Afblegning af hår? 10 tips til at undgå et skadet afbleget, blond hårBekijk alle artikelen

Haar blonderen: 10 tips voor de nazorg van blond haar

De kans is groot dat je, als je dit artikel leest, op het punt staat om je haar te blonderen. Je vraagt je misschien af of je haar blonderen je haar kan beschadigen? Het risico bestaat (vooral bij herhaaldelijk je haar blonderen) dat de haarschubben permanent open blijven staan. Lees verder om alles te weten te komen over het bleken van je haar, hoe je blond haar het beste kan verzorgen en zo gezond mogelijk kan houden na de behandeling.

Droom je van blonde lokken? Hoewel iedereen dol is op de blonde beach look, is er geen twijfel over mogelijk: je haar blonderen is niet erg goed voor je haar. Als je de sprong nog durft te wagen, lees dan eerst dit artikel. We leggen uit hoe je haar blonderen in zijn werk gaat, welke veelvoorkomende fouten je moet vermijden en hoe je het beste voor blond haar kunt zorgen. Daarnaast vertellen we wat de beste shampoo voor blond haar is om je haar gezond, glanzend en koel van kleur te houden.

Inhoud

Wat is je haar blonderen?

Je haar bleken is een chemisch proces dat je haar lichter maakt door het pigment in je haar op te lossen. Zo verloopt het proces:

 • Een alkalisch middel zet de haarschubben open (de beschermlaag van de haarschacht).
 • Een oxidatiemiddel dringt de haarschacht binnen en lost de hierin aanwezige melanine op (het pigment dat het haar zijn natuurlijke kleur geeft). Zonder pigment lijkt het haar grijs, zilverachtig of wit.

Hoe langer je het blondeermiddel in je haar laat zitten, hoe meer pigment het oplost en hoe lichter je haar wordt.

Eén keer je haar blonderen betekent echter niet dat je meteen lichtblond haar hebt. Afhankelijk van je natuurlijke haarkleur, kan je geblondeerde haar geel, oranje of rood worden. Er kan een ander bleekproces nodig zijn om echt blond haar te bereiken.

Welk effect heeft blonderen op je haar?

Maar waarom leidt je haar bleken tot haarschade? Het risico bestaat (vooral bij herhaaldelijk je haar blonderen) dat de haarschubben permanent open blijven staan. Openstaande haarschubben verliezen snel vocht, waardoor het haar uitdroogt en snel breekt. Ken je die horrorverhalen over strohaar na mislukte blondeerpogingen? Dat wil je dus voorkomen!

Je haar blonderen zal het haar altijd enige schade toebrengen, maar deze schade kun je minimaliseren door de juiste nazorg toe te passen (daarover later mee).

Hoe vaak kun je je haar blonderen?

Als je van plan bent om je haar te blonderen, laat dan zes tot acht weken tussen de behandelingen zitten. Dit geeft je haar ruimschoots de tijd om te herstellen. Houd er rekening mee dat als je haar redelijk donker is (donkerder dan lichtbruin), er meer dan één behandeling nodig is om lichtblond haar te creëren. Blondeer je haar zeker niet twee keer kort achter elkaar. Wacht minstens een week voordat je je haar opnieuw blondeert. Een ervaren kapper kan je advies geven over de aanbevolen periode tot je volgende behandeling.

Wist je dat een gebrek aan proteïne je droog en pluizig haar kan bezorgen?

Veel voorkomende fouten bij je haar blonderen

1. Thuis je haar bleken

Geloof ons, dit is NIET iets wat je thuis moet doen. Je haar bleken is geen eenvoudig proces. Zelfs voor ervaren kappers is het lastig om het perfecte resultaat te bereiken. Als je het niet op de juiste manier doet, kan je haar enorme schade oplopen. Zelfs zo dramatisch dat je voortaan met een ultrakort kapsel door het leven moet.

Doe vooronderzoek en vind een kapper die zich in blonderen heeft gespecialiseerd voordat je de sprong waagt. Maak vervolgens een adviesafspraak om je haarverleden en -wensen te bespreken, voordat er überhaupt blondeermiddel in de buurt van je haar komt.

2. Niet eerlijk zijn tegen je kapper

Blondeermiddelen werken het beste op haar dat nooit eerder chemisch behandeld is en lichtbruin (of nog lichter) van kleur is. Als je je haar ooit eerder hebt geverfd, moet je dit zeker aan je kapper melden. Waarom? Wanneer het blondeermiddel je haar van zijn natuurlijke kleur ontdoet, pakt dit mogelijk niet op het gedeelte van je haar dat al eerder geverfd is. Zo kunnen er strepen en ongewenste kleuren ontstaan, en dat wil je niet!

Geef je kapper een duidelijk overzicht van al je eerdere haarbehandelingen om het beste blondeerresultaat te bereiken.

Als je haar donkerder is dan lichtbruin, is het nog steeds mogelijk om lichtblond haar te bereiken. Het kan echter wel wat meer tijd in beslag nemen voordat je een koele, blonde tint bereikt hebt.

3. Je haar niet voorbereiden op het blonderen

Je haar bleken brengt nu eenmaal schade aan, daarom is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je haar in topconditie is voordat je de naar de kapper gaat. Zo heb je de meeste kans dat je haar ook na de behandeling gezond blijft. Gebruik gedurende de twee weken voor je afspraak een herstellend haarmasker zoals Hair Growth & Protection Mask.

Nog een tip: sla twee dagen voor de behandeling het wassen met shampoo over. Een schone hoofdhuid zal eerder geïrriteerd raken door het blondeermiddel.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Bespaar 50%

Hair Growth & Protection Mask

Haarmasker voor droog en beschadigd haar die gespleten haarpunten herstelt en voorkomt.

€26.95

€13.47

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Protection Mask Set HairLust - Hair Growth & Protection Mask Set
Bespaar 50%

Hair Growth & Protection Mask Set

Haarmasker voor droog en beschadigd haar die gespleten haarpunten herstelt + Detangle Wet Brush

€36.90

€18.45

Lees meer

4. Je haarpunten laten blonderen

Als je haarpunten al licht zijn, hoeven ze niet geblondeerd te worden. Door blondeermiddel op de haarpunten te gebruiken, loop je een groter risico op permanent openstaande haarschubben. Wanneer dat gebeurt, zal je haar zeer snel breken.

Voor en na foto's met een zilvershampoo:

hairlust hair growth repair for blondes

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Zilvershampoo die blond of grijs haar verfrist door ongewenste kopertinten te neutraliseren.

€23.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes

Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes

Zilver conditioner die blond of grijs haar verfrist door ongewenste kopertinten te neutraliseren.

€23.95

Lees meer

Alternatieven voor je haar blonderen: andere manieren om je haar lichter te maken

De meest voorkomende blondeermiddelen zijn waterstofperoxide en ammoniak. Sommige merken claimen ‘peroxide-vrij’ te zijn, maar laat je niet misleiden. Deze producten maken eenvoudigweg gebruik van een ander soort bleekmiddel, dat even schadelijks is als peroxide.

Zijn er natuurlijke alternatieven voor het bleken van je haar? Nou, niet echt. Als je op zoek bent naar een platinablond kapsel, zal je toch een chemisch blondeermiddel moeten gebruiken.

Als je je natuurlijke haarkleur echter wat lichter wilt maken, kun je de volgende opties proberen:

Citroensap & zonlicht

Citroensap en zonlicht haar blonderen

Knijp 2-3 verse citroenen uit en mix het sap met 2 eetlepels olie en 200ml water. Giet het mengsel in een sprayflacon. Breng aan op je haar en laat het enkele uren drogen in de zon. Was je haar daarna met shampoo en crèmespoeling. De crèmespoeling zorgt ervoor dat je haar niet uitdroogt.

Kamillethee & zonlicht

Kamillethee & zonlicht haar blonderen

Sommige beautybloggers zweren dat kamillethee je haar op natuurlijke wijze kan blonderen. Voor deze methode heb je 2 kopjes sterke kamillethee nodig (gebruik 5 theezakje kamillethee voor 2 bekers kokend water) en het sap van 2-3 citroenen. Meng de ingrediënten en breng aan op je haar met behulp van een sprayflacon. Droog je haar in de zon en was het vervolgens met shampoo en crèmespoeling.

Rauwe honing

Rauwe honing haar blonderen

Rauwe honing is een ander populair alternatief voor blondeermiddelen. Meng 4-5 eetlepels rauwe honing met 100 ml gedistilleerd water, 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel olijfolie. Laat het mengsel een uur staan en breng het daarna aan op vochtig haar. Laat het een aantal uur intrekken en was je haar vervolgens met shampoo en crèmespoeling.

Houd er echter rekening mee dat, hoewel deze methodes voor het blonderen van je haar misschien natuurlijk zijn, ze je haar nog steeds kunnen uitdrogen en beschadigen.

Tips voor de nazorg van blond haar

Je haar bleken is schadelijk, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar het is mogelijk om je haar te herstellen en versterken (en die vervelende oranje tint te vermijden) door de volgende tips te volgen:

1. Gebruik de beste shampoo voor blond haar

Gebruik de beste shampoo voor blond haar

Niet alle shampoo’s en crèmespoelingen zijn even goed voor blond haar. Natuurlijke blondines weten al dat ze een zilvershampoo moeten gebruiken om te voorkomen dat hun haar een gele kleur krijgt. Ben je een kersverse blondine? Beschouw dit dan als een wake-up call!

Weersinvloeden, mineralen in het water, haarproducten en stylingtools kunnen je blonde haar een ongewenste oranje tint geven. Een zilvershampoo zoals Hair Growth & Repair For Blondes neutraliseert de geel-oranje tinten, zodat je haar zijn koele blonde kleur behoudt.

Tip: gebruik bij het wassen van je haar koud of lauwwarm water. Warm water voelt misschien fijn aan, maar droogt blond haar verder uit.

Video: Hoe gebruik je Hair Growth & Repair For Blondes Set

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Zilvershampoo die blond of grijs haar verfrist door ongewenste kopertinten te neutraliseren.

€23.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes

Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes

Zilver conditioner die blond of grijs haar verfrist door ongewenste kopertinten te neutraliseren.

€23.95

Lees meer

2. Sla een paar wasbeurten over

Sla een paar wasbeurten over

Zelfs als je de beste shampoo voor blond haar gebruikt, is het nog steeds een goed idee om af en toe een wasbeurt over te slaan. Waarom? Omdat dit ervoor zorgt dat de natuurlijke oliën op je hoofdhuid zijn werk kunnen doen – namelijk het hydrateren van je haar. Daarnaast hoef je je haar zo minder vaak te stylen, wat blond haar zeker ten goede komt.

Ziet je haar er tussen de wasbeurten vettig uit? Breng dan wat droogshampoo aan op de haarwortels.

3. Probeer co-washing

Probeer Co-Washing

Blond haar heeft vaak het tegenovergestelde probleem van vette haarwortels: droge haarpunten. Als je haar tussen de wasbeurten door als stro aanvoelt, probeer dan co-washing eens uit. Co-washing houdt in dat je je haar enkel met een crèmespoeling wast. Dit zorgt ervoor dat de droge haarpunten worden gehydrateerd, zonder de hoofdhuid van zijn natuurlijke oliën te ontdoen.

4. Investeer in intensieve haarverzorging voor blond haar

Investeer in intensieve haarverzorging voor blond haar

Blond haar heeft meer vocht nodig. Daarom raden wij aan om na elke tweede wasbeurt de Hair Growth & Protection Mask te gebruiken. Dit plantaardige masker hydrateert, verzorgt en herstelt beschadigd haar. Heb je geen haast? Laat het masker dan enige tijd zitten zodat het je haar intensief kan voeden. Lees een boek, kijk een film of doe een dutje! Spoel vervolgens het masker uit en geniet van je zachtere en gezondere blonde haar.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Bespaar 50%

Hair Growth & Protection Mask

Haarmasker voor droog en beschadigd haar die gespleten haarpunten herstelt en voorkomt.

€26.95

€13.47

Lees meer
HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunctionele haarolie die pluizig haar glad maakt voor een glanzende en zachte afwerking.

€19.95

Lees meer

5. Probeer een leave-in haarolie

Giv blond hår næring, i form af protein

Iedereen met blond, geblondeerd haar moet een echt goede leave-in haarolie bij de hand hebben. Onze favoriete keuze? Hair Strengthening & Protection Oil. Het houdt vocht vast en werkt hittebeschermend, terwijl het haar wordt beschermd tegen allerlei dagelijkse omgevingsinvloeden.

6. Voed je blonde haar met eiwitten

Voed je blonde haar met eiwitten

Het beschermende laagje rondom je haar bestaat uit een eiwitlaag genaamd keratine. Blondeermiddelen beschadigen dit eiwit, waardoor de haarschubben worden aangetast en het haar broos wordt.

Om je haar te versterken kun je wekelijks een proteïne haarmasker als proteïne haar behandeling gebruiken, zoals Protein Reconstructor Hair Mask. Dit versterkende masker herstelt de eiwitlaag, waardoor je haar sterker en soepeler wordt.

7. Ga zorgvuldig om met je haar, vooral als het nat is

Ga zorgvuldig om met je haar

Blond haar is brozer, dus zal je extra voorzichtig moeten zijn tijdens het borstelen van je blonde haar. Gebruik een brede kam of wet brush voor nat haar en een bamboe haarborstel voor droog haar. Begin altijd bij de haarpunten en werk voorzichtig naar de haarwortels toe.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask
Bespaar 50%

Protein Reconstructor Mask

Proteïnebehandeling voor haar die de belangrijkste proteïnen opnieuw opbouwt en de elasticiteit verbetert.

€29.95

€14.97

Lees meer
HairLust - Detangle Wet Brush, Perzik HairLust - Detangle Wet Brush, Perzik

Detangle Wet Brush, Perzik

Haarborstel ontworpen voor gebruik op nat, warrig haar om haarbreuk te verminderen.

€9.95

Lees meer

8. Laat gespleten punten afknippen

Laat gespleten punten afknippen

Heeft het blonderen van je haar gespleten punten veroorzaakt? Maak dan een afspraak voor een knipbeurt. Gespleten haarpunten kunnen verder uitscheuren en daardoor afbreken, dus is het belangrijk om regelmatig dode punten af te laten knippen.

9. Maak kennis met hittevrije stylingtechnieken

Maak kennis met hittevrije stylingtechnieken

Blond haar is poreuzer, waardoor het kwetsbaarder is voor schade door stylingtools. Het is dus tijd om je natuurlijke haartextuur te omarmen! Je haar blonderen heeft wel een voordeel voor het stylen: blondeermiddel zal je haar voller maken, dus zal je haar van nature meer volume hebben.

Laat de stijl- en krultangen achterwege en maak kennis met hittevrije stylingtechnieken. Probeer bijvoorbeeld de Bamboo Heatless Curls Kit! Verder is YouTube een geweldige bron van inspiratie als je wilt leren hoe je je haar kunt stylen of krullen zonder het gebruik van hitte! Als je toch stylingtools wilt blijven gebruiken, breng dan een hoogwaardige hittebeschermer aan op je haar.

10. Neem haarversterkerende vitamines om de haargroei te ondersteunen

hairlust hair gummies

Haar dat al gezond en sterk is, reageert beter op het blonderen. Om er zeker van te zijn dat je haarwortels sterk genoeg zijn voor het blonderen, kun je Hair Growth Formula Gummies proberen. Deze vegan haarsupplementen bevatten een megadosis biotine, die de haargroei op natuurlijke wijze bevordert.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Gummies

Suikervrije kauwbare vitaminen voor vrouwen met natuurlijke aardbeiensmaak.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Bespaar tot 50%

Hair Growth Formula Tablets

Tabletten voor het haar voor vrouwen, rijk aan essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

Lees meer

Als je na het lezen over de risico’s en het onderhoud van blond haar nog steeds je haar wilt blonderen, zeggen wij: ga ervoor! Door deze verzorgingstips te volgen en de allerbeste shampoo voor blond haar te gebruiken, kun jij binnenkort als blondine door het leven gaan – zonder haarbeschadiging!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 56.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom moet je haar zonnebrand gebruiken?

 • Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

  Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

 • Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!

  Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

 • Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

  Haarverlies vs. shedding: Hoe ga je veel haaruitval tegen?

 • Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

  Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

Bekijk alle artikelen