terugtrekkende haarlijnBekijk alle artikelen

Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

Voor veel mannen zijn inhammen of beter gezegd, een terugtrekkende haarlijn, rond de slapen een van de eerste tekenen van haaruitval. Hier kunnen veel redenen voor zijn, van slechte eetgewoonten en verkeerde haarproducten tot stress en een ontregelde hormoonbalans. Een terugtrekkende haarlijn bij mannen of vrouwen kan bij beiden veel invloed hebben op de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen, ongeacht de leeftijd. Gelukkig zijn er manieren om dunner wordend haar te voorkomen.

Als je last hebt van inhammen, ben je zeker niet alleen. Maar liefst twee derde van alle mannen zal in zijn leven te maken krijgen met een vorm van haaruitval (zoals terugtrekkend haar). Voor veel mannen is dit slechts een teken van volwassenheid (vandaar het vaak een volwassen haarlijn wordt genoemd). Maar als je niet tevreden bent met je terugtrekkende haarlijn of inhammen, zijn er enkele stappen die je kan nemen om je haar er weer dikker en voller uit te laten zien.

Lees verder om erachter te komen waardoor een terugtrekkende haarlijn bij mannen wordt veroorzaakt - en wat je eraan kan doen.

Inhoud

Wat zijn de eerste tekenen van een terugtrekkende haarlijn?

Een terugtrekkende haarlijn of inhammen bij man of vrouw zijn een van de eerste tekenen van haaruitval. Bij mannen wordt het haar rond de slapen meestal geleidelijk aan dunner, waardoor de karakteristieke ‘V-vorm’ ontstaat. Naarmate de haaruitval verergert, verandert de terugtrekkende haarlijn bij vrouwen of mannen uiteindelijk in een ‘M-vorm’.

Het is echter mogelijk dat je al een terugtrekkende haarlijn hebt als vrouw of man, maar je hier niet bewust van bent! Haaruitval is vaak een langzaam proces. Zo langzaam, dat je deze veranderingen in je haarlijn waarschijnlijk niet eens opmerkt als je dagelijks in de spiegel kijkt.

Om te zien of je een terugtrekkende haarlijn hebt, kun je foto’s van je huidige haar vergelijken met foto’s van een paar maanden of jaren geleden. Kies foto’s met een vergelijkbare belichting, want licht kan een groot effect hebben op de uitstraling van dunner wordend haar. Als je haarlijn er op de foto’s merkbaar anders uitziet, heb je waarschijnlijk te maken met een terugtrekkende haarlijn.

Waardoor wordt een terugtrekkende haarlijn veroorzaakt?

Oorzaken van een terugtrekkende haarlijn

Genetische aanleg

In de meeste gevallen is de genetische aanleg verantwoordelijk voor inhammen. Alopecia Androgenetica, ook wel bekend als mannelijke kaalheid, wordt veroorzaakt door een genetische gevoeligheid voor een hormoon genaamd dihydrotestosteron (DHT). DHT zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen, waardoor er na verloop van tijd geen haar meer groeit. Androgene alopecia komt meestal tot uiting in de vorm van inhammen, dunner wordend haar bij de kruin, of beide.

Aangezien dit een genetische oorzaak heeft, heb je een grotere kans op deze aandoening wanneer je een familielid met inhammen hebt. De term ‘volwassen haarlijn’ is echter een verkeerde benaming, aangezien androgene alopecia soms al in de tienerjaren kan beginnen.

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

Gebruik van de verkeerde haarproducten

Bepaalde haarproducten kunnen de haarzakjes verstoppen, wat leidt tot een vertraagde haargroei snelheid. Dit kan uiteindelijk in een terugtrekkende haarlijn bij mannen of vrouwen veranderen.

Daarnaast wordt gedacht dat shampoos en conditioners die (SL/SLS)-sulfaten bevatten de haarzakjes kunnen beschadigen en daardoor de haargroei kunnen remmen. Aangezien de haarzakjes bij de haarlijn kleiner zijn, zijn ze vatbaarder voor dit soort schade. Het is dus mogelijk dat haarproducten met (SL/SLS)-sulfaten bijdragen aan een terugtrekkende haarlijn bij mannen en vrouwen. Leer meer over sulfaatvrije shampoo hier.

Slechte eetgewoonten

Voeding is een belangrijke factor voor de groeisnelheid en algemene gezondheid van je haar. Je lichaam beschouwt je haar als ‘niet-essentieel’ (hoe essentieel het voor jou misschien ook is!). Dus als je niet gezond eet, zal je lichaam de voedingsstoffen uit je eten vooral naar je vitale organen leiden, en niet naar je haarzakjes. Hoewel dit je misschien in leven houdt, kan het ook betekenen dat je te maken krijgt met een terugtrekkende haarlijn wanneer je dieet niet helemaal op orde is.

Lifestyle

Er wordt gedacht dat andere leefstijlfactoren zoals dagelijkse stress, lichaamsbeweging en alcoholgebruik ook van invloed kan zijn op je haargroei. Haaruitval door stress kan voorkomen. Het is duidelijk dat een ongezonde leefstijl je inhammen bij man of vrouw in ieder geval geen goed doet.

Ziekte en medicijnen

Een terugtrekkende haarlijn kan ook een symptoom zijn van bepaalde ziekten of een bewerking van sommige soorten medicijnen.

Alleen een arts kan de oorzaak van haaruitval vaststellen. Maak je je zorgen over je terugtrekkende haarlijn? Maak dan een afspraak met een dermatoloog om de behandelmogelijkheden te bespreken. In veel gevallen geldt dat hoe eerder je met een arts praat, hoe beter je resultaten zullen uitvallen.

Je haar groeit vanuit je hoofdhuid, dus je moet je hoofdhuid in topconditie houden als je inhammen wilt voorkomen

7 manieren om haaruitval tegen te gaan

Het feit dat je inhammen hebt als man of vrouw, betekent niet dat je meteen de handdoek in de ring moet gooien en je hoofd kaal moet scheren (maar als je daar wel zin in hebt, ga dan zeker je gang!). Het volgen van een paar eenvoudige tips kan al een groot verschil maken voor het totaalbeeld van een volwassen haarlijn.

1. Eet gezond

Eet gezond

Zoals al eerder werd genoemd, kunnen slechte eetgewoontes bijdragen aan een terugtrekkende haarlijn doordat de haarzakjes onvoldoende voedingsstoffen krijgen om het haar goed te laten groeien. Vertraag een terugtrekkende haarlijn met behulp van een eiwitrijk dieet dat veel gezonde vetten, fruit en groente bevat. Daarnaast helpt een vitaminerijk dieet ook om je baardgroei te versnellen.

2. Neem een supplement om haargroei te ondersteunen

Neem een haargroeisupplement

Ondanks je beste bedoelingen kan het moeilijk zijn om een gezond dieet te ontwikkelen zodat je haar op de juiste manier wordt gevoed. Dat snappen we! Daarom hebben we Hairlust Hair Formula Gummies for Men ontwikkeld. Deze supplementen bevatten een krachtige dosis biotine, foliumzuur, zink en selenium, evenals andere belangrijke voedingsstoffen die je haar gezond houden, zoals vitamines tegen haaruitval. Deze heerlijke gummies zijn een uitstekende keuze voor mannen met een terugtrekkende haarlijn. Klik hier, als je je afvraagt hoe vitamines in haargroeimiddelen invloed hebben op je haargroei.

3. Probeer een andere shampoo

Probeer een andere shampoo

Als je last hebt van terugtrekkend haar, is het tijd om over te stappen naar een shampoo die speciaal samengesteld is voor jouw haartype.

Het gebruik van de verkeerde haarproducten kan leiden tot een ophoping van het product, bijvoorbeeld siliconen in shampoo, waardoor het haar zwaarder wordt en de haren aan elkaar blijven kleven. Zo worden inhammen juist nog meer benadrukt. Bovendien bevatten veel shampoos (SL/SLS)-sulfaten. Deze stoffen zijn mogelijk een oorzaak van dunner wordend haar doordat ze de haarzakjes doden en zo de haargroei verminderen. Nee bedankt!

Gebruik in plaats daarvan de Hairlust Grow Perfect™ Shampoo. Deze herstellende formule bevat actieve ingrediënten die je haar daadwerkelijk versterken en herstellen. Zo versterk je met elke wasbeurt je haar, in plaats van het te beschadigen! Voor het beste resultaat gebruik je het samen met Grow Perfect™ Conditioner die het haar dat je hebt versterkt en herstelt, terwijl het een gezondere haargroei bevordert.

Ons tweede favoriete product is je nieuwe geheime wapen om de haargroei te stimuleren. Ons Grow Perfect™ Hair Growth Serum is een haargroeiserum met een formule van natuurlijk afgeleide ingrediënten waarvan klinisch is bewezen dat ze de haargroei vergroten, haaruitval verminderen en de algehele gezondheid van de hoofdhuid verbeteren.

4. Maak van de gezondheid van je hoofdhuid een prioriteit

Maak van de gezondheid van je hoofdhuid een prioriteit

Je haar groeit uit je hoofdhuid, dus is het logisch dat een gezonde hoofdhuid kan helpen bij een terugtrekkende haarlijn bij vrouwen of mannen.

Naast het gebruik van een shampoo voor dunner wordend haar, is het raadzaam om ook de Scalp Delight™ Detox Scrub aan je routine toe te voegen. Deze verfrissende haarbehandeling verwijdert op zachte wijze resten van olie, vuil, hard water en haarproducten die je haarzakjes verstoppen en je haar verzwaren.

Een van onze andere bekroonde producten tegen inhammen bij man of vrouw is de Grow Perfect™ Thickening Spray. Deze verfrissende formule met muntextract stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid om de haargroei te bevorderen. Als bonus geeft het product meer volume aan je haarwortels, waardoor je haar er direct voller uitziet.

Wij raden je aan om beide producten met de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush je hoofdhuid in te masseren. Het is bekend dat hoofdhuidmassage de haargroei stimuleert. Waarom? Nou, weet je nog welke voedingsstoffen je nu allemaal binnen krijgt dankzij onze Hair Formula Gummies for Men? Hoofdhuidmassage verhoogt de circulatie en zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen bij de haarzakjes terechtkomen. Masseer je hoofdhuid en gebruik hoofdhuid scrub wekelijks om je hoofdhuid in optimale conditie te houden.

5. Probeer een bamboe kussensloop

Probeer een bamboe kussensloop

Geloof het of niet, het omruilen van je gewone katoenen kussensloop voor een bamboe kussensloop kan een groot verschil maken voor de gezondheid van je haar.

Katoenvezels zijn ruw en blijven in je haar hangen, waardoor het er in de ochtend pluizig uitziet. Bovendien zijn katoenvezels zeer absorberend, ze trekken als het ware het vocht uit je haar. Zo wordt het kwetsbaar en vatbaar voor breuken. Wanneer je last hebt van inhammen als man of vrouw, is het verliezen van meer haar het laatste wat je wilt!

Een bamboe kussensloop heeft daarentegen een gladder oppervlak met een lager absorptievermogen, waardoor je wakker wordt met gladder, beter gehydrateerd haar.

6. Vraag een arts om hulp

Ga langs de huisarts

Genetische vormen van haaruitval zoals androgene alopecia kunnen worden vertraagd met behulp van bepaalde haarbehandelingen, maar kunnen niet worden genezen. Dus als je een terugtrekkende haarlijn hebt als vrouw of man, kun je misschien medische behandelingen zoals medicatie, haartransplantaties of ‘platelet-rich plasma therapy’ (PRP) overwegen. Deze medische behandelingen zijn echter vaak duur en soms ingrijpend.

7. Bezoek je kapper

Bezoek je kapper

Veel mannen met een terugtrekkende haarlijn laten hun haar langer groeien of scheiden hun haar op een andere manier om hun haarlijn te verbergen. Maar om een terugtrekkende haarlijn minder op te laten vallen is het juist een beter idee om een ervaren kapper te bezoeken en het haar korter te laten knippen.

In het algemeen staan korte kapsels beter in het geval van dunner wordend haar of een terugtrekkende haarlijn. Langer haar weegt meer, zodat de haaraanzet minder hair volume heeft. Kort haar is daarentegen lichter, zodat het makkelijker is om bovenop volume te creëren met behulp van de juiste stylingproducten. Dit volume zorgt ervoor dat je haar er als dikker en voller haar uitziet, en laat een terugtrekkende haarlijn minder opvallen.

Klaar voor een beter passend kapsel? Dit zijn onze favorieten:

 • Buzz Cut - Dit kapsel is super kort, waardoor een terugtrekkende haarlijn minder opvalt.
 • Crew Cut - Dit kapsel is net iets langer aan de bovenkant dan een buzz cut, maar vormt nog steeds uitstekende camouflage voor inhammen.
 • Faux Hawk - Deze beproefde haarstijl vestigt de aandacht op de bovenkant van het hoofd, in plaats van op de haarlijn.
 • Bro Flow - Als je inhammen hebt, maar nog steeds de voorkeur geeft aan langer haar, probeer dan eens glad achterover gekamd haar.
 • Close Shave - Heb je genoeg van het verbergen van je inhammen? Ga dan voor een gladde scheerbeurt! Het vereist weinig onderhoud en zorgt voor een zelfverzekerde uitstraling.

Benieuwd hoe je deze looks kunt stylen? Lees hier meer over hoe je haarwax gebruikt.

frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger

Wat zijn de vooruitzichten voor een terugtrekkende haarlijn bij vrouwen of mannen

De vooruitzichten voor inhammen bij man of vrouw zijn afhankelijk van de oorzaken. Androgene alopecia is progressief en is niet te genezen. Dus uiteindelijk zal de haarlijn zich blijven terugtrekken tot het klassieke hoefijzervormige patroon van mannelijke kaalheid. Het volgen van enkele haarbehandelingen kan echter zeker helpen om het onvermijdelijke uit te stellen, misschien zelfs voor altijd. Maar de enige manier om achter de oorzaak van je terugtrekkende haar te komen, is door het met je arts te bespreken.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Beste producten voor een terugtrekkende haarlijn

Klaar om aan de slag te gaan met een behandeling tegen een terugtrekkende haarlijn? Dit zijn de beste Hairlust-producten die wij aanbevelen voor de behandeling van haarverlies:

 • Hair Formula Gummies for Men of Hair Formula Tablets for Men: Supplementen boordevol essentiële voedingsstoffen om de normale haargroei van binnenuit te ondersteunen.
 • Grow Perfect™ Hair Growth Serum: Een hooggeconcentreerd haarserum om de haarzakjes te stimuleren en de haargroei te versnellen.
 • Scalp Delight™ Detox Scrub: Exfolieer uw hoofdhuid met deze natuurlijke peeling om resten te verwijderen en optimale hoofdhuid condities voor haargroei te bevorderen bij een terugtrekkende haarlijn.
 • Grow Perfect™ Thickening Spray: Een natuurlijke hoofdhuidbehandeling geformuleerd om de haardikte te versterken.
 • Grow Perfect™ Shampoo: Gebruik deze shampoo voor dunner wordend haar, die doordrenkt is met verrijkende ingrediënten om de haarlokken te revitaliseren en normale haargroei te stimuleren.
 • Silky Bamboo Pillowcase: Bescherm je haar zelfs 's nachts met deze bamboe kussensloop die bekend staat om zijn gladde, allergievriendelijke textuur en het vermogen om haar breuk te minimaliseren.

Een terugtrekkende haarlijn bij vrouwen?

Een terugtrekkende haarlijn bij vrouwen kan ook een probleem zijn voor vrouwen die last hebben van dunner wordend haar. Haaruitval bij vrouwen is echter eerder verspreid over het hele hoofd dan geconcentreerd op één plek. Zo merken vrouwen de symptomen van haaruitval eerder op door bijvoorbeeld een dunnere paardenstaart, in plaats van inhammen. Vrouwen hebben echter ook baat bij het volgen van dezelfde haarbehandelingstips!

Hoewel een terugtrekkende haarlijn misschien het einde van de wereld lijkt, is het echt mogelijk om het terugwijken van je haar te vertragen door deze haarbehandelingen in je dagelijkse routine op te nemen.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haaruitval mannen

  Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

 • haar sneller laten groeien

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

 • vitamine tegen haaruitval

  Haaruitval? Dit zijn de 10 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen