sheddingBekijk alle artikelen

Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

Het valt je op dat er ineens meer haren in het doucheputje achterblijven dan normaal, en je vraagt je af: “Is dit haaruitval?” Voordat je in paniek raakt, is het belangrijk om te weten dat iedereen in zekere mate last heeft van hair shedding, elke haar valt uit in principe. Maar als je plotseling abnormaal veel haarverlies hebt, en er hele plukken tegelijk uitvallen, overweeg dan om actie te ondernemen. Hier lees je meer over shedding.

Volgens de British Association of Dermatologists is het volkomen normaal om 30 tot 150 haren per dag te verliezen als onderdeel van een normale haargroeicyclus.

Maar hoe weet je nu of jouw haaruitval normaal is of dat het echt om haarverlies gaat? Lees verder om alles te weten te komen over hair shedding. Bovendien deel ik mijn beste tips om haaruitval tegen te gaan.

Inhoud

Wat valt onder normaal haaruitval

Hair shedding is een normaal en noodzakelijk onderdeel van de haargroeicyclus. Zoals we al aangaven, is het volkomen normaal dat er 30 tot 150 haren per dag uitvallen. Dit lijkt misschien veel, maar de gemiddelde hoofdhuid telt 100.000 tot 150.000 haren. Daarom veroorzaakt dat dagelijkse haarverlies geen zichtbaar verschil in je haarvolume.

Om normale hair shedding te kunnen herkennen, moeten we het eerst over de haargroeicyclus hebben. Haargroei (en haaruitval) vindt plaats in een constante cyclus, die uit vier belangrijke fasen bestaat. Die 100.000 tot 150.000 haren op je hoofd bevinden zich allemaal in verschillende stadia van deze cyclus. En dat is maar goed ook, want anders zou je al je haar in één keer kwijtraken!

Zo werkt de haargroeicyclus:

De vier fasen van haargroei

1. De anagene ofwel haargroeifase

Tijdens de eerste fase van de haargroeicyclus delen de cellen in het haarzakje zich heel snel, wat resulteert in nieuwe haargroei. 80 tot 90 procent van je haar bevindt zich in de anagene fase van de haargroeicyclus. Deze fase duurt ongeveer twee tot zeven jaar. De lengte van de anagene fase bepaalt hoe lang je haar kan worden. Allerlei factoren hebben invloed op de duur van je anagene fase, zoals erfelijkheid, voeding, leeftijd en algemene gezondheid. Aangezien je gezondheid de haargroeifase kan beïnvloeden, is het volgen van gezonde gewoonten de beste manier om haaruitval tegen te gaan (maar hierover later meer).

2. De catagene ofwel overgangsfase

Zodra je haar zijn maximale lengte heeft behaald, gaat het haarzakje over op de catagene fase. Tijdens deze korte fase stopt een haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

3. Telogene ofwel rustfase

Het oude haar zit nog steeds vast aan de hoofdhuid, maar er groeit al een nieuw haar onder. Dit nieuwe haar zal uiteindelijk zijn plaats innemen en het oude haar valt uit. Dit proces duurt ongeveer drie maanden.

4. De exogene fase ofwel je haar valt uit

De haaruitvalfase is de laatste fase van de haargroeicyclus. Tijdens deze fase laat de oude haar los en valt uit. Elke haar valt uit zodra het deze fase van de cyclus heeft bereikt. Wanneer een haar eenmaal de exogene fase heeft bereikt, kun je niet meer voorkomen dat dit haar uitvalt.

Na de exogene fase breekt de anagene fase opnieuw aan voor het haarzakje en groeit er weer een nieuw haar uit. Zo blijft de cyclus zich steeds herhalen!

Haarverlies vs. hair shedding

Hair shedding is een normaal en noodzakelijk onderdeel van de haargroeicyclus, maar als je meer dan 150 haren per dag verliest, is er mogelijk sprake van haaruitval.

Veel vormen van haarverlies ontstaan wanneer er een bovengemiddeld aantal haarzakjes van de anagene fase overgaat op de catagene fase. Zodra deze haren de uitvalfase bereiken, vallen ze uit en kan het haar er als dunner haar uit gaan zien. Deze vorm van haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommigen wordt haarverlies veroorzaakt door fysieke veranderingen, zoals haaruitval na de zwangerschap, haaruitval door stress, of drastisch gewichtsverlies. Bij anderen wordt het haarverlies door een onderliggende aandoening veroorzaakt.

De meeste gevallen van haarverlies zijn echter het gevolg van androgeen haarverlies, ook wel bekend als vrouwelijke of mannelijke kaalheid. Deze vorm van hair shedding is niet direct gerelateerd aan de haargroeicyclus. Bij androgene haaruitval zorgt het hormoon DHT ervoor dat de haarzakjes krimpen, tot er helemaal geen haar meer uit groeit. Naarmate de haarzakjes krimpen, valt het haar uit.

Je haar is de spiegel van je gezondheid! Een gezond eetpatroon en een actieve leefstijl doen wonderen voor je haar.

Hoe weet je of er iets mis is?

Maar hoe weet je dan of je haaruitval onder normale hair shedding valt of dat je echt last hebt van haarverlies? Dit zijn een paar tekenen van haarverlies waar je op moet letten:

 • Pleksgewijs haarverlies - Haarverlies waarbij ronde kale plekken op het hoofd ontstaan, kan een teken zijn van de aandoening alopecia areata.
 • Terugtrekkende haarlijn - Een van de eerste tekenen van kaalheid bij mannen is een terugtrekkende haarlijn. Dit is een teken van androgeen haarverlies.
 • Dunner haar bij de kruin - Een ander teken van veel haarverlies bij mannen is dun haar en dunner wordend haar bij de kruin.
 • Bredere scheiding - Vrouwen verliezen vaker haar over hun hele hoofd, in plaats van de pleksgewijze kaalheid bij mannen, zodat overmatige hair shedding minder opvalt. Een breder wordende scheiding is echter een duidelijk teken van haaruitval bij vrouwen.
 • Minder volle paardenstaart - Dunner wordend haar en hair shedding bij vrouwen met lang haar kan worden opgemerkt wanneer hun staart merkbaar dunner wordt.
 • Veel haarverlies - Als je merkt dat er meer haar achterblijft op je kussen, in je borstel of in het doucheputje, kun je te maken hebben met overmatige hair shedding, oftewel je haar valt uit.

Als je een of meerdere van deze tekenen van haarverlies herkent, maak dan een afspraak met je dermatoloog. Je arts kan de oorzaak van het haarverlies vaststellen en een behandelplan opstellen om de haaruitval te stoppen.

Ontdek de geweldige haargroeiresultaten bij tevreden klanten van Hairlust:

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

De resultaten verschillen van persoon tot persoon, maar zichtbaar resultaat treedt doorgaans op na 2-6 maanden van gebruik.

Hoe kun je haaruitval tegengaan: 8 tips

Zelfs als je geen last hebt van haarverlies, kan hair shedding erg vervelend zijn, bijvoorbeeld als je graag langer of dikker en voller haar zou willen hebben. Om hair shedding te verminderen en haaruitval tegen te gaan, kun je de anagene fase stimuleren met deze tips:

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #1: volg een gezond eetpatroon

volg een gezond eetpatroon

Gezond haar begint van binnen. Daarom is het zo belangrijk om een voedzaam eetpatroon te volgen, zodat je haar alle benodigde voedingsstoffen ontvangt.

Als je de haargroeifase een boost wilt geven en hair shedding wilt verminderen, volg dan een dieet dat rijk is aan magere eiwitten, gezonde vetten en veel fruit en groenten.

Weet je niet zeker welke voedingsmiddelen het beste zijn om hair shedding tegen te gaan? Probeer dan deze producten:

 • Eieren
 • Magere eiwitten zoals kip en vis
 • Gezonde vetten zoals avocado en olijfolie
 • Donkere bladgroenten
 • Groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C, zoals sinaasappels en paprika's

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #2: neem een haargroeivitamine

Neem een haargroeivitamine

Geen fan van eieren? Of ga je groen zien als je nog een bord boerenkool moet eten? Dan is een vitamine voor haargroei misschien iets voor jou.

De supplementen van Hairlust bevatten alle vitaminen en mineralen die je haarzakjes nodig hebben, waaronder 5000 mcg biotine, dé held van haargroei. Om dat even in perspectief te plaatsen: je zou dagelijks 500 eieren moeten eten om zoveel biotine uit voedsel te kunnen halen! Bovendien zijn de haaruitval vitamines van Hairlust vegan en allergievriendelijk, én bevatten ze absoluut geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen.

Door je haarzakjes te voeden met cruciale vitaminen en mineralen, verleng je de anagene fase en verminder je hair shedding.

De haargroeisupplementen van Hairlust zijn verkrijgbaar in 4 uitvoeringen:

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #3: minder blootstelling aan hitte

Minder blootstelling aan hitte

Laat die krultang maar liggen! Dagelijkse hittestyling brengt veel schade toe aan de haarschacht, waardoor het haar kwetsbaar wordt. Uiteindelijk zal dat kwetsbare haar afbreken en uitvallen.

Om hair shedding te verminderen, kun je de stijltang en haardroger beter even links laten liggen en voor een hittevrije stijl kiezen, zoals bijvoorbeeld krullen zonder hitte. Als je toch hete apparaten gebruikt, zorg er dan voor dat je van tevoren een hittebeschermende spray aanbrengt.

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #4: borstel van onder naar boven

borstel van onder naar boven

Je haar dagelijks ontwarren hoort natuurlijk bij een goede haarverzorgingsroutine. Maar misschien moet je eens stilstaan bij je borsteltechniek. Vanaf de hoofdhuid naar beneden borstelen is geen goed idee, want dit verandert kleine knoopjes in grote klitten. Bovendien kan ruw borstelen leiden tot haarbreuk en hair shedding. Gebruik daarom een Bamboo Hairbrush of Wet Hair Detangler Brush om je haar voorzichtig te ontwarren. Begin altijd bij de haarpunten en werk zo naar de hoofdhuid toe.

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #5: vermijd strakke haarstijlen

Vermijd strakke haarstijlen

Als je je haar vaak in een dot draagt, kun je hair shedding onbewust in de hand werken. Strakke haarstijlen zoals dotten, paardenstaarten en vlechten kunnen je haar beschadigen, met gebroken haar en hair shedding als gevolg.

Om haaruitval te stoppen, kun je beter voor lossere stijlen kiezen en Hair Rings, een alternatief voor gewone haarrekker die je haar niet beschadigen.

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #6: gebruik een betere shampoo & conditioner

Gebruik een betere shampoo & conditioner

De douche is het perfecte moment om je haar intensief te voeden. Waarom is dit belangrijk? Omdat gevoed haar sterker is, waardoor het minder snel breekt en uitvalt. Grow Perfect™ Duo shampoo en conditioner zijn geformuleerd met klinisch bewezen Anagain™ en rozemarijnolie waarvan is aangetoond dat ze de groeifase van het haar verlengen en de uitvalfase verminderen, wat effectief leidt tot verbeterde haargroei en haardichtheid in slechts drie maanden.

En natuurlijk is het belangrijk om na de shampoo altijd een conditioner te gebruiken. Hoewel onze shampoo het haar op milde wijze reinigt, zonder het uit te drogen, is het toch belangrijk om je haar na elke wasbeurt te hydrateren met een hoogwaardige conditioner. Gehydrateerd haar is gezond haar, dus gebruik een goede conditioner om hair shedding te voorkomen.

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #7: behandel nat haar met zorg

Behandel nat haar met zorg

Steek je hand op als je na het douchen je haar meteen in een grote zachte handdoek wikkelt! Als je een katoenen handdoek gebruikt om je haar te drogen, ben je zeker niet de enige. Dit is een grote fout die veel mensen maken!

Normale handdoeken bestaan uit katoenvezels, die eigenlijk te ruw zijn voor je haar. Hierdoor kunnen klitten en pluishaar ontstaan. Haar is namelijk op z'n kwetsbaarst als het nat is, daarom wil je het extra voorzichtig behandelen om haarbreuk en hair shedding te voorkomen.

Probeer daarom onze Bamboo Hair Towel Wrap! Deze handdoek is gemaakt van een bamboe-katoenmix. De zachte vezels van de bamboe haarhanddoek zijn veel milder voor je haar en voorkomen dat je kwetsbare, natte lokken beschadigd raken.

Als je klaar bent om je haar te ontwarren, gebruik dan een Wet Hair Detangler Brush. Deze borstel is speciaal ontworpen voor nat haar. Bovendien geven de flexibele borstelharen je hoofdhuid een fijne massage. Door de hoofdhuid te masseren, neemt de doorbloeding toe en ontvangen de haarzakjes meer voedingsstoffen, waardoor ze haar efficiënter laten groeien en hair shedding verminderen.

Hoe kun je haaruitval tegengaan? Tip #8: zorg voor voldoende slaap

Zorg voor voldoende slaap

Alles wat je kunt doen om je lichaam gezond te houden, zal ook je haar gezond houden en hair shedding verminderen. Veel experts zijn het erover eens dat voldoende slaap het allerbelangrijkste is om je gezondheid te verbeteren. Voor een optimale gezondheid wordt minstens 8 uur slaap per nacht aanbevolen.

Om ervoor te zorgen dat je goed uitrust, kun je het beste elke dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan, in een koele, donkere kamer slapen en minimaal 1 uur voor je bedtijd geen beeldschermen meer gebruiken.

Vergeet niet dat hair shedding een volkomen normaal onderdeel is van een gezonde haargroeicyclus en je hair shedding tot op zekere hoogte kunt beperken door een gezonde haarverzorgingsroutine te volgen. Als je echter buitengewoon veel haarverlies opmerkt, is het verstandig om met een dermatoloog te praten.

Zo kun je haaruitval stoppen en dit zijn de beste tips om hair shedding de baas te blijven.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom een zonnespray voor het haar te gebruiken?

 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dikker haar te krijgen!

 • pluizig haar

  Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

 • vitamine tegen haaruitval

  Haaruitval? Dit zijn de 10 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen