hoofdhuid scrubBekijk alle artikelen

Hoofdhuid scrub: het belang van een scalp scrub en je haar scrubben!

Als je van haarverzorging houdt, weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om je haar regelmatig te reinigen en verzorgen met een shampoo en conditioner. Maar hoe zit het met je hoofdhuid?

De meeste mensen scrubben hun hoofdhuid nooit, maar het gebruik van een hoofdhuid scrub is een belangrijke stap in elke gezonde haarverzorgingsroutine. Blijf lezen om erachter te komen waarom je haar scrubben zo belangrijk is en hoe je de beste haar scrub voor je hoofdhuid kiest.

Inhoud

Waarom je hoofdhuid scrubben zo belangrijk is

Eerst zullen we je uitleggen waarom je hoofdhuid scrubben onderdeel van je haarverzorgingsroutine uit zou moeten maken. Hoewel het lichaam dode huidcellen zelf vervangt door nieuwe huidcellen, kan het soms wel wat hulp gebruiken om deze oude cellen te verwijderen. En dat is precies waar een hoofdhuid scrub in uitblinkt. Net zoals een gezichtsscrub, verwijdert een scalp scrub dode, dof makende huidcellen van de hoofdhuid. Maar je hoofdhuid scrubben en scalp treatments hebben nog een paar andere voordelen:

1. Scalp scrubs helpen om roos te bestrijden

Roos verhelpen

Je hoofdhuid produceert een natuurlijke olie, namelijk talg, die ervoor zorgt dat je hoofdhuid en haar niet uitdrogen. Maar een overproductie of ophoping van talg kan ertoe leiden dat een bepaalde soort gist, Malassezia globosa, de overhand krijgt. Deze gistsoort veroorzaakt vervolgens roos. Het gebruik van een hoofdhuid scrub kan helpen om de gistvorming onder controle te houden en die vervelende schilfertjes te verminderen.

Als je op zoek gaat naar een scalp scrub tegen roos, kies er dan één die natuurlijke ingrediënten met schimmeldodende eigenschappen bevat, zoals tea tree of rozemarijnolie. Mijn favoriete hoofdhuid scrub tegen roos? Scalp Delight™ Detox Scrub. Deze scalp scrub tegen roos bevat biologische rozemarijnolie, die schimmels bestrijdt en jeuk door roos verlicht.

Als je vaak last hebt van roos, is het naast een scrub voor de hoofdhuid ook een goed idee om te investeren in een kwalitatieve anti-roos shampoo. Instant Relief™ Dandruff Shampoo bevat antimicrobiële, Malassezia-bestrijdende dermosoft® decalact MB en biologische theeboom, terwijl ze de irritatie van de hoofdhuid verzachten.

Wil je meer weten over roos? Lees dan ons artikel over roos in haar.

2. Het haar scrubben geeft meer volume

Haarscrub voor meer volume

Scalp scrubs zijn ook zeer geschikt om opgehoopte productresten en mineralen uit hard water uit je haar te verwijderen. Maar waarom is je haar scrubben eigenlijk belangrijk? Die ophopingen kunnen namelijk vet haar en een vette hoofdhuid veroorzaken. Ziet je haar er na het wassen met een normale shampoo nog steeds vettig uit? Dat zijn opgehoopte resten, ofwel build-up! Als je fijn of dunner wordend haar hebt, zal deze build-up nog meer opvallen. Een goede haarscrub verwijdert deze restjes en zorgt voor zacht, glanzend haar met ook meer volume in het haar.

Om de volumineuze look te behouden na het exfoliëren van de hoofdhuid, volg je met een lichtgewicht conditioner zoals Scalp Delight™ Detox Conditioner die voor zachte hydratatie zorgt en jeukende of droge hoofdhuid en haar kalmeert.

3. Een scrub voor de hoofdhuid kalmeert en vermindert de jeuk

Scalp scrubs helpen bij een jeukende hoofdhuid

Opgehoopte productresten, mineralen uit hard water en talg kunnen de hoofdhuid irriteren en doen jeuken. Soms kan build-up ontstekingen bij de haarwortels veroorzaken, waardoor je haar ‘pijn’ gaat doen. Een scalp treatment verwijdert deze build-up op milde wijze, voor een gezonde hoofdhuid zonder jeuk.

Tip: als je last hebt van een droge, jeukende hoofdhuid, probeer dan ook de Grow Perfect™ Thickening Spray. Dit product bevat een combinatie van biologische plantaardige ingrediënten die de hoofdhuid hydrateren en het haar meer volume geven.

Wil je de jeuk op de hoofdhuid verzachten? Lees dan zeker het artikel over shampoos tegen een jeukende hoofdhuid.

4. Scalp scrubs kunnen de haargroei stimuleren

Een scalp treatment helpt bij het stimuleren van de haargroei

Haar groeit uit je hoofdhuid, dus het spreekt voor zich dat een gezonde hoofdhuid kan bijdragen om haargroei te bevorderen. Door een scalp scrub te gebruiken, neemt de doorbloeding van de hoofdhuid toe. Hierdoor ontvangen de haarzakjes meer voedingsstoffen die ze nodig hebben om het haar goed te laten groeien.

Tip: als je graag langer haar wilt, neem dan zeker een kijkje bij onze Hair Formula Gummies for Women (ook beschikbaar voor mannen) en ons Grow Perfect™ Hair Growth Serum!

5. Scalp treatments houden de talgproductie in balans

Scalp treatments  houden de talgproductie in balans

Als je snel last hebt van een vette hoofdhuid, kan een scrub voor de hoofdhuid helpen. Door talgophopingen te verwijderen, houd je de talgproductie onder controle.

Maar hoe weet je wanneer je je hoofdhuid moet scrubben? Dit zijn enkele tekenen dat je toe bent aan een goede scrub voor de hoofdhuid:

  • Je hoofdhuid is geïrriteerd en jeukt, of je haar ‘doet pijn’.
  • Je haar en hoofdhuid zien er vettig uit, zelfs wanneer je je haar net hebt gewassen.
  • Je ziet droge huidschilfertjes in je haar, op je hoofdhuid of kleding.
  • Je haar ziet er slap en futloos uit.
  • Je haar ziet er dof uit.

Zoals je ziet, heeft je hoofdhuid scrubben veel voordelen. Nu zal ik je vertellen hoe je het beste je haar kunt scrubben en hoe je de beste scalp scrub kiest.

Chemische peeling vs. scalp scrub: wat is het verschil?

Er zijn twee manieren om de huid te scrubben: chemische peelings en fysieke scrubs. Een chemische peeling maakt gebruik van milde zuren om de dode huidcellen op te lossen, waardoor ze met water kunnen worden weggespoeld. Fysieke scrubs daarentegen, zoals scalp scrubs en haarscrubs, bevatten een korrelig ingrediënt zoals verpulverde abrikozenpitten of suiker om de dode huidcellen op milde wijze te verwijderen. Hoofdhuid scrubs en haarscrubs zijn vaak samengesteld met hydraterende en verzachtende ingrediënten die de hoofdhuid gezond houden.

Maar waarom is het beter om een hoofdhuid scrub te gebruiken om je hoofdhuid te scrubben? Hoewel een chemische peeling goed werkt voor het gezicht, kunnen de zuren je haar uitdrogen en beschadigen. Dus als je op zoek bent naar de beste manier om je hoofdhuid te scrubben, staat een scalp treatment op nummer één.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Hoe kies je de beste scalp scrub ?

Maar hoe kies je dan de beste scalp treatment? Ik raad het volgende aan:

  • Kies eerst en vooral een hoofdhuid scrub zonder sulfaten en siliconen. Waarom? Omdat deze ingrediënten het tegengestelde effect hebben voor haar. Sulfaten kunnen je haar en huid uitdrogen, waardoor de hoofdhuid te veel talg gaat produceren. Siliconen in shampoo en conditioner bedekken het haar en de huid daarentegen met een dun laagje. Dus als je een evenwichtige, gezonde en schone hoofdhuid wilt, blijf dan bij deze ingrediënten uit de buurt!
  • Ga op zoek naar een hoofdhuid scrub die hydraterende, verzachtende en ontstekingsremmende ingrediënten bevat, zoals haverextract, bosbessenextract en aloë vera. Deze ingrediënten zullen het effect van de scalp treatment versterken.
  • De beste scalp scrubs bevatten ook actieve ingrediënten die de haargroei kunnen stimuleren en het haar kunnen versterken, zoals gehydrolyseerde eiwitten en rozemarijnolie.

    Mijn keuze voor de beste scalp scrub? Scalp Delight™ Detox Scrub. Deze sulfaatvrije hoofdhuid scrub verwijdert dode huidcellen en dof makende build-up die wordt veroorzaakt door haarproducten, talg, luchtverontreiniging en hard water. Bovendien bevat het allerlei ingrediënten die je haar extra verwennen, zoals:

    Biologisch aloë vera sap – Aloë vera sap biedt je haar vederlichte hydratatie. Als je ooit aloë vera hebt aangebracht op een verbrande huid, dan weet je dat dit plantaardige ingrediënt een kalmerende werking heeft op een geïrriteerde huid. Maar wat je misschien niet wist, is dat aloë vera ook tal van enzymen, mineralen, aminozuren, voedingsstoffen en vitamines bevat die de natuurlijke pH-waarde van de hoofdhuid beschermt zoals een pH neutrale shampoo, en de haargroei ondersteunt.

    Biologische rozemarijnolie – Onderzoek wijst erop dat dit plantaardige ingrediënt de haargroei kan bevorderen. In een onderzoek uit 2015 werd getest of rechtstreeks gebruik van rozemarijnolie of minoxidil effectiever was. Na zes maanden vertoonden de deelnemers die rozemarijnolie op hun hoofdhuid hadden aangebracht evenveel haargroei als de deelnemers die minoxidil gebruikten. Maar door dit onderzoek kwam nog een voordeel aan het licht: de deelnemers die rozemarijnolie gebruikten, hadden minder last van een jeukende hoofdhuid dan de deelnemers die minoxidil gebruikten. Dit onderzoek suggereert dat rozemarijnolie net zo goed werkt als minoxidil om de haargroei te stimuleren, maar dan met minder onaangename bijwerkingen.

    Gluadin® Kera-P LM – Gluadin® is een stof dat bestaat uit gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, ofwel microproteïnen. Microproteïnen hebben veel voordelen voor het haar en de hoofdhuid. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de buitenste laag van het haar binnendringen om beschadigd haar van binnenuit te herstellen. Dit versterkt het haar, waardoor het minder snel breekt en beter groeit. Gluadin® beschermt het haar ook tegen schadelijke vrije radicalen.

    Scalp Delight™ Detox Scrub bevat ook haverextract, Iers mos, biologisch bosbessenextract en biologisch açai-extract. Bovendien is Scalp Delight™ Detox Scrub geschikt voor elk haartype, inclusief droog, beschadigd of krullend haar. Deze haarscrub kan gebruikt worden voor de Curly Girl Methode en is zeer geschikt als zuiverende shampoo voor de zuiverende wasbeurt die de CGM aanraadt.

    Hoe kun je je hoofdhuid het beste scrubben?

    Je weet nu hoe je de beste scalp scrub kiest, dus zal ik je vertellen hoe je je hoofdhuid het beste kunt scrubben. Dit is mijn favoriete methode.

    • Breng een sulfaatvrije scalp scrub, zoals Scalp Delight™ Detox Scrub, aan op nat haar. Masseer de scrub voor de hoofdhuid in ronddraaiende bewegingen met je vingers. Richt je op de hoofdhuid in plaats van het haar, net zoals je met een shampoo zou doen. Voor een extra grondige scrubbeurt kun je de Scalp Delight™ Detox Scrub met een Scalp Delight™ Scalp Massage Brush inmasseren. De Scalp Delight™ Scalp Massage Brush beschikt over zachte siliconen borstelharen en een ergonomische handgreep, waardoor je hoofdhuid scrubben een koud kunstje wordt.
    • Gebruik vervolgens een sulfaatvrije shampoo zoals Split Fix™ Shampoo. Deze milde shampoo reinigt je haar grondig, zonder het uit te drogen en is ideaal bij gespleten haarpunten of beschadigd haar. Of vind een sulfaatvrije shampoo die beter bij jouw haarbehoeftes past, zoals een shampoo voor dun haar, blond haar, of krullend haar.
    • Gebruik tot slot een conditioner, met name op het haar zelf. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat tijdens het hoofdhuid scrubben verloren is gegaan, opnieuw wordt aangevuld. Ik raad de aanvullende Scalp Delight™ Conditioner aan met een lichtgewicht en verzachtende formule die geschikt is voor een droge, geïrriteerde of jeukende hoofdhuid.
    • Spoel het haar goed uit met lauw water. Hoewel warm water heerlijk aanvoelt, kan het de huid en het haar uitdrogen. En dat wil je liever niet! Want vergeet niet, gezond haar is goed gehydrateerd haar.
    • Als je op zoek bent naar een mildere manier om je hoofdhuid te scrubben die je vaker kunt toepassen, gebruik dan de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush met shampoo of enkel op droog haar.

    Nu je weet hoe je je hoofdhuid het beste kunt scrubben, vraag je je misschien af hoe vaak je dit moet doen. Hoe vaak je moet scrubben hangt af van allerlei factoren: er is geen algemeen advies dat voor iedereen geldt. Soms is het echter nodig om je hoofdhuid vaker te scrubben, bijvoorbeeld als:

    • Je veel stylingproducten gebruikt, vooral producten met siliconen kunnen productophoping veroorzaken op de hoofdhuid en het haar.
    • Je een vette huid hebt.
    • Je in een warm, vochtig klimaat woont.

    Mijn advies? Scrub je hoofdhuid als je haar er vet uitziet (zelfs als je het pas hebt gewassen) of wanneer je hoofdhuid jeukt en vet aanvoelt. Een ander teken dat je haar toe is aan een flinke scrubbeurt, is wanneer het er slap en futloos uitziet.

    Maar net als bij alle goede dingen in het leven, is het belangrijk om maat te houden. Hoewel je hoofdhuid scrubben een belangrijk onderdeel is van een gezonde haarverzorgingsroutine, is te vaak je haar scrubben niet goed. Let goed op hoe je haar en hoofdhuid eruitzien en aanvoelen, om de juiste scrubroutine voor jouw haar te bepalen.

    Hopelijk heb ik je overtuigd om een haarscrub aan je haarverzorgingsroutine toe te voegen. Door je hoofdhuid en haar af en toe te scrubben, blijft je hoofdhuid gezond, gaat je haar meer glanzen en wordt de haargroei gestimuleerd.

    Ps. als je voor het eerst aan de slag wilt gaan met een hoofdhuid scrub, raad ik de Scalp Delight™ Bundle aan. Deze set bevat onze Scalp Delight™ Detox Scrub, Scalp Delight™ Detox Conditioner en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Door deze producten samen te kopen, bespaar je 20%!

    Hopelijk heb ik je overtuigd om een haarscrub aan je haarverzorgingsroutine toe te voegen. Door je hoofdhuid af en toe te scrubben, blijft je hoofdhuid gezond, gaat je haar meer glanzen en wordt de haargroei gestimuleerd.

    Ps. als je voor het eerst aan de slag wilt gaan met een haarscrub, raad ik de Scalp Delight™ Bundle aan. Deze set bevat onze Scalp Delight™ Detox Scrub, Scalp Delight™ Scalp Massage Brush en Grow Perfect™ Thickening Spray. Door deze producten samen te kopen, bespaar je 20%! Bekijk al onze cadeaupakketten voor vrouwen en mannen hier.

    Onze klanten zeggen

    Uitstekend

    4.2 van de 58.500+ reviews

    Gerelateerde artikelen

    Bekijk alle artikelen
    • Werkt koffie in je haar? De voordelen van cafeïne shampoos

      Werkt koffie in je haar? De voordelen van cafeïne shampoos

    • haaruitval oorzaken

      Haaruitval: Dit zijn 8 oorzaken van haaruitval bij vrouwen & mannen!

    • rozemarijn olie voor haargroei

      Werkt rozemarijn olie voor haargroei echt? Voordelen en hoe je het gebruikt

    • hoe snel groeit haar

      Hoe snel groeit haar? 7 factoren die de haargroei snelheid beïnvloeden

    • Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

      Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

    Bekijk alle artikelen