haaruitval en overgangBekijk alle artikelen

Haaruitval en overgang: De 9 beste tips tegen hormonale haaruitval!

Je kent vast de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Maar hoe zit het met haaruitval?

Helaas komt dunner wordend haar maar al te vaak voor bij vrouwen die "de overgang" doormaken. Maar waarom veroorzaakt de menopauze haaruitval? En hoe kun je haaruitval in de overgang behandelen? Of je nu last hebt van hormonale haaruitval in de perimenopauze of dunner wordend haar in de menopauze, lees verder voor de antwoorden op je vragen over haaruitval in de overgang en meer.

Inhoud

Het verband tussen de overgang en haaruitval

Net als grijs haar, is de menopauze een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces dat bij vrouwen rond de leeftijd van 50 jaar optreedt. Tijdens de menopauze produceren de eierstokken geleidelijk minder voortplantingshormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Deze schommelende hormoonspiegels veroorzaken veel veranderingen in het lichaam, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slapeloosheid en zelfs haaruitval.

Wat veroorzaakt haaruitval bij vrouwen in de overgang? Als we jonger zijn, helpen hormonen zoals oestrogeen en progesteron om de groeifase van de haarcyclus te verlengen, waardoor je haar sneller en langer kan groeien.

Maar met de afname van deze hormonen in de menopauze wordt de groeifase van de haarcyclus aanzienlijk korter. Als gevolg daarvan groeit het haar langzamer. En omdat je haar trager groeit, is het niet in staat om het haar te vervangen dat als een normaal onderdeel van de haargroeicyclus uitvalt. Als gevolg daarvan kan je haar er na een tijdje veel dunner uitzien. Dit is het proces van haarverlies in de menopauze in een notendop.

Maar geen paniek! Bij de meeste vrouwen die last hebben van haaruitval in de overgang is er medisch gezien niets aan de hand. Hoewel het een goed idee is om je huisarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat je haaruitval niet door een ander probleem wordt veroorzaakt, is haaruitval door menopauze een natuurlijk onderdeel van het ouder worden.

Haaruitval in de overgang betekent echter niet dat je je haar voorgoed hoeft op te geven! Er zijn tal van haaruitval overgang oplossingen om je haar te behandelen en het te camoufleren (maar daarover later meer).

Wat zijn de symptomen van haaruitval door de overgang?

Vrouwen die in de menopauze haaruitval door hormonen ervaren, hebben de neiging hun haar anders te verliezen dan mannen. Terwijl bij mannen de haaruitval uitgesproken is in een klassieke hoefijzervorm, zal bij vrouwen het haarverlies tijdens de overgang over de hele lengte dunner worden. Omdat het dunner worden van het haar tijdens de menopauze gelijkmatiger en subtieler verloopt, valt het je in het begin misschien niet eens op.

Als je je zorgen maakt over haaruitval tijdens de menopauze, zijn hier een paar tekenen waar je op moet letten:

 • Bredere scheiding
 • Een zichtbare hoofdhuid (vooral bij de haarlijn of de scheiding)
 • Dunnere staart
 • Meer haar op je kussen, haarborstel, of doucheputje
 • Het haar ziet er slap uit en is moeilijker te stylen
 • Het haar breekt gemakkelijker af dan normaal

In zeldzame gevallen hebben sommige vrouwen met haaruitval door hormonen in de menopauze last van uitgesproken dunner wordend haar op de kruin of aan de zijkanten van het hoofd.

Hoe eerder je deze tekenen van hormonale haaruitval in de menopauze opmerkt, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te behandelen. Dus als je de verandering meemaakt, let dan goed op!

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Hoe vaak komt haaruitval in de overgang voor?

Geloof het of niet, haaruitval door hormonen en de overgang komt ongelooflijk vaak voor. Onder postmenopauzale vrouwen, heeft maar liefst tweederde last van dunner wordend haar of kale plekken. Haaruitval tijdens de menopauze komt in alle etnische groepen voor. Dunner wordend haar tijdens de overgang van vrouwen kan ook genetisch zijn. Dus als je een familielid hebt die tijdens de menopauze last had van dunner wordend haar, is de kans groter dat jij het ook krijgt.

Andere factoren bij haaruitval in de overgang

Bij vrouwen in de menopauze is haaruitval bijna altijd het gevolg van hormoonschommelingen. Er zijn echter ook andere factoren die tijdens de menopauze dunner wordend haar kunnen veroorzaken. Zo kan haaruitval door stress, medicatie, ziekte en vitaminetekorten worden veroorzaakt. Deze factoren kunnen haaruitval in de menopauze ook verergeren.

Medische oorzaken haaruitval

Dus als je vermoedt dat je last hebt van haaruitval in de overgang, is het misschien een goed idee om je huisarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen ander onderliggend probleem is.

Hoe zit het met haarverlies tijdens de perimenopauze?

De perimenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze zelf. In deze periode beginnen de hormoonspiegels te veranderen ter voorbereiding op de menopauze. De perimenopauze begint meestal als een vrouw midden 40 is, maar sommige vrouwen slaan de perimenopauze helemaal over. Aangezien haaruitval in de perimenopauze ook te maken heeft met hormonale veranderingen, zijn de symptomen van haaruitval in de perimenopauze vergelijkbaar met die van haaruitval in de menopauze. Bovendien kan je merken dat je haar droger of doffer wordt, zoals ook een droge of jeukende hoofdhuid.

Wat kan er gedaan worden aan haaruitval tijdens de menopauze? Aangezien haaruitval in de perimenopauze dezelfde basisfactoren heeft als haaruitval in de menopauze, raad ik het aan om haaruitval in de perimenopauze op dezelfde manier te behandelen als haaruitval in de menopauze, en de haaruitval overgang oplossingen hieronder op te volgen!

Vooral als je vóór de overgang veel last hebt van haaruitval, raad ik het je aan eens te kijken naar dit artikel over haaruitval bij vrouwen.

Kun je haaruitval in de overgang voorkomen?

Dus wat kun je doen om dunner wordend haar tijdens de menopauze te voorkomen? Dit zijn de haaruitval overgang oplossingen die ik aanraad:

Hormonale haaruitval voorkomen Tip 1: Houd je haar in de gaten

Zoals ik al eerder zei, is het belangrijk om te reageren op vroege tekenen van haaruitval in de menopauze. Houd je haar in de gaten en als je veranderingen opmerkt, maak dan een afspraak met je dermatoloog.

Hormonale haaruitval voorkomen Tip 2: Vermijd producten met agressieve chemicaliën

Naarmate we ouder worden, wordt ons haar fijner en kwetsbaarder. Daarom is het zo belangrijk om producten te kiezen die de integriteit van ons toch al beschadigde haar niet aantasten. Zoek in plaats daarvan milde haarverzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten die je haar van buitenaf naar binnen toe voeden.

Hormonale haaruitval voorkomen Tip 3: Wees voorzichtig met je haar

Nu je haar langzamer groeit, is het belangrijk om goed te zorgen voor het haar dat je al op je hoofd hebt. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn met verhitte stylingtools en kleuren! Overstyling en overbehandeling kunnen ervoor zorgen dat haren afbreken, waardoor je haar dunner lijkt.

Een eenvoudige verandering die je kunt aanbrengen om haaruitval tijdens de overgang te voorkomen, is je gewone kam te vervangen door een Wet Brush of een grove kam. De Wet Hair Detangler Brush heeft zachte siliconen borstelharen die je haar zachtjes ontwarren met veel minder breuk dan een traditionele kam.

Hoe behandel je haaruitval bij vrouwen in de overgang?

Als je last hebt van haaruitval door hormonen in de overgang, is je eerste taak om je huisarts te bezoeken voor een diagnose en ervoor te zorgen dat er geen andere onderliggende oorzaak van haaruitval is, zoals een vitaminetekort.

Als je arts menopauzale haaruitval vaststelt, kan hij of zij hormoonvervangingstherapie of andere behandelingen aanraden die kunnen helpen om menopauzale haaruitval en andere symptomen van de menopauze te verminderen. Hormoonvervangingstherapie kan nuttig zijn voor vrouwen met haaruitval in de menopauze of perimenopauze, maar er zijn ook risico's aan verbonden.

Daarnaast kun je een arts overwegen die gespecialiseerd is in haarherstel. Een specialist op het gebied van haarherstel kan je de volgende medicijnen en behandelingen aanbevelen voor haaruitval tijdens de menopauze:

Minoxidil: Minoxidil is een geneesmiddel dat de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en de haarzakjes verhoogt, wat kan helpen om als vrouw dunner wordend haar tijdens de overgang tegen te gaan. Minoxidil kan echter een aantal onaangename bijwerkingen hebben, zoals huidirritatie. Om deze reden is het in veel landen verboden. Van rozemarijnolie is bekend dat het vergelijkbare voordelen biedt als minoxidil, en zonder ernstige bijwerkingen.

Platelet-Rich Plasma Therapy (PRP): Tijdens PRP-therapie wordt bloedplasma in de hoofdhuid geïnjecteerd. Dit wordt verondersteld de genezing te bevorderen, en in sommige onderzoeken, is aangetoond dat het haaruitval behandelt.

Lasertherapie: Bij lasertherapie gebruikt een technicus een laag-energetische laser om de haargroei op je hoofdhuid te stimuleren. Men denkt dat dit het dunner worden van het haar door de menopauze vermindert, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen.

6 manieren tegen dunner wordend haar tijdens de overgang

Er zijn ook enkele veranderingen in levensstijl die je kunt doorvoeren om haaruitval bij vrouwen in de overgang tegen te gaan:

1. Kies een voedingspatroon dat gezond haar bevordert

Voedingspatroon voor gezond haar

Een ongezond eetpatroon kan bijdragen aan haaruitval in de overgang. Om er zeker van te zijn dat het niet aan je voeding ligt, moet je een dieet volgen dat rijk is aan proteïnen en andere voedingsstoffen die cruciaal zijn voor de groei van gezond haar. Waarom proteïne voor haar? Nou, onze haarzakjes maken ons haar van de eiwitten die we eten. Dus als we niet genoeg eiwitten binnenkrijgen kan de haargroei eronder lijden.

Bovendien hebben je haarzakjes voldoende vitaminen en mineralen nodig voor een gezonde haargroei. Om er zeker van te zijn dat je de juiste mix van voedingsstoffen voor haargroei binnenkrijgt, kun je overwegen om een supplement zoals Hair Formula Gummies for Women of Tablets te nemen. Deze haarsupplementen bevatten alle vitaminen en mineralen die de haarzakjes nodig hebben voor een regelmatige haargroei. Plus, de kauwbare gummy-formule smaakt heerlijk, dus het is gemakkelijk om te onthouden om ze consequent in te nemen!

Lees meer: Werken haargroeisupplementen echt?

2. Voeden van buitenaf

Voed van buitenaf

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je haar gezond is (en om haaruitval tijdens de overgang te helpen behandelen) is je haar van buitenaf te versterken met haargroei producten. Ik raad het je aan om je gewone shampoo en conditioner te vervangen met een sulfaatvrije shampoo en conditioner, zoals het Grow Perfect™ Duo. Dit duo is geformuleerd met gehydrolyseerde proteïnen voor haaruitval overgang oplossingen die kwetsbaar en ouder wordend haar helpen herstellen.

Om de effecten te versterken, gebruik je het Grow Perfect™ Hair Growth Serum. Dit haargroeiserum is gemaakt met natuurlijke ingrediënten waarvan klinisch is bewezen dat ze de haargroei stimuleren, haaruitval verminderen en de algehele gezondheid van de hoofdhuid verbeteren.

3. Bescherm je haar tegen UV-straling

Bescherm tegen UV-straling

Net zoals de zon je huid kan beschadigen, kan ze ook je haar beschadigen. Als je last hebt van haaruitval in de menopauze, wil je extra zorg besteden aan het haar dat je hebt door het te beschermen tegen de zon. Draag een hoed als je buiten bent, of gebruik een UV-beschermend stylingproduct, mijn favoriet is de Sun Defense Hair Mist.

4. Slaap op bamboe

Slaap op bamboe

Een andere makkelijke manier om voor je haar te zorgen als je last hebt van haaruitval in de menopauze? Stap over op een bamboe kussensloop en bamboe dekbedovertrek zoals Silky Bamboo Pillowcase en Silky Bamboo Duvet Cover! Bamboe is veel gladder dan katoen, wat betekent dat het minder snel over je haar zal schuren en je haar niet zal uitdrogen terwijl je slaapt.

Gebruik voor extra nachtelijke bescherming de Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm op je haarpunten, en draag je haar in een beschermende stijl zoals een losse vlecht voor je naar bed gaat.

5. Verminder stress

Verminder stress

Stress kan ook bijdragen aan haaruitval tijdens de overgang en daarom is het belangrijk om je stressniveau onder controle te houden. Sporten, mediteren en andere gezonde stressverlagende activiteiten kunnen helpen om menopauzesymptomen zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename en slapeloosheid te bestrijden en kunnen zelfs helpen om dunner wordend haar tijdens de menopauze te verminderen.

6. Verander je kapsel

Verander je kapsel

Als je last hebt van haaruitval tijdens de overgang, is het waarschijnlijk dat het kapsel dat altijd goed voor je is geweest, er niet meer zo goed uitziet. Je volgende taak is dus om naar je kapper te gaan voor een nieuw kapsel dat meer flatterend is voor fijn haar.

Haarstylisten raden vrouwen met haaruitval in de menopauze vaak aan om een korter kapsel te proberen, wat gemakkelijk volume en textuur kan geven aan dunner wordend haar. Je kunt ook vragen om highlights of lowlights om meer diepte en dimensie in je haar te creëren.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • terugtrekkende haarlijn

  Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haaruitval mannen

  Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

 • haar sneller laten groeien

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

Bekijk alle artikelen