haaruitval mannenBekijk alle artikelen

Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

Het is vervelend, maar kaalheid en dun haar bij mannen is helaas een onvermijdelijk levensfeit. Meer dan de helft van alle mannen zal voor zijn 50e levensjaar met een vorm van haaruitval te maken krijgen, en ongeveer een derde van de mannen ervaart voor zijn 30e dunner wordend haar. Hoewel dun haar bij mannen een natuurlijk verschijnsel is dat miljoenen mensen overkomt, kan het proces een behoorlijke uitdaging vormen.

Voordat je deze realiteit echter compleet accepteert, moet je weten dat er verschillende natuurlijke manieren zijn om haaruitval bij mannen te voorkomen en te behandelen (zonder dat je veel tijd en geld kwijt bent). Om je de beste tips en trucs voor het voorkomen van dun haar bij mannen mee te geven, heb ik deze handige gids opgesteld. Hierin beantwoord ik al je vragen en laat ik je de beste behandelingen voor kaalheid bij mannen zien.

Maar laten we eerst eens goed kijken waardoor haaruitval bij mannen en dunner wordend haar bij mannen überhaupt veroorzaakt wordt.

Inhoud

Hoe weet ik of ik te veel haar verlies?

Oké, luister even goed. Het klinkt misschien als een eenvoudige vraag (word ik kaal of niet?!), maar af en toe wat haar verliezen staat niet gelijk aan kaal worden. Was haaruitval bij mannen maar zo simpel!

Als je merkt dat je meer haar verliest dan vroeger, of meer dan de gemiddelde hoeveelheid door shedding (50-100 haren), kan dit een teken zijn van haaruitval. Vaak is het het gemakkelijkst te zien wanneer je je hoofdhuid door je haar heen duidelijk begint te zien of wanneer je inhammen krijgt. Maar kaalheid komt in vele gedaanten voor, dus hier is een snelle blik op hoe haaruitval bij mannen het vaakst voorkomt om je te helpen erachter te komen waarom je haar dunner wordt:

 • Alopecia androgenetica: Als de haaruitval vrij geleidelijk is en zich concentreert op de inhammen en de bovenkant van het hoofd, kan het alopecia androgenetica zijn, ook wel genetisch haarverlies bij mannen genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen en het is een aandoening, geen ziekte.
 • Telogeen effluvium: Als je plotseling een grote hoeveelheid haar op hetzelfde moment verliest, bijvoorbeeld na een zeer stressvolle periode of een periode van ernstige ziekte, is dat waarschijnlijk telogene haaruitval.
 • Alopecia areata: Verlies je plotseling grote klonters haar op willekeurige plaatsen op jouw hoofd? Dan kan je last hebben van alopecia areata, wat een auto-immuunziekte is. Het komt iets minder vaak voor, namelijk bij slechts ongeveer 1,7% van de bevolking.

Het goede nieuws is dat dunner wordend haar bij mannen heel normaal is, dus je hoeft je er niet voor te schamen of je er te veel zorgen over te maken.

Als je een van diegenen bent die dat liever niet heeft, geven wij je hieronder concreet advies over hoe je haarverlies bij mannen kunt voorkomen en weer dikker en voller haar kunt krijgen. Want gelukkig is er hulp beschikbaar in de vorm van doeltreffende producten die veel mannen gebruiken.

Haaruitval bij mannen is in de overgrote meerderheid van de gevallen genetisch bepaald, maar het kan ook door een aantal andere factoren worden veroorzaakt. Als je weet wat het verschil is tussen gewone haaruitval bij mannen, haaruitval door stress of soortgelijke oorzaken en zeldzamere aandoeningen zoals alopecia, kun je jouw verzorging beter afstemmen en het middel tegen haaruitval bij mannen vinden dat het beste voor jou zal werken. Want wat werkt bij gewoon haarverlies bij mannen is niet noodzakelijk hetzelfde als wat werkt bij bijvoorbeeld alopecia.

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

Vijf 'fast facts' over haaruitval bij mannen

1. Haaruitval bij mannen komt vaak voor rond het 30e levensjaar

Vaak wordt kaalheid bij mannen gezien als iets dat pas op latere leeftijd optreedt, maar dunner wordend haar bij mannen komt eigenlijk ook vaak voor bij jongere volwassenen. Bovendien kan het haaruitval-proces tussen de 5 en 10 jaar duren, voordat volledige kaalheid wordt bereikt. Het hangt echt af van de persoon.

2. Haaruitval bij mannen kan al in de tienerjaren beginnen

Ja, dat heb je goed gelezen. Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk dat haaruitval bij mannen al vanaf je late tienerjaren begint. Chronische ziektes, extreme stress of bepaalde medicijnen kunnen allemaal leiden tot dunner wordend haar bij mannen en tieners.

3. Mannen erven haaruitval niet alleen van hun moeder

Ondanks de populaire fabels komt dunner wordend haar bij mannen niet voort uit de genetische lijn van de moeder. Net zoals de meeste eigenschappen kan je mannelijke kaalheid van beide kanten van de familie erven. Luister dus niet te veel naar deze bakerpraatjes!

4. Je wordt niet kaal van hoeden

We zullen je niet bepaald aanmoedigen om die oude fedora af te stoffen en het voor gezien te houden, maar wees gerust, je favoriete hoeden en petten zorgen er absoluut niet voor dat je kaal wordt. Het is gewoonweg nog een fabeltje over kaalheid bij mannen.

5. Haaruitval bij mannen kan psychische klachten veroorzaken

Als maatschappij plaatsen we vaak willekeurige dingen zoals uiterlijk op een voetstuk, waardoor het moeilijk is om de (vaak onbereikbare) schoonheidsidealen te bereiken en te behouden. Daarom is dun haar bij mannen en kaalheid bij mannen vaak moeilijk te accepteren. Sommige mannen die te maken hebben met haaruitval en/of kaalheid, hebben last van stress, laag zelfvertrouwen, verminderde seksdrive of zelfs een depressie.

Belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen

Wat is de oorzaak van dun haar bij mannen? Het blijkt dat er een aantal verschillende redenen kunnen zijn voor je kaalheid.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #1: erfelijkheid

Zoals we al eerder noemden, wordt erfelijke kaalheid bij mannen bijna altijd veroorzaakt door bepaalde genetische factoren. Hoe het kaalheidsgen precies wordt geërfd is nog niet bekend, maar we weten wel dat het vaak in de familie zit. Als veel mannen in je familie kaal zijn geworden, is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt. Afhankelijk van je familiegeschiedenis ervaar je haaruitval mogelijk al op jonge leeftijd, of krijg je er pas na je 50e mee te maken.

Haarproducten met rozemarijn kunnen de bloedcirculatie naar de haarwortels helpen stimuleren en de haargroei bevorderen

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #2: stress

Stress kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren, maar wist je dat stress ook kan leiden tot dun haar bij mannen en haaruitval door stress kan voorkomen? Stress kan bijvoorbeeld ook de griep of een longontsteking veroorzaken, waardoor mannen niet alleen extreme gewichtsschommelingen en andere symptomen ervaren, maar ook haaruitval.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #3: ziekte

We hebben alopecia al genoemd, maar andere lichamelijke ziekten zoals schildklierproblemen of bloedarmoede kunnen ook bijdragen aan dun haar bij mannen.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #4: medicatie

Als je kanker of een andere ziekte hebt gehad die een intensieve medische behandeling vereiste, heb je misschien gemerkt dat bepaalde zware medicijnen kaalheid of dunner wordend haar bij mannen kunnen veroorzaken. Gelukkig is haaruitval als bijwerking van medicatie slechts tijdelijk en groeit bij de meeste mensen het haar weer terug na afronding van de behandeling.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #5: bepaalde kapsels

Draag je je haar vaak in een strakke paardenstaart, cornrows of vlechtjes? Dit kan je haar en hoofdhuid beschadigen. Bepaalde strakke kapsels zoals deze kunnen leiden tot dunner wordend haar bij mannen doordat de hoofdhuid te strak gespannen komt te staan. Vergeet niet om je lokken te laten ademen!

Wat je kan doen om haaruitval te voorkomen

Oké, nu gaan we verder met het leuke gedeelte. Nu we alle factoren rondom kaalheid bij mannen en dunner wordend haar bij mannen hebben besproken, gaan we je vertellen hoe je dit kan voorkomen en behandelen.

1. Let op je voeding

Let op je voeding

De beste behandeling tegen haaruitval voor mannen? Een gezond dieet! Samen met een betere algehele gezondheid, kan een evenwichtig dieet dunner wordend haar bij mannen helpen voorkomen. Daarnaast helpt een vitaminerijk dieet ook om je baardgroei te stimuleren.

Kies in de supermarkt voor een ruime hoeveelheid fruit, groente, volkoren producten en eiwitrijke voedingsmiddelen die gezonde vetzuren bevatten. Het is ook een goed idee om de snoepafdeling over te slaan en niet te veel zuivel te gebruiken om dun haar bij mannen uit te stellen.

Er zijn ook bepaalde mineralen en vitamine tegen haaruitval, die mannen kunnen helpen tegen haaruitval, waaronder biotine, omega 3-vetzuren en ijzer.

2. Drink voldoende

Drink voldoende

Een gehydrateerde hoofdhuid is essentieel bij het voorkomen van dun haar bij mannen. Een goede vuistregel is om tenminste een derde van je lichaamsgewicht in deciliter per dag te drinken. Als je 60 kilo weegt, is dat 20 deciliter. Dat komt overeen met ongeveer 2 liter per dag.

3. Slik aanvullende vitamines

Slik aanvullende vitamines

Overweeg om je gezonde en evenwichtige voeding aan te vullen met een haar vitamine die speciaal is gericht op haargroei. De Hair Formula Gummies for Men zijn speciaal samengesteld om dunner wordend haar bij mannen te voorkomen. De unieke formule bevat een krachtige dosis biotine, foliumzuur, zink en selenium om je haar gezond te houden en haaruitval bij mannen te voorkomen.

4. Bespreek het met je huisarts

Bespreek het met je huisarts

Soms is de beste behandeling voor kaalheid bij mannen een goed gesprek met een vertrouwde arts. Als je alles al hebt geprobeerd, zonder resultaat, kan een medische expert je misschien op een behandeling of oplossing wijzen waar je nog niet aan had gedacht.

5. Vermijd deze kapsels

Vermijd deze kapsels

Vergeet de strakke paardenstaarten en cornrows, dit doet je haar of je hoofdhuid echt geen goed. Daarnaast weet iedereen dat man-buns helemaal van deze tijd zijn.

6. Verlaag je stressniveau

Verlaag je stressniveau

We hebben al kort besproken hoe stress haaruitval bij mannen kan verergeren. Als je je gestrest voelt, probeer dan meditatie en andere oefeningen die je zelf kunt doen om je te helpen meer ontspannen te worden.

7. Stop met roken en drinken

Stop met roken en drinken

Iedereen weet dat roken en overmatig drinken sowieso niet goed voor je is, maar deze slechte gewoonten kunnen ook haaruitval bij mannen versnellen.

8. Sport regelmatig

Sport regelmatig

Hoewel lichaamsbeweging haarverlies bij mannen niet meteen zal stoppen, hebben de positieve effecten van sporten een goede invloed op je algehele gezondheid en stressniveau.

Kan haaruitval bij mannen invloed hebben op andere lichaamsdelen?

Het korte antwoord is nee. Mannelijke kaalheid en dunner wordend haar bij mannen komen alleen op de hoofdhuid voor. Als je merkt dat je haar verliest rond je wenkbrauwen, oksels of benen, praat dan met je huisarts over alopecia of andere mogelijke oorzaken.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

5 tips voor het voorkomen van haaruitval bij mannen

1. Probeer hoofdhuidmassages

Een geweldige behandeling tegen haaruitval bij mannen is de hoofdhuidmassage. Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen tijdens het gebruik van een herstellende shampoo, zoals de Grow Perfect™ Shampoo.

Je kan ook één keer per week een hoofdhuid scrub gebruiken, zoals de Scalp Delight™ Detox Scrub om overtollig vuil en opgebouwde haarproducten te verwijderen, dit helpt om roos en haaruitval bij mannen te voorkomen.

2. Vermijd het gebruik van hitte op je haar

Te veel hitte van haardrogers en andere stylingtools kan je haar uitdrogen en beschadigen, wat kan leiden tot kwetsbaarheid en dunner wordend haar bij mannen. Mocht je toch hitte willen gebruiken, gebruik dan altijd een heat proctant zoals de Thermal Shield™ Heat Protectant.

3. Vermijd uitdrogende sulfaten

Vermijd haarverzorgingsproducten met natriumlaurylsulfaat als de pest. Deze sulfaten strippen je haar en hoofdhuid en kunnen haaruitval bij mannen versnellen. Ga daarom altijd voor een shampoo zonder sulfaten.

4. Ga zorgvuldig met je haar om

Soms is de beste behandeling tegen haaruitval bij mannen gewoon een zachte aanpak van je haar en hoofdhuid. Vermijd slechte haarproducten, strakke kapsels en het gebruik van warmte om haarverlies bij mannen te voorkomen, of in ieder geval uit te stellen. Naast het gebruik van een sulfaatvrije shampoo voor dunner wordend haar raad ik altijd aan om daarna een conditioner te gebruiken - zelfs als je kort haar hebt. Een bijpassende conditioner zal je resultaten versterken en je bestaande haar zo gezond mogelijk houden.

5. Hydrateer je hoofdhuid

Een hoofdhuidolie zoals de Grow Perfect™ Thickening Spray beschermt en hydrateert je hoofdhuid. Bovendien is aangetoond dat peppermint oil de haargroei bevordert, haarverlies bij mannen voorkomt en dunner wordend haar bij mannen tegengaat.

Een nog krachtiger hoofdhuidserum om haargroei te bevorderen is het Grow Perfect™ Hair Growth Serum, samengesteld met natuurlijke extracten waarvan klinisch is bewezen dat ze de haargroei verhogen, het uitvallen verminderen en de algehele gezondheid van de hoofdhuid verbeteren.

Haaruitval bij mannen - Veelgestelde vragen

 • 1. Wat veroorzaakt haaruitval bij mannen?

  Haaruitval bij mannen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress, onderliggende gezondheidsproblemen, medicijnen en bepaalde kapsels die het haar en de hoofdhuid belasten.

 • 2. Hoe vroeg kan haaruitval bij mannen beginnen?

  Haaruitval bij mannen kan al in de late tienerjaren beginnen, hoewel het op deze leeftijd minder vaak voorkomt. Factoren zoals chronische ziekte, stress, bepaalde medicijnen en genetische aanleg kunnen bijdragen aan vroegtijdig haaruitval en dun haar bij mannen.

 • 3. Hoe kan ik de haargroei ondersteunen tegen haaruitval?

  Er zijn verschillende manieren om de haargroei te bevorderen, van haarsupplementen en plaatselijke oplossingen tot chirurgische ingrepen. Het behouden van een gezonde hoofdhuid is ook cruciaal voor het bevorderen van de haargroei als het aankomt op haaruitval bij mannen. Dit kan worden bereikt door middel van regelmatige hoofdhuidmassages om de bloedcirculatie te verbeteren, het vermijden van overmatige hitte styling, het gebruik van sulfaatvrije haarverzorgingsproducten en het opnemen van hoofdhuid behandelingen verrijkt met klinisch bewezen ingrediënten.

Nu je alles weet over kaalheid bij mannen en dunner wordend haar bij mannen, evenals de beste manieren om het te voorkomen en behandelen, horen wij graag jouw verhaal! Laat je voor-en-na-foto’s zien op Instagram en vergeet ons niet te taggen met @Hairlust!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • terugtrekkende haarlijn

  Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haar sneller laten groeien

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

 • vitamine tegen haaruitval

  Haaruitval? Dit zijn de 10 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen