Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?Bekijk alle artikelen

Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

Het valt je op dat er ineens meer haren in het doucheputje achterblijven dan normaal, en je vraagt je af: “Is dit haaruitval?” Voordat je in paniek raakt, is het belangrijk om te weten dat iedereen in zekere mate last heeft van hair shedding, elke haar valt uit in principe. Maar als je plotseling abnormaal veel haarverlies hebt, en er hele plukken tegelijk uitvallen, overweeg dan om actie te ondernemen. Hier lees je meer over hair shedding.

Volgens de British Association of Dermatologists is het volkomen normaal om 30 tot 150 haren per dag te verliezen als onderdeel van een normale haargroeicyclus.

Maar hoe weet je nu of jouw haaruitval normaal is of dat het echt om haarverlies gaat? Lees verder om alles te weten te komen over hair shedding. Bovendien deel ik mijn beste tips om haaruitval tegen te gaan.

Inhoud

Wat valt onder normaal haaruitval

Hair shedding is een normaal en noodzakelijk onderdeel van de haargroeicyclus. Zoals we al aangaven, is het volkomen normaal dat er 30 tot 150 haren per dag uitvallen. Dit lijkt misschien veel, maar de gemiddelde hoofdhuid telt 100.000 tot 150.000 haren. Daarom veroorzaakt dat dagelijkse haarverlies geen zichtbaar verschil in je haarvolume.

Om normale hair shedding te kunnen herkennen, moeten we het eerst over de haargroeicyclus hebben. Haargroei (en haaruitval) vindt plaats in een constante cyclus, die uit vier belangrijke fasen bestaat. Die 100.000 tot 150.000 haren op je hoofd bevinden zich allemaal in verschillende stadia van deze cyclus. En dat is maar goed ook, want anders zou je al je haar in één keer kwijtraken!

De vier fasen van haargroei

Zo werkt de haargroeicyclus:

1. De anagene ofwel haargroeifase

De anagene ofwel haargroeifase

Tijdens de eerste fase van de haargroeicyclus delen de cellen in het haarzakje zich heel snel, wat resulteert in nieuwe haargroei. 80 tot 90 procent van je haar bevindt zich in de anagene fase van de haargroeicyclus. Deze fase duurt ongeveer twee tot zeven jaar. De lengte van de anagene fase bepaalt hoe lang je haar kan worden. Allerlei factoren hebben invloed op de duur van je anagene fase, zoals erfelijkheid, voeding, leeftijd en algemene gezondheid. Aangezien je gezondheid de haargroeifase kan beïnvloeden, is het volgen van gezonde gewoonten de beste manier om haaruitval tegen te gaan (maar hierover later meer).

2. De catagene ofwel overgangsfase

De catagene ofwel overgangsfase

Zodra je haar zijn maximale lengte heeft behaald, gaat het haarzakje over op de catagene fase. Tijdens deze korte fase stopt een haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer.

3. Telogene ofwel rustfase

Telogene ofwel rustfase

De oude haar zit nog steeds vast aan de hoofdhuid, maar er groeit al een nieuwe haar onder. Deze nieuwe haar zal uiteindelijk zijn plaats innemen. Dit proces duurt ongeveer drie maanden.

4. De exogene fase ofwel je haar valt uit

De exogene ofwel haaruitvalfase

De haaruitvalfase is de laatste fase van de haargroeicyclus. Tijdens deze fase laat de oude haar los en valt uit. Elke haar valt uit zodra het deze fase van de cyclus heeft bereikt. Wanneer een haar eenmaal de exogene fase heeft bereikt, kun je niet meer voorkomen dat deze haar uitvalt.

Na de exogene fase breekt de anagene fase opnieuw aan voor het haarzakje en groeit er weer een nieuwe haar uit. Zo blijft de cyclus zich steeds herhalen!

HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Tablets

Tabletten voor het haar voor vrouwen, rijk aan essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Tablets for Men

Haarvitamines in tabletvorm voor mannen, verrijkt met 20 vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

Lees meer

Haarverlies vs. hair shedding

Hair shedding is een normaal en noodzakelijk onderdeel van de haargroeicyclus, maar als je meer dan 150 haren per dag verliest, is er mogelijk sprake van haarverlies.

Veel vormen van haarverlies ontstaan wanneer er een bovengemiddeld aantal haarzakjes van de anagene fase overgaat op de catagene fase. Zodra deze haren de uitvalfase bereiken, vallen ze uit en kan het haar er dunner uit gaan zien. Deze vorm van haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommigen wordt haarverlies veroorzaakt door fysieke veranderingen, zoals een bevalling of drastisch gewichtsverlies. Bij anderen wordt het haarverlies door een onderliggende aandoening veroorzaakt.

De meeste gevallen van haarverlies zijn echter het gevolg van androgeen haarverlies, ook wel bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid. Deze vorm van hair shedding is niet direct gerelateerd aan de haargroeicyclus. Bij androgene haaruitval zorgt het hormoon DHT ervoor dat de haarzakjes krimpen, tot er helemaal geen haar meer uit groeit. Naarmate de haarzakjes krimpen, valt het haar uit.

Je haar is de spiegel van je gezondheid! Een gezond eetpatroon en een actieve leefstijl doen wonderen voor je haar.

Hoe weet je of er iets mis is?

Maar hoe weet je dan of je haaruitval onder normale hair shedding valt of dat je echt last hebt van haarverlies? Dit zijn een paar tekenen waar je op moet letten:

 • Pleksgewijs haarverlies - Haarverlies waarbij ronde kale plekken op het hoofd ontstaan, kan een teken zijn van de aandoening alopecia areata.
 • Terugwijkende haarlijn - Een van de eerste tekenen van kaalheid bij mannen is een terugwijkende haarlijn. Dit is een teken van androgeen haarverlies.
 • Dunner haar bij de kruin - Een ander teken van veel haarverlies bij mannen is dunner wordend haar bij de kruin.
 • Bredere scheiding - Vrouwen verliezen vaker haar over hun hele hoofd, in plaats van de pleksgewijze kaalheid bij mannen, zodat overmatige hair shedding minder opvalt. Een breder wordende scheiding is echter een duidelijk teken van haaruitval bij vrouwen.
 • Minder volle paardenstaart - Vrouwen met lang haar kunnen hair shedding opmerken wanneer hun staart merkbaar dunner wordt.
 • Veel haarverlies - Als je merkt dat er meer haar achterblijft op je kussen, in je borstel of in het doucheputje, kun je te maken hebben met overmatige hair shedding, ofwel je haar valt uit.

Als je een of meerdere van deze tekenen van haarverlies herkent, maak dan een afspraak met je dermatoloog. Je arts kan de oorzaak van het haarverlies vaststellen en een behandelplan opstellen om de haaruitval te stoppen.

Ontdek de geweldige haargroeiresultaten bij tevreden klanten van Hairlust:

Voor & Na met HairLust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

De resultaten verschillen van persoon tot persoon, maar zichtbaar resultaat treedt doorgaans op na 2-6 maanden van gebruik.

Hoe kun je haaruitval tegengaan: 8 tips

Zelfs als je geen last hebt van haarverlies, kan hair shedding erg vervelend zijn, bijvoorbeeld als je graag langer of voller haar zou willen hebben. Om hair shedding te verminderen en haaruitval tegen te gaan, kun je de anagene fase stimuleren met deze tips:

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #1: volg een gezond eetpatroon

Volg een gezond eetpatroon

Gezond haar begint van binnen. Daarom is het zo belangrijk om een voedzaam eetpatroon te volgen, zodat je haar alle benodigde voedingsstoffen ontvangt.

Als je de haargroeifase een boost wilt geven en hair shedding wilt verminderen, volg dan een dieet dat rijk is aan magere eiwitten, gezonde vetten en veel fruit en groenten.

Weet je niet zeker welke voedingsmiddelen het beste zijn om hair shedding tegen te gaan? Probeer dan deze producten:

 • Eieren
 • Magere eiwitten zoals kip en vis
 • Gezonde vetten zoals avocado en olijfolie
 • Donkere bladgroenten
 • Groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C, zoals sinaasappels en paprika's
HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Gummies

Suikervrije kauwbare vitaminen voor vrouwen met natuurlijke aardbeiensmaak.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Suikervrije kauwbare haarvitaminen voor mannen, rijk aan biotine, dat het haar in stand houdt.

€32.95

Lees meer

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #2: neem een haargroeivitamine

Neem een haargroeivitamine

Geen fan van eieren? Of ga je groen zien als je nog een bord boerenkool moet eten? Dan is een haargroeivitamine misschien iets voor jou.

De supplementen van Hairlust bevatten alle vitaminen en mineralen die je haarzakjes nodig hebben, waaronder 5000 mcg biotine, dé held van haargroei. Om dat even in perspectief te plaatsen: je zou dagelijks 500 eieren moeten eten om zoveel biotine uit voedsel te kunnen halen! Bovendien zijn de supplementen van Hairlust vegan en allergievriendelijk, én bevatten ze absoluut geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen.

Door je haarzakjes te voeden met cruciale vitaminen en mineralen, verleng je de anagene fase en verminder je hair shedding.

De haargroeivitaminen van Hairlust zijn verkrijgbaar in 4 uitvoeringen:

HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Tablets

Tabletten voor het haar voor vrouwen, rijk aan essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Tablets for Men

Haarvitamines in tabletvorm voor mannen, verrijkt met 20 vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

Lees meer

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #3: minder blootstelling aan hitte

Minder blootstelling aan hitte

Laat die krultang maar liggen! Dagelijkse hittestyling brengt veel schade toe aan de haarschacht, waardoor het haar broos wordt. Uiteindelijk zal dat broze haar afbreken en uitvallen.

Om hair shedding te verminderen, kun je de stijltang en föhn beter even links laten liggen en voor een hittevrije stijl kiezen. Als je toch hete apparaten gebruikt, zorg er dan voor dat je van tevoren een beschermende spray aanbrengt.

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #4: borstel van onder naar boven

Borstel van onder naar boven

Je haar dagelijks ontwarren hoort natuurlijk bij een goede haarverzorgingsroutine. Maar misschien moet je eens stilstaan bij je borsteltechniek. Vanaf de hoofdhuid naar beneden borstelen is geen goed idee, want dit verandert kleine knoopjes in grote klitten. Bovendien kan ruw borstelen leiden tot haarbreuk en hair shedding. Gebruik daarom een Bamboo Hairbrush of Detangle Wet Brush om je haar voorzichtig te ontwarren. Begin altijd bij de haarpunten en werk zo naar de hoofdhuid toe.

HairLust - Detangle Wet Brush, Roze HairLust - Detangle Wet Brush, Roze

Detangle Wet Brush, Roze

Haarborstel ontworpen voor gebruik op nat, warrig haar om haarbreuk te verminderen.

€9.95

Lees meer
HairLust - Bamboo Vented Paddle Brush HairLust - Bamboo Vented Paddle Brush
Bespaar 20%

Bamboo Vented Paddle Brush

Middelgrote borstel van bamboe voor dagelijks borstelen of föhnen van het haar.

€24.95

€19.96

Lees meer

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #5: vermijd strakke haarstijlen

Vermijd strakke haarstijlen

Als je je haar vaak in een knot draagt, kun je hair shedding onbewust in de hand werken. Strakke haarstijlen zoals knotten, paardenstaarten en vlechten kunnen je haar beschadigen, met haarbreuk en hair shedding als gevolg.

Om haaruitval te stoppen, kun je beter voor lossere stijlen kiezen en Hair Rings, een alternatief voor gewone haarelastiekjes die je haar niet beschadigen.

HairLust - Hair Rings 6-Pack, Geel/Oranje HairLust - Hair Rings 6-Pack, Geel/Oranje

Hair Rings 6-Pack, Geel/Oranje

Zachte elastiekjes die je haar op zijn plaats houden zonder het te beschadigen.

€4.95

Lees meer
HairLust - Hair Rings 6-Pack, Blauw/Groen HairLust - Hair Rings 6-Pack, Blauw/Groen

Hair Rings 6-Pack, Blauw/Groen

Zachte elastiekjes die je haar op zijn plaats houden zonder het te beschadigen.

€4.95

Lees meer

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #6: gebruik een betere shampoo & conditioner

Gebruik een betere shampoo & conditioner

De douche is het perfecte moment om je haar intensief te voeden. Waarom is dit belangrijk? Omdat gevoed haar sterker is, waardoor het minder snel breekt en uitvalt. Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner is samengesteld met microproteïnen die het haar daadwerkelijk herstellen. Hierdoor wordt je haar met elke wasbeurt sterker en gezonder (Pssst! We hebben ook een versie speciaal voor mannen!).

En natuurlijk is het belangrijk om na de shampoo altijd een conditioner te gebruiken. Hoewel onze shampoo het haar op milde wijze reinigt, zonder het uit te drogen, is het toch belangrijk om je haar na elke wasbeurt te hydrateren met een hoogwaardige conditioner. Gehydrateerd haar is gezond haar, dus gebruik een goede conditioner om hair shedding te voorkomen.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Verkoopt snel ⚡️
Bespaar 16%

Hair Growth & Repair Set

Herstellende shampoo en conditioner die optimale omstandigheden creëert voor een gezonde haargroei.

€47.90

€39.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Verkoopt snel ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfaatvrije shampoo met eiwitten die optimale omstandigheden creëren voor een gezonde haargroei.

€23.95

Lees meer

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #7: behandel nat haar met zorg

Behandel nat haar met zorg

Steek je hand op als je na het douchen je haar meteen in een grote zachte handdoek wikkelt! Als je een katoenen handdoek gebruikt om je haar te drogen, ben je zeker niet de enige. Dit is een grote fout die veel mensen maken!

Normale handdoeken bestaan uit katoenvezels, die eigenlijk te ruw zijn voor je haar. Hierdoor kunnen klitten en pluishaar ontstaan. Haar is namelijk op z'n kwetsbaarst als het nat is, daarom wil je het extra voorzichtig behandelen om haarbreuk en hair shedding te voorkomen.

Probeer daarom onze Bamboo Hair Towel! Deze handdoek is gemaakt van een bamboe-katoenmix. De zachte vezels zijn veel milder voor je haar en voorkomen dat je kwetsbare, natte lokken beschadigd raken.

Als je klaar bent om je haar te ontwarren, gebruik dan een Detangle Wet Brush. Deze borstel is speciaal ontworpen voor nat haar. Bovendien geven de flexibele borstelharen je hoofdhuid een fijne massage. Door de hoofdhuid te masseren, neemt de doorbloeding toe en ontvangen de haarzakjes meer voedingsstoffen, waardoor ze haar efficiënter laten groeien en hair shedding verminderen.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Wit HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Wit
Bespaar tot 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Wit

Handige bamboe haarhanddoek die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blauw HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blauw
Bespaar tot 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Blauw

Handige bamboe haarhanddoek die het haar snel en op milde wijze droogt.

€11.95

Lees meer

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #8: zorg voor voldoende slaap

Zorg voor voldoende slaap

Alles wat je kunt doen om je lichaam gezond te houden, zal ook je haar gezond houden en hair shedding verminderen. Veel experts zijn het erover eens dat voldoende slaap het allerbelangrijkste is om je gezondheid te verbeteren. Voor een optimale gezondheid wordt minstens 8 uur slaap per nacht aanbevolen.

Om ervoor te zorgen dat je goed uitrust, kun je het beste elke dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan, in een koele, donkere kamer slapen en minimaal 1 uur voor je bedtijd geen beeldschermen meer gebruiken.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit
Bespaar tot 11%

Pure Bamboo Pillowcase, Wit

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

Lees meer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Roze HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Roze
Bespaar tot 30%

Pure Bamboo Pillowcase, Roze

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

€21.56

Lees meer

Vergeet niet dat hair shedding een volkomen normaal onderdeel is van een gezonde haargroeicyclus en je hair shedding tot op zekere hoogte kunt beperken door een gezonde haarverzorgingsroutine te volgen. Als je echter buitengewoon veel haarverlies opmerkt, is het verstandig om met een dermatoloog te praten.

Zo kun je haaruitval stoppen en dit zijn de beste tips om hair shedding de baas te blijven. Heb je vragen of wil je jouw ervaring (en suggesties) met ons delen? Laat dan hieronder een berichtje achter!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 56.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!

  Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

 • Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

  Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

 • Hvordan får man tykkere hår? 10 nemme tips til sundt og fyldigt hår

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

 • Pille til håret

  Haaruitval? Dit zijn de 14 beste vitamines tegen haaruitval!

 • Proteinkur til håret: Hvad kan en protein hårkur gøre for dit hår?

  Proteïne voor je haar: De 5 beste proteïne haar behandelingen!

Bekijk alle artikelen