt op het oppervlak van je haar. Een sulfaatvrije clarifying shampoo zoals Scalp Delight™ Detox Scrub helpt de haarschubben te openen om vocht binnen te laten terwijl het vet, oliën en product verwijdert.

5 Onmisbare laag poreus haar producten

Het vinden van de juiste laag poreus haar producten is essentieel om je lokken gezond, fris en gehydrateerd te houden. Ik stel voor om te beginnen met een lichtgewichte shampoo en conditioner die je haar niet verzwaren. Grow Perfect™ Duo is een van mijn favorieten, geformuleerd met hardwerkende maar lichtgewicht ingrediënten die je lokken versterken en beschermen tegen toekomstige schade. Een dagelijks natuurlijke haarolie zoals Moisture Hero™ Hair Oil zal ook helpen bij het hydrateren van laag poreus haar dat behoefte heeft aan voeding. Deze olie is 100% natuurlijk afgeleid en bevat zes voedzame oliën die diep hydrateren zonder een vettig laagje achter te laten. Win-win.

Een pre-shampoo behandeling zoals Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm zal helpen om een barrière te creëren tussen de shampoo en je haar, waardoor jouw laag poreus haar beschermd wordt tegen de uitdrogende effecten van shampoo. Productopbouw is ook een veelvoorkomend probleem bij laag poreus haar, dus een hoofdhuid detox is essentieel. De Scalp Delight™ Bundle reinigt, exfolieert en voedt je hoofdhuid op een milde manier, verwijdert overtollig talg en productopbouw en laat je haar er direct verfrist uitzien en aanvoelen.

Tenslotte raad ik voor een extra dosis hydratatie altijd een voedende leave-in behandeling aan, zoals de Split Fix™ Leave-In Conditioner. Deze lichte spray zonder siliconen levert het benodigde vocht, voedingsstoffen en antioxidanten aan je haar voor een zachte en gezonde finish. Onthoud dat laag poreus haar producten voedend, hydraterend en lichtgewicht moeten zijn.

Hoe zorg je voor hoog poreus haar?

Mijn haar is dik, droog en hoog poreus en het houdt niet lang vocht vast. Bij het kiezen van de juiste producten voor hoog poreus haar zoals het mijne, moet je een ingrediëntenlijst met voedende boters en oliën aanhouden die je haren diep zullen hydrateren.

Andere belangrijke producten voor hoog poreus haar die je niet over het hoofd mag zien, zijn leave-in conditioners en sealers die helpen hydratatie vast te houden. Herstellende proteïne is ook cruciaal, omdat hoog poreus haar extra proteïne nodig heeft om vocht langer in de haarschacht vast te houden.

Voor dagelijkse styling gebruik je een hittebeschermer voordat je gaat föhnen of hitte styling tools gebruikt om je lokken te beschermen tegen beschadiging. Bij het wassen vermijd je heet water, omdat het de haarschubben verder zal openen. Kies in plaats daarvan voor lauw water of spoel je haar na het gebruik van een conditioner met koud water om je lokken vocht vast te laten houden voor een zachte, glanzende finish.

Wat zijn de beste producten voor hoog poreus haar?

Mijn haarstrengen zijn grof en droog, dus ik ben altijd op zoek naar de meest effectieve producten voor hoog poreus haar. Naar mijn ervaring is een sulfaatvrije shampoo en conditioner een must. Moisture Hero™ Duo is geformuleerd zonder sulfaten en reinigt zacht (zonder uit te drogen!), waardoor droog en pluizig haar de hoognodige vochtboost krijgt. Zoals ik hierboven al noemde, is een intensief proteïne haar behandeling zoals Protein Repair™ Hair Mask ook een essentieel product voor hoog poreus haar om de haarschubben te versterken en beschadiging te verminderen.

Voor het beste resultaat moet je ook een vochtinbrengende shampoo en conditioner toevoegen aan je routine. Moisture Hero™ Shampoo en Moisture Hero™ Conditioner zijn speciaal geformuleerd met een mix van diep hydraterende plantaardige ingrediënten en gehydrolyseerde proteïne om ultra-poreus, droog haar aan te vullen en te herstellen. Als je hoog poreus haar hebt dat krult, dan geven de Curl Crush™ Bundle, Curl Crush™ Duo en Curl Crush™ Co-Wash je alles wat je nodig hebt om pluizige, doffe krullen te transformeren in glanzende en gedefinieerde krullen met gezond volume en veerkracht.

Tenslotte, een hittebeschermer. Zoals ik eerder in dit artikel al heb genoemd, moet dit op je lijst staan met must-have producten voor hoog poreus haar. Thermal Shield™ Heat Protectant is lichtgewicht en siliconenvrij, waardoor je haar wordt beschermd tegen beschadiging, breuk en pluishaar. Een paar sprays van deze natuurlijk hydraterende spray gaan lang mee.

Verzorgingstips voor medium poreus haar

Haar met medium porositeit is over het algemeen het gemakkelijkst te verzorgen. Dit porositeit niveau is in balans met lossere haarschubben die ruimte bieden voor vocht om binnen te komen, maar niet te veel openen zodat voedingsstoffen of hydratatie kunnen ontsnappen.

Als je het geluk hebt om goed gebalanceerd haar met medium porositeit te hebben, kun je de meeste haarproducten gebruiken en geweldige resultaten zien. Je kunt gemakkelijk ingrediënten toevoegen zoals de rijke oliën en boters die je misschien vindt in producten voor hoog poreus haar, of de lichtgewicht sprays en verhelderende shampoos die worden aanbevolen voor laag poreus haar.

Gespleten haarpunten kunnen een probleem zijn voor alle haartypes - inclusief haar met medium porositeit - dus een sulfaatvrije shampoo en conditioner zoals Split Fix™ Duo zal helpen schade en gespleten punten tegen te gaan door je vochtgehaltes aan te vullen. Je kunt ook een meer intensieve behandeling een keer per week toevoegen, zoals Split Fix™ Hair Mask, om je haar sterker te maken, breuk te verminderen en gezonde haargroei te bevorderen.

Hoe kan je je haar porositeit beschermen?

In dit artikel heb ik de beste laag poreus haar producten aanbevolen, must-have producten voor hoog poreus haar laten zien en alles daartussenin. Als je die extra boost wilt, volg dan deze gouden regels om je haar porositeit verder te beschermen:

Toen ik leerde hoe ik mijn hoog poreus haar op de juiste manier moest verzorgen, veranderde dit volledig de look en feel van mijn haar. Ik hoop dat het voor jou hetzelfde transformerende effect zal hebben.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

    De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

  • Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

    Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

  • De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

    De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

  • beste haarolie voor droog haar

    Beste haarolie voor droog haar - 9 redenen om natuurlijke haarolie te gebruiken

  • leave-in conditioner spray

    Leave-in conditioner: waarom heb je het nodig en hoe gebruik je het?

Bekijk alle artikelen