Curly Girl MethodeBekijk alle artikelen

Dé Curly Girl methode: Mijn favoriete CG producten & stappenplan

Als je krullend haar hebt, weet je vast dat het in bedwang houden van je haar een ware strijd kan zijn. Of je nu golvend, krullend of kroezend haar hebt, de curly girl methode kan je helpen om de uitstraling en gezondheid van jouw haar drastisch te veranderen.

Starten met de curly girl method (en het vinden van cg producten) is echter makkelijker gezegd dan gedaan, vanwege de ontelbare blogposts en video’s met vaak tegenstrijdige adviezen.

Daarom heb ik deze handleiding samengesteld! Lees verder en ontdek het curly girl methode stappenplan. Ik vertel je hoe je cg methode producten kunt vinden en hoe je de curly girl methode kunt toepassen (inclusief co-washing). Met wat tijd en de juiste kennis maak je binnen no time je eigen Curly Girl Methode voor en na foto’s!

Inhoud

Wat is de Curly Girl methode precies?

De curly girl methode is een unieke vorm van haarverzorging en styling voor natuurlijk krullend haar. De cg methode adviseert het gebruik van cg producten en bepaalde stylingtechnieken om de gezondheid van je haar te verbeteren, krullen te verzorgen en te accentueren, maar ook om pluishaar te verminderen.

Haarstylist en krulexpert Lorraine Massey liet de wereld begin jaren 2000 kennis maken met de curly girl methode. De methode is in de loop der jaren veranderd om voor meer krultypen geschikt te zijn, maar deze belangrijke begrippen vormen nog steeds de kern:

  • Het gebruik van no-poo of low-poo verzorgingsproducten die je krullen op milde wijze reinigen zonder ze van hun natuurlijke beschermende oliën te ontdoen. Krullend haar droogt eerder uit en is vatbaarder voor andere haarproblemen die bij droog haar horen (zoals kwetsbaar en pluizig haar).
  • Het gebruik van curly girl producten die zijn samengesteld zonder sulfaten, siliconen, wax of minerale oliën.
  • Het ontwarren van je haar in de douche met behulp van een conditioner. Normaal gesproken raden haarexperts aan om vochtig haar buiten de douche te ontklitten met een grove kam. Met de curly girl methode is het juist de bedoeling om je haar in de douche te ontwarren met enkel een conditioner en je vingertoppen. Dit voorkomt haarschade en zorgt voor een gelijkmatige hydratatie en verzorging van je krullen.
  • Het scrunchen van je haar met een speciale krullen gel of crème die je krullen activeert en definieert.
  • Het gebruik van een oud katoenen t-shirt of bamboe handdoek om je haar te drogen in plaats van een normale katoenen handdoek. Gewone handdoeken bestaan uit ruwe vezels waar krullen achter blijven haken, waardoor ze gaan pluizen. Oude katoenen t-shirts en bamboe handdoeken hebben gladdere vezels die vocht absorberen zonder pluishaar te veroorzaken.

Voor wie is de curly girl method geschikt?

Aangezien het doel van de cg methode gezonde, gedefinieerde, mooiere krullen is, is het logisch dat deze haarverzorgingsroutine voor elk type natuurlijk krullend haar geschikt is. De curly girl method werkt dus voor alle krullende haartypen, van golvend tot kroezend haar. De cg methode is niet geschikt voor steil haar.

Curl Types

Veel vrouwen die de curly girl methode hebben omarmd, ontdekten dat hun haar meer krul heeft dan ze ooit hadden durven dromen (mijzelf inbegrepen!). Worstel je vaak met ontembaar, droog, pluizend haar? Dan heb je misschien verborgen krullen die je met de curly girl methode tevoorschijn kunt toveren. Door de cg methode toe te passen op je krullen, kun je het uiterlijk van je haar compleet veranderen.

Bekijk deze curly girl methode voor en na foto’s maar eens om te zien wat ik bedoel!

Curly girl producten: de basics

Voordat ik je laat zien wat de curly girl methode inhoudt, heb je allereerst een paar cg producten nodig:

Heb je alle curly girl methode producten verzameld? Dan neem ik je graag mee door hoe je de cg methode voor je krullen stap voor stap kunt toepassen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Curly girl methode stappenplan

Nu ben je vast reuze benieuwd naar de curly girl methode! Dit zijn de cg methode stappen:

Step 0: Reset je haar

Je begint met een zuiverende wasbeurt om productophopingen uit je haar te verwijderen. Gebruik een shampoo die sulfaten bevat of een hoofdhuid scrub, zoals Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub. Deze detox scrub bevat geen sulfaten, maar wel rijstpoeder om je haar en hoofdhuid op milde wijze te scrubben en van productresten te ontdoen.

Nu je hoofdhuid fris en schoon is, kun je met de curly girl methode beginnen. Volg deze cg methode stappen:

Stap 1: Wassen

Was je haar met een co-wash conditioner of een sulfaatvrije, low-poo shampoo. Ik wissel Curl Crush™ Shampoo en Curl Crush™ Co-Wash af. Beide producten zijn goedgekeurd voor de Curl Girl Methode en verzorgen mijn krullen op milde wijze zonder ze te beschadigen. Masseer je hoofdhuid minimaal één minuut voordat je de shampoo uitspoelt. Ik gebruik hiervoor graag een Scalp Delight™ Scalp Massage Brush! Dankzij de zachte borstelharen is de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush ideaal voor het wassen van krullend haar. En het voelt ook nog eens geweldig op je huid. Spoel daarna uit en laat het schuim door de rest van je haar stromen.

Stap 2: Conditioner & ontwarren

Breng vervolgens een flinke hoeveelheid siliconenvrije conditioner aan op je krullen. Zorg ervoor dat je haar volledig bedekt is met een dikke laag conditioner. Het moet slijmerig aanvoelen! Ontwar je krullen daarna voorzichtig met je vingers.

Spoel tot slot het grootste gedeelte van de conditioner (maar niet alles) uit je haar. Ik gebruik graag Curl Crush™ Conditioner voor deze stap.

Stap 3: stylen

Nu je haar ontklit en proper is, is het tijd om je krullen te activeren. Veel curly girl methode fans zweren bij haargel zoals Curl Crush™ Defining Gel, andere geven de voorkeur aan een crème zoals Hairlust Curl Crush™ Defining Cream. Een andere geweldige optie, vooral voor mensen met fijne of dunne krullen, is Curl Crush™ Defining Mousse, die zorgt voor veerkrachtig volume en tegelijkertijd de krullen verzorgt en definieert. Welk cg product je ook kiest om je haar te stylen, verdeel het over vochtig haar of breng aan op je krullen. Scrunch vervolgens je haar om je krullen te definiëren. Je kunt ook verschillende stylingproducten in laagjes aanbrengen, afhankelijk van je voorkeuren en krultype.

Stap 4: ploppen

Wikkel je haar in een oud katoenen t-shirt of een Bamboo Hair Towel Wrap en gebruik de ‘plopmethode’. Buig voorover en vouw de handdoek om je hoofd. Knoop aan de voorkant vast en houd je hoofd weer rechtop om je mooiere krullen te ‘ploppen’. Ik houd mijn haar graag ingepakt terwijl ik mijn make-up doe om het overtollige vocht in de handdoek te laten trekken. Dan laat ik mijn haar aan de lucht drogen of gebruik ik een haardoger met diffuser op een lage warmtestand.

Stap 5: herhalen

Herhaal stap 1-4 telkens wanneer je je haar nat maakt. Wissel het gebruik van een low-poo shampoo af met co-washing (hieronder lees je er meer over).

Curly girl producten: wat moet je vermijden?

Wanneer je cg producten gebruikt, moet je een heleboel haarverzorgingsproducten en veelgebruikte ingrediënten vermijden. Dit zijn ingrediënten waar je op moet letten:

  • Sulfaten, dit zijn agressieve schuimvormers die vaak aan shampoos worden toegevoegd.
  • Siliconen, dit zijn polymeren die aan de meeste conditioners en stylingproducten worden toegevoegd. Siliconen vormen een laagje om het haar om het een gladde, glanzende look te geven. Siliconen lossen echter niet gemakkelijk op in water en kunnen daarom alleen uit het haar worden verwijderd door een shampoo met sulfaten te gebruiken. Aangezien sulfaten niet zijn toegestaan door de curly girl methode, zullen siliconen zich in het haar ophopen wanneer je producten met dit ingrediënt blijft gebruiken. Het resultaat? Vettig haar dat er futloos uitziet – niet wat je wilt! Daarom is het zo belangrijk om siliconen te vermijden als je de cg methode voor je krullen volgt.
  • Wax en mineralen, die je ook alleen met sulfaten uit het haar kan verwijderen.
  • Alcoholen, die je haar kunnen beschadigen en uitdrogen. Maar niet alle alcoholen zijn slecht (zoals suikeralcoholen, ofwel polyolen, die van nature voorkomen in planten en juist goed zijn voor je haar). Vermijd wel de alcoholen die je haar kunnen uitdrogen. Deze komen vaak voor in producten in spuitbussen, zoals haarspray en droogshampoo.
  • Normale shampoos die sulfaten bevatten. Normale shampoos zijn te agressief voor krullend haar, dat eerder kwetsbaar en droog wordt.

Kijk tijdens het shoppen altijd naar de ingrediëntenlijst om erachter te komen of een product geschikt is voor de curly girl methode. Lees hier om meer te leren over de beste producten zijn voor krullend haar.

Curl Types

Er zijn ook een aantal traditionele stylingtechnieken die je beter kunt vermijden. Gebruik bijvoorbeeld nooit een klassieke haarborstel voor je krullen! Haarborstels trekken de krullen uit het natuurlijke krulpatroon, waardoor je haar pluizig en ontembaar kan worden (als je krullend haar hebt, weet je precies wat ik bedoel). In plaats daarvan wil je een defining brush gebruiken voor krullen om je gedefinieerde en mooiere krullen te geven. Voor het ontklitten van je haar, gebruik je een grove bamboe kam samen met je conditioner onder de douche.

Daarnaast wil je hittestyling zoveel mogelijk vermijden. Hittestyling droogt je krullen uit en beschadigt je haar. Veel mensen zien alleen al door deze verandering een drastisch curly girl methode voor en na effect! Af en toe een haardroger met diffuser op een lage warmtestand gebruiken is prima, gebruik wel natuurlijke hittebescherming voor haar.

En tot slot, gebruik geen katoenen handdoeken om je haar te drogen! Zoals ik hierboven al noemde, bestaan katoenen handdoeken uit ruwe vezels waar krullen achter blijven haken. Door een katoenen handdoek over je haar te wrijven, vererger je het probleem.

Sommige voorstanders van de cg methode zijn van mening dat je je haar niet moet verven. En daar zit wat in, haarverf – met name blondeermiddel – kan je krullen beschadigen. Sommige mensen blijven hun haar echter gewoon verven en ervaren ook geweldige resultaten.

Wat zijn de beste curly girl producten?

Komt er wat veel op je af? Dat geeft niet! Zo voelde ik me ook. Als je niet zeker weet met welke curly girl producten je moet beginnen, bekijk dan mijn aanbevelingen:

Curl Crush™ Shampoo

Deze low-poo shampoo is een geschikt curly girl product omdat het je haar op milde wijze reinigt zonder het van zijn natuurlijke oliën te ontdoen. Deze shampoo bevat een mix van hydraterende en versterkende ingrediënten die de gezondheid van je krullen met elke wasbeurt verbeteren.

Curl Crush™ Conditioner

Ik ben dol op deze conditioner voor krullend haar! Vochtinbrengende ingrediënten zoals aloë vera hydrateren en definiëren je krullen zonder ze te verzwaren. Bovendien stimuleren de versterkende vegan microproteïnen de haargroei.

Curl Crush™ Co-Wash

Deze co-wash is speciaal geformuleerd om krullend haar te reinigen. Met co-washing kun je je haar regelmatig wassen, terwijl je krullen gehydrateerd en gedefinieerd blijven. Een geweldige optie voor mensen met extra droge en pluizige krullen die hun haar willen reinigen zonder alle oliën uit het haar te ontrekken. Het geheim zit hem in een mix van hydraterende plantaardige ingrediënten, waaronder biologische aloë vera, avocado-olie en mango-extract.

Curl Crush™ Hair Mask

Als je op zoek ben naar een deep conditioner om je haar intensief te voeden en je krullen te versterken, kijk dan niet verder. Curl Crush™ Hair Mask biedt een evenwichtige mix van proteïnen en hydraterende ingrediënten die de haarschacht binnendringen en het haar van buitenaf versterken.

Curl Crush™ Defining Cream

Dit curly girl product definieert krullen zonder een hard laagje achter te laten. Breng Curl Crush™ Defining Cream aan op nat haar om gladde, veerkrachtige krullen te creëren, of op droog haar om futloze krullen nieuw leven in te blazen.

Curl Crush™ Defining Gel

Voor degenen die de voorkeur geven aan een sterkere fixatie dan krulcrèmes, raad ik Curl Crush™ Defining Gel aan. Deze geeft fixatie, definitie en glans, terwijl het je krullen beschermt tegen hitte en vochtigheid die pluizen veroorzaakt. De perfecte keuze voor diegenen die hun haar graag drogen met een diffuser!

Curl Crush™ Defining Mousse

Vallen je krullen plat als je zware stylingproducten gebruikt? Probeer dan eens een lichtgewicht krullenmousse. Mijn favoriet is Curl Crush™ Defining Mousse, die veel veerkracht, volume en definitie toevoegt.

Curl Crush™ Fine Mist Spray Bottle

Je had het misschien niet verwacht, maar een fijne sprayflacon van hoge kwaliteit is echt essentieel voor een gemakkelijke hydratatie en styling van droge krullen tussen de wasdagen door. De Curl Crush™ Fine Mist Spray Bottle is ontworpen om gevuld te worden met water of een mengsel van water en je favoriete leave-in conditioner. De fijne spray bedekt je krullen gelijkmatig zonder ze te doorweken, brengt nieuw leven in je krulpatroon en houdt vocht vast. Gebruik vervolgens een kruldefiniërend product naar keuze.

Bamboo Defining Brush

Hoewel je over het algemeen je krullen niet moet borstelen - vooral als ze droog zijn, is deze borstel een uitzondering. Bamboo Defining Brush glijdt gemakkelijk door (vochtig) haar en zorgt voor de behandeling van pluishaar, definitie, en lichaam. Deze innovatieve definiërende borstel helpt om tijdens de cg method je krullen te vormen door stylingproducten te verdelen, lift vanaf de aanzet te geven en gedefinieerde klonten te creëren. Gebruik het samen met de Curl Crush™ Defining Cream voor het beste resultaat.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Ik gebruik Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub als ik per ongeluk een product heb gebruikt dat siliconen, wassen of minerale oliën bevat. Scalp Delight™ Detox Scrub is een van mijn favorieten omdat het mijn haar en hoofdhuid op milde wijze reinigt. En omdat het hydraterende aloë vera bevat, weet ik dat het mijn krullen niet zal uitdrogen.

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Deze handige Scalp Delight™ Scalp Massage Brush is echt een must-have! Een minuut lijkt misschien niet lang, maar je vingers kunnen behoorlijk moe worden tijdens het co-washing van je haar! Daarom ben ik gek op deze eenvoudige oplossing. Dankzij de ergonomische handgreep en zachte borstelharen kan ik mijn haar en hoofdhuid wassen zonder mijn handen te vermoeien. Bovendien, helpt deze massageborstel ideaal bij een droge, jeukende hoofdhuid.

Split Fix™ Leave-in Conditioner

Voor extra hydratatie en voeding, vooral tussen wasdagen door, kun je een siliconenvrije leave-in conditioner of haarolie voor krullen proberen. Het is een geweldige aanvulling op je krulverfrissende routine naast een krulcrème. Split Fix™ Leave-in Conditioner is samengesteld met biologische aloë vera, kokoswater, acai en appelfruitextract die uitgedroogde krullen onmiddellijk een boost van hydratatie geven.

Bamboo Hair Towel Wrap

Naar mijn mening is deze Bamboo Hair Towel Wrap perfect voor ploppen. Bamboe bestaat uit gladde vezels die veel water kunnen absorberen, waardoor je haar veel sneller droogt. Dit maakt een enorm verschil wanneer je gewend bent om je haar aan de lucht te laten drogen!

Bamboo Towel Pillowcase

Was je je haar liever voordat je naar bed gaat? Dan raad ik de Bamboo Towel Pillowcase aan. In principe is slapen met nat haar niet de bedoeling als je de cg methode volgt, maar op drukke ochtenden heb je misschien niet altijd genoeg tijd om je krullen te wassen en te drogen! Net zoals de Bamboo Hair Towel Wrap Wrap is de Bamboo Towel Pillowcase gemaakt van ultrazachte, absorberende bamboevezels, die je krullen drogen zonder pluishaar te veroorzaken.

Silky Bamboo Pillowcase

Sommige fans van de curly girl methode adviseren om je haar voor het slapen in een zijden of satijnen sjaal te wikkelen. Dit voorkomt dat de ruwe katoenen vezels van je kussensloop voor pluizige krullen zorgen. Als je niet met een sjaal wilt gaan slapen, kun je ook je kussensloop vervangen door een Silky Bamboo Pillowcase. Dit kussensloop is gemaakt van gladde bamboevezels waar je haar ’s nachts niet achter blijft haken. Zo wordt je ’s ochtends pluisvrij wakker! Tip: combineer het met de bijbehorende Silky Bamboo Duvet Cover.

Curly girl methode stappenplan: FAQ

Hieronder beantwoorden de meest gestelde vragen over het volgen van de curly girl methode!

Wat betekent co-washing?

Wat betekent “co-washing” van je haar? Co-washing houdt in dat je conditioner in plaats van shampoo gebruikt om je haar te wassen.

Co-washing leren is een van de lastigere aspecten van de curly girl methode omdat het haaks staat op alles wat je tot nu toe hebt geleerd over haarverzorging! Maar de belangrijkste reden waarom co-washing beter is dan wassen met shampoo is dat krullend haar sneller uitdroogt. Daarom heb je niet zo vaak shampoo nodig om je haar van zijn overtollige olie te ontdoen.

In plaats daarvan heb je een conditioner nodig die speciaal is samengesteld voor co-washing, zoals de Curl Crush™ Co-Wash. Co-washing conditioners zijn anders dan normale conditioners omdat ze een stuk lichter zijn en daardoor ook geschikt zijn voor het wassen van je haar.

Hoe werkt co-washing precies? Breng een co-washing conditioner aan op je haar en wrijf goed in bij de haarwortels (waar olie zich vaak ophoopt). Gebruik je vingertoppen of een Scalp Delight™ Scalp Massage Brush en scrub je hoofdhuid minimaal één minuut. Waarom zo lang? Zonder schuimende sulfaten moet je wat extra moeite doen om je haar schoon te krijgen. Buig voorover om het product uit te spoelen. Zo wordt de gehele lengte van je haar goed schoon. Vervolgens gebruik je een conditioner en volg je de rest van je routine!

Hoe vaak moet ik mijn krullen met shampoo wassen?

Wissel co-washing af met een low-poo shampoo. Hoe vaak je je haar met shampoo moet wassen, hangt af van je hoofdhuid, haartype en het soort stylingproducten dat je gebruikt.

Dit zijn enkele algemene richtlijnen om je op weg te helpen:

  • Golvend of licht krullend haar – Was je haar eerst om de dag met een low-poo shampoo. Als je je haar vaker nat moet maken (bijvoorbeeld na het sporten), probeer dan co-washing. Gebruik zowel na co-washing als het gebruik van een low-poo shampoo altijd een conditioner.
  • Grove krullen – Gebruik eenmaal per week een low-poo shampoo. Tussen wasbeurten in co-washing om je krullen te verzorgen en op te frissen.
  • Sterk krullend of kroezend haar – Een keer per week co-washing met water en conditioner.

Ieders haar is anders, dus experimenteer erop los om een routine te vinden die bij jou past!

Hebben mijn krullen een deep condition nodig?

Hoewel de curly girl methode is ontworpen om het vochtgehalte van je haar op peil te houden, heb je soms toch een intensief hydraterende behandeling nodig.

Net zoals het wassen van je haar, hangt het van het type en de gezondheid van je haar af hoe vaak je een deep condition nodig hebt. Ik raad je aan om met één deep condition per week te beginnen. Gebruik een haarmasker in plaats van je conditioner en laat dit vijf tot tien minuten inwerken voordat je verder gaat met de rest van je cg methode routine.

Balance Moisture and Protein

Tip: gebruik altijd een curly girl product voor een deep condition van je haar!

Mijn favoriet is het Hairlust Curl Crush™ Hair Mask omdat dit product een evenwichtige mix van proteïnen en vochtinbrengende ingrediënten biedt die droge krullen verzorgen, versterken en hydrateren. Zijn je krullen beschadigd door agressieve chemische behandelingen, haarverf of warmtestyling? Dan is dit dé deep condition oplossing voor jou!

Naarmate je de curly girl methode langer toepast, kom je er misschien achter dat één masker per week te veel of juist te weinig hydratatie biedt. Hoe weet je of je je haar te veel hydrateert? Overmatig gehydrateerd haar ziet er futloos uit en kan zijn krul verliezen. Haar dat meer vocht nodig heeft voelt daarentegen droog en ruw aan.

Houd je krullen in de gaten om een geschikt deep condition schema voor je haar te vinden.

Het resultaat: curly girl methode voor en na

Hoelang duurt het voordat je resultaat ziet? Als je al die prachtige curly girl methode voor en na foto’s ziet (waarop pluizig, futloos haar op magische wijze verandert in een glanzende bos krullen), dan vraag je je natuurlijk af wanneer het tijd is om je eigen curly girl methode voor en na foto’s te maken!

Helaas is het niet zo eenvoudig. Het leren beheersen van de curly girl methode kost nu eenmaal tijd. Je zal waarschijnlijk met veel verzorgingsproducten en stylingroutines experimenteren voordat je er eentje vindt die bij jouw krullen past. Daarom is het niet precies te zeggen hoelang het duurt voordat je de curly girl methode onder de knie hebt.

Houd er ook rekening mee dat de curly girl methode de structuur van je haar niet zal veranderen. Als je golvend haar hebt, zal de cg methode niet ineens een bos krullen tevoorschijn toveren. Het zal wel de gezondheid van je haar verbeteren en je slag meer definitie geven. Mensen met zwaar beschadigd haar kunnen wel een dramatische transformatie verwachten bij het volgen de Curly Girl Methode!

Ik hoop dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het toepassen van de curly girl methode!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • beste krullen gel

    Krullen gel: hoe krijg je veerkrachtige en gedefinieerde krullen?

  • Wat is co-washing? Hoe gebruik je co-wash & de beste co-wash producten

    Wat is co-washing? Hoe gebruik je co-wash & de beste co-wash producten

  • beste clarifying shampoo

    De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

  • De Beste Producten voor Krullend Haar: Alles Wat Je Moet Weten

    De beste producten voor krullend haar: alles wat je moet weten

  • Heatless Curls overnight: stap voor stap je haar krullen zonder hitte

    Heatless curls overnight: stap voor stap je haar krullen zonder hitte

Bekijk alle artikelen